Μπαράζ εξαγορών στον τουρισμό: 18 ξενοδοχεία «άλλαξαν χέρια» – Ποιο είναι στα Χανιά

μπαράζ-εξαγορών-στον-τουρισμό-18-ξενοδο-954476

Σε χρονιά των «μεγάλων deals» εξελίσσεται το 2019 για τον ελληνικό τουρισμό. Παρά τα σημάδια κόπωσης που αρχίζει να εμφανίζει, ύστερα από τα αλλεπάλληλα «ρεκόρ» αφίξεων των προηγούμενων χρόνων, μια σειρά εγχώριων και ξένων επενδυτών, διεθνούς βεληνεκούς συνεχίζουν να επενδύουν στον κλάδο και στις προοπτικές του.

Υπολογίζεται, μάλιστα, πως από την αρχή του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο διατέθηκαν κεφάλαια ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ για εξαγορές 18 ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και ένα στα Χανιά. Δεν αποκλείεται το νούμερο να μεγαλώσει και άλλο μέχρι το τέλος της χρονιάς, με δεδομένο πως εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία.

Από τις πιο ηχηρές κινήσεις ήταν η εξαγορά πέντε ξενοδοχείων της Louis Group από την Hotel Investment Partners (HIP), έναντι τιμήματος – μαμούθ που πλησίασε τα 180 εκατ. ευρώ!

Η HIP, η οποία ανήκει στον επενδυτικό κολοσσό της Blackstone απέκτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Creta Princess στα Χανιά, το Corcyra Beach και το Grand Hotel στην Κέρκυρα, το Zante Beach και το Plagos Beach στην Ζάκυνθο, συνολικής δυναμικότητας 1.464 δωματίων.

Η HIP είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής σε ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, μετά την Pandox και την Covivio, με πάνω από 65 ξενοδοχεία στη Μεσόγειο σκοπεύει να διαθέσει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, για να μετατρέψει τις συγκεκριμένες μονάδες «σε ναυαρχίδες».

Αίσθηση προκάλεσε και η απόκτηση του ξενοδοχείου Hilton από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, ιδιοκτήτρια του «Costa Navarino» στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, η TEMEΣ εξαγόρασε το 51% της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Α.Ε που διαχειρίζεται η Hilton στην Αθήνα, από τον τούρκικο όμιλο Dogus, ενώ το 49% απέκτησε εταιρεία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan. Η ΤΕΜΕΣ θα επενδύσει 50 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Hilton Athens ενώ οι εργασίες ανακατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021.

Από τα deals που συζητήθηκαν ήταν και η εξαγορά του «Τιτάνια» από την βρετανική εταιρεία L + R Hotels. Το τίμημα, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, ανήλθε σε 50 εκατ. ευρώ. Η L + R Hotels ελέγχει και το Amathus Hotels Rhodes στη Ρόδο ενώ συνολικά διαχειρίζεται 17.000 δωμάτια στο Ηνωμένο Βασίλειο την υπόλοιπη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Καραϊβική.

Μια ακόμη πρωτοβουλία που ξεχώρισε ήταν η εξαγορά του πολυτελούς ξενοδοχείου Mr & Mrs White Tinos στην Τήνο από την BriQ Properties, έναντι τιμήματος σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. Το Mr & Mrs White Tinos έχει δυναμικότητα 60 δωματίων και είναι μισθωμένο στην Hotel Brain.

Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση στον όμιλο Μήτση του Grand Hotel στην Ρόδο. Είχε προηγηθεί ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός από την Εθνική Τράπεζα, στον οποίο επικράτησε ο ελληνικός όμιλος, καταβάλλοντας 50 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, το οποίο που είναι γνωστό και ως «Αστέρας Ρόδου», κατασκευάστηκε το 1960 και διαθέτει συνολικά 417 δωμάτια, ενώ έχει εμπορικούς χώρους επιφάνειας 40 χιλ. τ.μ, τρεις υπαίθριες πισίνες και γήπεδο τένις επί οικοπέδου 22 στρεμμάτων.

Τα κόκκινα δάνεια και το φρένο στο Airbnb

Στην τελική ευθεία τέλος φέρεται να βρίσκεται η απόκτηση δύο μονάδων στην Κρήτη από την Hines και δεν αποκλείεται η συμφωνία να κλείσει ακόμη και μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Το αμερικάνικο Fund που επένδυσε το 2017 στην αγορά του πρώην ξενοδοχείου Athens Ledra στη Λεωφόρο Συγγρού (σήμερα λειτουργεί ως Grand Hyatt), εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για δύο ξενοδοχεία του ομίλου Μαμιδάκη. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Coral και Ερμής, που μεταβιβάζονται μέσω της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ομίλου Μαμιδάκη.

Η διάθεση που δείχνουν κορυφαίοι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι διαχειρίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια οφείλεται σύμφωνα με αναλυτές στις προοπτικές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος – η Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στους τουρίστες ανά τον κόσμο- αλλά και η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Ρόλο παίζει και η πίεση που δέχονται αρκετοί υφιστάμενοι ιδιοκτήτες. Είναι ενδεικτικό ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ξενοδοχείων ανέρχονται σήμερα σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών δανείων του κλάδου.

Θετικά μετράει και η βούληση της κυβέρνησης να οριοθετήσει το Airbnb, το οποίο έχει πλήξει σοβαρά τον κλάδο. Τα μέτρα εκτιμάται πως θα αποθαρρύνουν αρκετούς από τους υφιστάμενους και επίδοξους ιδιοκτήτες ακινήτων να ασχοληθούν με την φιλοξενία τουριστών και παράλληλα θα βάλουν φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πηγή: mononews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook