Μπανάνες: Τα οφέλη για την υγεία και πώς μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή σας

μπανάνες-τα-οφέλη-για-την-υγεία-και-πώς-1377855

Οι μπανάνες καθώς και οι ντομάτες, τα σταφύλια, τα ακτινίδια, τα αβοκάντο, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες είναι όλα βοτανικά μούρα -που σημαίνει ότι έχουν σαρκώδη μέση, περιέχουν τουλάχιστον έναν σπόρο και προέρχονται από άνθη με μία ωοθήκη.

Τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία

Οι μπανάνες έχουν μια σειρά εξαιρετικών οφελών για την υγεία -ανάμεσα στις οποίες και το γεγονός ότι μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση- καθώς αποτελούν ιδανική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της σωστής πέψης και μειώνουν την κακή χοληστερόλη, σύμφωνα με το Web MD.

Επιπλέον, είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, ηλεκτρολύτες και αμινοξέα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ακόμη, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health, η θρεπτική μπανάνα μπορεί να φέρει τον τίτλο της πρώτης «υπερτροφής», που επικυρώθηκε από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση ως υγιεινή τροφή για παιδιά.

Μια μελέτη του European Respiratory Journal έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά και το κάλιο από τις μπανάνες βοηθούν στην προστασία των ασθματικών παιδιών. Μια άλλη μελέτη σε παιδιά από το American Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C στις μπανάνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λευχαιμίας.

Πώς οι μπανάνες μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή σας

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι οι μπανάνες είναι μια πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, ενός απαραίτητου αμινοξέος που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και τη γνωστική λειτουργία, αναφέρει το Brain Blogger.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η τρυπτοφάνη δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα μας, πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα όπως οι μπανάνες πλούσιες σε αμινοξέα. Έτσι, όσο περισσότερες μπανάνες τρώτε, τόσο καλύτερα μπορεί να αισθάνεστε -στο σώμα, το μυαλό και τη διάθεση.

Μια μελέτη του 2015 εξέτασε τις αλλαγές διάθεσης σε 25 υγιείς ενήλικες μετά την κατανάλωση είτε δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη είτε δίαιτα χαμηλής τρυπτοφάνης και διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με περισσότερη τρυπτοφάνη στη διατροφή τους είχαν λιγότερη κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και άγχος και συνολικά καλύτερες καταστάσεις διάθεσης, εξηγεί το healthdigest.com.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry επιβεβαιώνει ότι οι μπανάνες περιέχουν έως και 10 mg ντοπαμίνης, έναν νευροδιαβιβαστή που το WebMD υποστηρίζει ότι μας βοηθά να νιώθουμε ευχαρίστηση. Εκτός από την κακή διάθεση, ζητήματα όπως οι διαταραχές ύπνου, οι δυσκολίες προσοχής και η μειωμένη σεξουαλική ορμή συνδέονται όλα με ανεπάρκεια ντοπαμίνης.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, λοιπόν, θα έπρεπε να ξανασκεφτείτε μήπως προσθέσετε μία μπανάνα στο καθημερινό σας διατροφολόγιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook