Μπάχαλο με τους οδοντιάτρους – Πότε θα κάνουμε τεστ τελικά…

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των οδοντιάτρων, το υπουργείο Υγείας άλλαξε για άλλη μία φορά την απόφαση για το πρωτόκολλο επίσκεψης

Συνεχίζεται το κυβερνητικό μπάχαλο σχετικά με το πώς κάποιος μπορεί να επισκεφτεί τον οδοντίατρο, αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού. Η κυβέρνηση με τα συνεχή «μπρος – πίσω» προκαλεί σύγχυση στους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν να αλλάζουν οι αποφάσεις που αφορούν στην υγεία τους, μέρα με τη μέρα.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία όσοι ήταν εμβολιασμένοι, για να πάνε στον οδοντίατρο, θα έπρεπε νωρίτερα να έχουν υποβληθεί σε rapid test, ενώ για όσους δεν έχουν εμβολιστεί χρειαζόταν μοριακό.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των οδοντιάτρων καθώς ακόμη και για μια απλή επίσκεψη το κόστος ανέβαινε στα ύψη, αν υπολογιστεί ότι μόνο το μοριακό τεστ στοιχίζει 60 περίπου ευρώ. Σημειώνεται ότι με την ίδια απόφαση ακόμη και οι συνοδοί θα έπρεπε να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο.

Σήμερα, μετά τον σάλο που ξέσπασε, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όσοι επισκεφτούν τον οδοντίατρο για μια απλή εξέταση δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ (μοριακό ή rapid), ανεξάρτητα από τον αν έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον κορονοϊό ή όχι.

Αντίθετα, όσοι επισκέπτονται τον οδοντίατρο και πρόκειται να υποβληθούν σε «επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα», ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test τις προηγούμενες 48 ώρες.

Τέλος, όσον αφορά στους επισκέπτες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο, ενώ οι ανεμβολίαστοι συνοδοί θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε rapid test εντός 48 ωρών.

Οι νέες οδηγίες για το πώς θα γίνεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν με την εγκύκλιο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τη λειτουργία των οδοντιατρείων ισχύουν τα εξής:

  • Συνοδός ασθενή όταν επιβάλλεται η παρουσία του πρέπει να είναι εμβολιασμένος
  • Αν δεν εμβολιαστεί ο συνοδός πρέπει να έχει rapid test 48 ωρών.
  • Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά
  • Οι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος (αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.α. ενώ ΔΕΝ παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.α.)
  • Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα προσέρχονται με την εξέταση που ήδη έχουν για να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία το σχολικό πρόγραμμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ