Μπάχαλο με τα self test, τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ

μπάχαλο-με-τα-self-test-τα-φαρμακεία-και-τα-σού-1232379

Μείζον θέμα έχει προκύψει με τη δωρεάν διάθεση των self test, καθώς οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη διανομή στις 19 Ιουνίου -επικαλούμενοι αυξημένο φόρτο στα φαρμακεία επί μακρόν-, τον Άκη Σκέρτσο να λέει ότι θα αναζητηθούν «νέα κανάλια» και τον ΕΟΦ να έχει ήδη βάλει «μπλόκο» στις σκέψεις για τα σούπερ μάρκετ.

Μία νέα σημαντική εξέλιξη ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να ανακοινώνει ότι η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία σταματά από σήμερα κιόλας, παρά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που έκανε λόγο για «στοπ» από τις 19 Ιουνίου και μετά.

«Για τα self test κάναμε μια συμφωνία τον Απρίλιο να προσφέρουμε αυτήν την υπηρεσία, για να συμβάλλουμε στο άνοιγμα της αγοράς. Δόθηκε και παράταση για 10 ημέρες, προκειμένου να προμηθευτούν όλοι οι συμπολίτες μας τα δωρεάν self test για τον Ιούνιο. Αυτό τελείωσε τώρα» δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Μάλιστα, τόνισε πως ωστόσο παραμένουν ο αποκλειστικός χώρος διάθεσης των self test, «δείχνοντας» ότι δεν μπορεί να υπάρξει η εναλλακτική των σούπερ μάρκετ.

«Η πλάτη που έχουμε βάλει όλο αυτό το διάστημα, δεν αφήνει περιθώριο για να μιλάμε για άλλο δίκτυο διανομής. Αποκλειστικά από τα φαρμακεία γίνεται η διανομή τους, διότι είναι και ευαίσθητα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Τα self test διανέμονται μόνο από τα φαρμακεία, σύμφωνα και με την οδηγία του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, από την αρχή των εμβολιασμών κλείνουμε και ραντεβού για εμβολιασμούς, μέσω των φαρμακείων έχει κλειστεί το 80% των εμβολίων» σημείωσε ο ίδιος.

Γεωργιάδης: «Μπορούν να διανέμονται στα σούπερ μάρκετ»

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την άποψη ότι η διανομή των self test μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ, ενώ παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις αργότερα σήμερα ή ενδεχομένως αύριο.

Για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι. Πρόσθεσε πάντως ότι το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες σημειώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει την παράνοια να μην θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν.

Το πρόβλημα με τα self test στα σούπερ μάρκετ

Και ενώ φουντώνει το σενάριο περί διανομής των self test από τα σούπερ μάρκετ, συνεχίζει να υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, μιας και ο ΕΟΦ, ήδη από τον προηγούμενο μήνα, έχει βάλει «φρένο» σε αυτές τις σκέψεις. Όταν στις αρχές Μαΐου είχαν αρχίσει ξανά να διαρρέονται αυτά τα σενάρια, σε μια λιτή ανακοίνωση ο ΕΟΦ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«H διάθεση των τεστ covid-19 (rapid, self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία».

Νέα ανακοίνωση από τον ΠΦΣ

Σε νέα του ανακοίνωση, σήμερα 9 Ιουνίου, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κλάδος μας ανέλαβε τη δωρεάν διάθεση των Self tests από τα φαρμακεία με υψηλό κόστος χρόνου και εξαντλητικής προσωπικής εργασίας για να στηρίξει την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.

Η συμφωνία που υπογράψαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης προέβλεπε την υλοποίηση του έργου αυτού μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, με ισχυρή πλειοψηφία αποφάσισε την ολιγοήμερη συνέχιση της διάθεση των δωρεάν Self test μέχρι τις 19 Ιουνίου 2021. Την απόφαση αυτή του ΔΣ του ΠΦΣ οφείλουμε όλοι να την τηρήσουμε.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε τις ανάγκες για την διάθεση των δωρεάν self tests μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που είχε ορίσει νομοθετικά η Κυβέρνηση για την διάθεσή τους.

Σε σχέση με την Κυβέρνηση θα πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς από την πλευρά μας τηρήσαμε στο ακέραιο την μεταξύ μας συμφωνία. Έτσι και η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση από την πλευρά της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της επίσης στο ακέραιο.»

Το χρονικό

Τα προβλήματα με τη δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία ξεκίνησαν από την αρχή της εβδομάδας. Στην Πάτρα, τα φαρμακεία, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν χορηγούσαν self test, μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, καθώς όπως σημείωναν οι φαρμακοποιοί έχουν αυξηθεί σημαντικά οι υποχρεώσεις τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Αλλά και στην Κρήτη, την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, ξεκαθάρισε πως «στα φαρμακεία έχει παρθεί απόφαση ώστε 19 Ιουνίου να σταματήσει η διάθεση των self test στους πολίτες. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνώστες, όμως εκείνη την ημέρα σταματά η διάθεσή τους».

Ακολούθησε χθες η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που ξεκαθάριζε ότι σε όλη τη χώρα, η διανομή θα σταματήσει από τις 19 Ιουνίου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στα social media, επιβεβαίωσε ότι πράγματα η διανομή των δωρεάν self test στους εργαζόμενους θα σταματήσει να γίνεται από τα φαρμακεία και πως θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες «νέα κανάλια».

iEidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook