Μουσικοί Χανίων: Κανονικότητα δεν θα γίνει η κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία

μουσικοί-χανίων-κανονικότητα-δεν-θα-γ-1251654

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την εκμετάλλευση των μουσικών στους επαγγελματικούς χώρους τους, εξέδωσε η Σωματειακή Επιτροπή Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου:

«Με την έναρξη των μουσικών δραστηριοτήτων γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας όχι και τόσο καινούργιας εργασιακής κατάστασης στο κλάδο μας. Μερικά από τα παραδείγματα:

1. Μεγάλη τουριστική μονάδα στα Χανιά, η οποία πρωτοστατεί σε μειωμένα μεροκάματα στους μουσικούς μέσα στα ξενοδοχεία, επιβάλει «καλλιτεχνική αξιολόγηση» με τη μορφή ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν οι τουρίστες. Μάλιστα, αν οι μουσικοί δεν πιάνουν την απαιτούμενη «ποιότητα» με βάση την αισθητική των τουριστών, καλούνται να βελτιωθούν ή απολύονται από τη διοίκηση του ξενοδοχείου.

2. Φεστιβάλ που διοργανώνεται σε Χανιά και Ρέθυμνο, συνεχίζει την «παράδοση» να καλεί μουσικούς να εργαστούν χωρίς καμία πληρωμή, ενώ το ίδιο χρηματοδοτείται, έχει εισιτήριο εισόδου, διαφημίζεται στα τοπικά μέσα και έχει μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα στο εσωτερικό του.

3. Πληθώρα μικρών μαγαζιών παζαρεύουν τις μέρες και το πόσους μουσικούς θα ασφαλίσουν, ενώ αρκετά από αυτά δεν συζητούν καν την ασφάλιση. Την ίδια στιγμή μιλούν για «πληρωμές covid» για να πιέσουν προς τα κάτω τις αμοιβές μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η εκμετάλλευση της δουλειάς μας «έχει χτυπήσει κόκκινο». Πίσω από την καλογυαλισμένη βιτρίνα του πολιτισμού και της διασκέδασης που πουλάνε, βρίσκεται η εργασιακή βαρβαρότητα. Ακόμη περισσότερο, όταν αυτή πολλές φορές ντύνεται με την «αφιλοκερδή» συμμετοχή μας τη ίδια στιγμή που πλουτίζουν από τη δουλειά μας.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο να διεκδικεί πλήρη ασφάλιση για το σύνολο των ημερών που εργάζεται και δίκαιη αμοιβή για την εργασία του.

Είναι η δική μας δουλειά, η οποία προϋποθέτει χρόνια σπουδών, αφοσίωσης και μελέτης, που ζωντανεύει τους χώρους πολιτισμού και διασκέδασης. Οι αμοιβές μας ήταν ήδη χαμηλές για να παζαρέψουμε και άλλη μείωση τους. Συγχρόνως, καλούμε οι συνάδελφοι να συνεχίσουν να απευθύνονται στο σωματείο μας για κάθε τέτοια περίπτωση ώστε συλλογικά να σπάσουμε τον φόβο.

Η δύναμη βρίσκεται σε εμάς που δημιουργούμε τον πολιτισμό και όχι σε όσους εκμεταλλεύονται την εργασία μας. Η συνειδητοποίηση αυτής της δύναμης, η συσπείρωση στο σωματείο και η αγωνιστική διεκδίκηση θα επιβάλλει καλύτερους όρους.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook