Μους σοκολάτα με Grand Marnier και ξύσμα πορτοκαλιού
Βελούδινη μους σοκολάτα με κραμπλ βρώμης και Grand Marnier
Υλικά
Μερίδες: 12-14
Για τη μους σοκολάτα
- 55 γρ. νερό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. γλυκόζη (περίπου 1 1⁄2 κουτ. σούπας)
- 4 αυγά + 3 κρόκοι αυγών
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 700 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει
- παχύρρευστη σαν γιαούρτι
- 1 πρέζα σκόνη βανίλιας ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 380 γρ. κουβερτούρα με 50% – 55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί, χλιαρή
- 40 ml Grand Marnier
Για το κραμπλ βρόμης
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κύβους
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- 70 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. μέλι
- 70 γρ. νιφάδες βρόμης
- 1 πρέζα σκόνη βανίλια ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
- Για τη μους σοκολάτα με Grand Marnier και ξύσμα πορτοκαλιού, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά μαζί με τους κρόκους και ξεκινάμε να τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα.
- Μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, ελέγχουμε τη θερμοκρασία του με ένα θερμόμετρο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι η ένδειξη να φτάσει στους 120° C (μετά από περίπου 4 – 5 λεπτά βρασμού), οπότε το αποσύρουμε.
- Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι, με αργή ροή, μέσα στα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο μείγμα.
- Επειδή θα έχει ζεσταθεί από το σιρόπι, χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
- Τέλος ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος (σε δύο δόσεις) και το Grand Marnier, ανακατεύοντας καλά.
- Αδειάζουμε τη μους σε ποτήρια, χωρίς να τα γεμίσουμε μέχρι επάνω.
- Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 – 4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Κραμπλ βρόμης
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά (θα θυμίζει μαλακή ζύμη μπισκότου).
- Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λε- πτά, να σφίξει ελαφρώς.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Θρυμματίζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια σκορπίζοντάς τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
- Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 – 12 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε με αυτά τις μους όταν πρόκειται να τις σερβίρουμε.
gastronomos.gr