Μους σοκολάτα με Grand Marnier και ξύσμα πορτοκαλιού

μους-σοκολάτα-με-grand-marnier-και-ξύσμα-πορτοκαλ-1571728

Βελούδινη μους σοκολάτα με κραμπλ βρώμης και Grand Marnier

Υλικά

Μερίδες: 12-14

Για τη μους σοκολάτα

  • 55 γρ. νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. γλυκόζη (περίπου 1 1⁄2 κουτ. σούπας)
  • 4 αυγά + 3 κρόκοι αυγών
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 700 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει
  • παχύρρευστη σαν γιαούρτι
  • 1 πρέζα σκόνη βανίλιας ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 380 γρ. κουβερτούρα με 50% – 55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί, χλιαρή
  • 40 ml Grand Marnier

Για το κραμπλ βρόμης

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κύβους
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. μέλι
  • 70 γρ. νιφάδες βρόμης
  • 1 πρέζα σκόνη βανίλια ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία

  • Για τη μους σοκολάτα με Grand Marnier και ξύσμα πορτοκαλιού, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Παράλληλα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά μαζί με τους κρόκους και ξεκινάμε να τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το σύρμα.
  • Μόλις το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει, ελέγχουμε τη θερμοκρασία του με ένα θερμόμετρο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι η ένδειξη να φτάσει στους 120° C (μετά από περίπου 4 – 5 λεπτά βρασμού), οπότε το αποσύρουμε.
  • Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι, με αργή ροή, μέσα στα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο μείγμα.
  • Επειδή θα έχει ζεσταθεί από το σιρόπι, χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
  • Τέλος ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος (σε δύο δόσεις) και το Grand Marnier, ανακατεύοντας καλά.
  • Αδειάζουμε τη μους σε ποτήρια, χωρίς να τα γεμίσουμε μέχρι επάνω.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 3 – 4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Κραμπλ βρόμης

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά (θα θυμίζει μαλακή ζύμη μπισκότου).
  • Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λε- πτά, να σφίξει ελαφρώς.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  • Θρυμματίζουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια σκορπίζοντάς τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 – 12 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε με αυτά τις μους όταν πρόκειται να τις σερβίρουμε.

gastronomos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook