Μους αλατισμένης καραμέλας

Του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη μους

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

Για το σερβίρισμα

  • μπισκότα, τριμμένα
  • μίνι πρέτζελ
  • ανθό αλατιού

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
  • Βάζουμε 1 δόση από τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει. Συμπληρώνουμε τη ζάχαρη σε 5-6 δόσεις μέχρι να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  • Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και βράσει η κρέμα γάλακτος μεταφέρουμε την κρέμα στο τηγάνι με την καραμέλα. Ανακατεύουμε 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει η καραμέλα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα μπολ για να μην μείνουν τυχόν κομμάτια καραμέλας.
  • Βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για τη μους

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί και να πάρει την υφή γιαουρτιού.
  • Βάζουμε στη σαντιγί 150 γρ. από την καραμέλα και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν βελούδινη μους. Την υπόλοιπη καραμέλα τη διατηρούμε στο ψυγείο.
  • Μοιράζουμε τη μους σε ποτήρια και σερβίρουμε με τριμμένο μπισκότο, τη σάλτσα καραμέλας, πρέτζελ και ανθό αλατιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ