Μουρνιά: Ένα γραφικό χωριό 11 κατοίκων στην Κρήτη ελκύει χιλιάδες επισκέπτες που αγαπούν τη φύση

μουρνιά-ένα-γραφικό-χωριό-11-κατοίκων-σ-1538590

Το χωριό υπάρχει τουλάχιστον από το 1853 οπότε και αναφέρεται για πρώτη φορά σε διοικητική καταγραφή επί Ενετοκρατίας – Η Μουρνιά είναι ο τόπος αναφοράς για όλους όσοι αποφασίσουν να κατέβουν το τεχνικό φαράγγι «Μεσοσφήνι»

Με τη σφραγίδα της Unesco, τα Αστερούσια Όρη, πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, αναδεικνύονται ως ένας τους κορυφαίους προορισμούς φυσιολατρικού τουρισμού στη χώρα, μετά και την ένταξη της νοτιότερης ελληνικής οροσειράς στο Παγκόσμιο Δίκτυο Περιοχών «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO ως απόθεμα Βιόσφαιρας.

Σε υψόμετρο 592 μέτρων, βρίσκεται ένα μικρό γραφικό χωριουδάκι, σχεδόν ακατοίκητο που χάνεται μέσα στο καφε-γκρι της πέτρας των Αστερουσίων. Η Μουρνιά των 11 κατοίκων βρίσκεται στη διαδρομή από τους Παρανύμφους προς την Εθιά ή αντίστροφα και εντάσσεται στα διοικητικά όρια του δήμου Αρχανών – Αστερουσιων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Το χωριό υπάρχει τουλάχιστον από το 1853 οπότε και αναφέρεται για πρώτη φορά σε διοικητική καταγραφή επί Ενετοκρατίας.

Η Μουρνιά είναι ο τόπος αναφοράς για όλους όσοι αποφασίσουν να κατέβουν το τεχνικό φαράγγι «Μεσοσφήνι». Εκεί ο πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Μάμας» κάνει εξαιρετική και πολυεπίπεδη δουλειά, με πολύ μεράκι και εθελοντική εργασία στο Κέντρο που δημιοργήθηκε, για να στεγάσει τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία των Αστερουσίων.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή που εντάχθηκε στο δίκτυο της UNESCO αποτελεί μια έκταση 367 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει, επτά αρχαιολογικούς χώρους, τρεις περιοχές Natura, χαράδρες, φαράγγια, βουνοκορφές, παραλίες, χιλιόμετρα μονοπατιών, πάνω από 192 καταγεγραμμένα είδη φυτών, μία εξαιρετική βιόσφαιρα σε απόλυτη αρμονία με την φυσική παρουσία, τους οικισμούς και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, πέρα από τη χερσαία έκταση περιλαμβάνεται και μια τεράστια παράκτια έκταση, η λεγομένη ελληνική τάφρος, το βαθύτερο τμήμα της Μεσογείου, με σπάνια είδη (φυσητήρες, φώκιες μονάχους μονάχους, δελφίνια).

Στον εσπερινό και το εορταστικό τραπέζι του Αγίου Μάμα στη Μουρνιά Αστερουσίων

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook