Μουντιάλ 2022: Η FIFA απέρριψε την πρόταση της Δανίας για τις φανέλες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

μουντιάλ-2022-η-fifa-απέρριψε-την-πρόταση-της-1563481

«Απαγορευτικό» στους Δανούς έβαλε η FIFA προκειμένου να μην προβούν σε κινήσεις προβολής της ισότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια του Μουντιάλ 2022, στο Κατάρ. Πιο συγκεκριμένα το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου απέρριψε το αίτημα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Δανίας (DBU) να επιτραπεί στους ποδοσφαιριστές να φορούν φανέλες που φέρουν το μήνυμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους», μετέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας.

Από την πλευρά της DBU αμφισβητεί ότι είναι ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά θα συμμορφωθεί με την απόφαση της FIFA για αποφυγή προστίμων και κυρώσεων, όπως ανέφεραν. Η ομοσπονδία της Δανίας έχει εκφράσει την θέληση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα μεταναστών εργαζομένων και των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Κατάρ, κάτι με το οποίο οι διοργανωτές φαίνεται να διαφωνούν.

«Έχουμε στείλει αίτημα στη FIFA, αλλά η απάντηση είναι αρνητική. Λυπούμαστε γι’ αυτό, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που λάβαμε», δήλωσε ο διευθυντής της DBU Jakob Jensen στο δανικό πρακτορείο Ritzau.

Το Κατάρ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη μεταχείριση αλλοδαπών εργαζομένων σε μεγάλα έργα υποδομής για το Παγκόσμιο Κύπελλο και για τα δικαιώματα των γυναικών και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Από την πλευρά της η FIFA, η οποία απαγορεύει όλα τα πολιτικά μηνύματα, την περασμένη εβδομάδα προέτρεψε τις ομάδες να «επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο» και να μην το παρασύρουν «σε κάθε ιδεολογική ή πολιτική μάχη».

Η φανέλα – διαμαρτυρία της Δανίας

Οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Δανίας θα φορέσουν μονόχρωμες φανέλες χωρίς κανένα διακριτικό, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες και τους εργάτες.

Ο πάροχος αθλητικών ειδών Hummel έδωσε τις πρώτες εικόνες με την φανέλα της εθνικής ομάδας της Δανίας, με την πρώτη να έχει κόκκινο χρώμα, την δεύτερη να έχει άσπρο χρώμα και την τρίτη να είναι μαύρη «αντιπροσωπεύοντας το χρώμα του πένθους», όπως τόνισε.

Ως μέρος του σχεδιασμού, το σήμα της Δανίας δεν θα είναι εύκολα διακριτό όπως επίσης και τα διακριτικά του παρόχου εμφανίσεων, με την Hummel να τονίζει ότι θέλει να κάνει μια έμμεση δήλωση για κάτι με το οποίο διαφωνεί.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook