Μόσιαλος: Πολύ υψηλή η προστασία του εμβολίου της Pfizer στις έγκυες

μόσιαλος-πολύ-υψηλή-η-προστασία-του-εμ-1279601

Ο Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στο facebook, αναφέρεται σε μελέτη στο Ισραήλ που δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις έγκυες, παρόμοια με την αποτελεσματικότητα που εκτιμάται στον γενικό πληθυσμό.

Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), “θα περιμένουμε και τις μελλοντικές μελέτες για να μάθουμε για τη δυναμική της αποτελεσματικότητας του εμβολίου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και τη σχέση μεταξύ του χρόνου εμβολιασμού και της προστασίας του βρέφους”.

Παράλληλα, τονίζει ότι “ξέρουμε πλέον όλοι μας δυστυχώς τους κινδύνους από τη νόσο Covid-19. Ξέρουμε και πως πολλοί φοβούνται γιατί έχουν επηρεαστεί από τα ψέματα που διαδίδονται και κυκλοφορούν. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν όμως μόνο ένα πράγμα: πως οι έγκυες οι θηλάζουσες και τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, μπορούν άφοβα να εμβολιαστούν”.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Πολύ υψηλή προστασία του εμβολίου στις έγκυες

Γράφοντας και παλαιότερα για τον εμβολιασμό έναντι της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρθηκα στο ότι δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

Οι έγκυες και τα παιδιά, όπως γίνεται συνήθως εξάλλου, δεν είχαν συμμετάσχει στις αρχικές κλινικές δοκιμές.

Ξέραμε πως κάποιες όμως από τις συμμετέχουσες στις κλινικές δοκιμές είχαν μείνει έγκυες και οι μετέπειτα μελέτες έδειξαν πως δεν υπήρχε καμία επιστημονική συσχέτιση ή απόδειξη για πρόκληση υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Μια πρόσφατη δημοσίευση από το Ισραήλ, μας δίνει νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 3 Ιουνίου 2021 (doi.org/10.1038/s41591-021-01490-8).

Ο στόχος αυτής της μελέτης παρατήρησης ήταν προφανής: να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μια μεγάλη ομάδα εγκύων, ηλικίας 16 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση SARS-CoV-2.

Οι εμβολιασμένες έγκυες συγκρίθηκαν με μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες που είχαν τα ίδια ακριβώς δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά.

Συνολικά λοιπόν 10.861 εμβολιασμένες έγκυες αντιστοιχήθηκαν με 10.861 μη εμβολιασμένες έγκυες και οι στόχοι της μελέτης περιλάμβαναν την τεκμηριωμένη μόλυνση με SARS-CoV-2, εάν αυτή προκάλεσε συμπτωματικό COVID-19, και βέβαια νοσηλεία και σοβαρή ασθένεια.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 77 ημερών, υπολογίστηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από 7 έως 56 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ήταν

• 96% έναντι της τεκμηριωμένης λοίμωξης

• 97% έναντι της λοιμώξης με τεκμηριωμένα συμπτώματα και

• 89% έναντι της νοσηλείας που σχετίζεται με τον COVID-19.

Μόνο ένα περιστατικό σοβαρής ασθένειας παρατηρήθηκε στην μη εμβολιασμένη ομάδα και δεν παρατηρήθηκε θάνατος σε καμία από τις δύο ομάδες.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, εκτιμήθηκε πως το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις έγκυες για τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στο Ισραήλ για το διάστημα της μελέτης. Η αποτελεσματικότητα είναι δηλαδή παρόμοια με την αποτελεσματικότητα που εκτιμάται στο γενικό πληθυσμό.

Θα περιμένουμε και τις μελλοντικές μελέτες για να μάθουμε για την δυναμική της αποτελεσματικότητας του εμβολίου καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και τη σχέση μεταξύ του χρόνου εμβολιασμού και της προστασίας του βρέφους.

Τέλος να πω αυτό κάτι ακόμα εδώ.

Ξέρουμε πλέον όλοι μας δυστυχώς τους κινδύνους από τη νόσο του Covid-19. Ξέρουμε και πως πολλοί φοβούνται γιατί έχουν επηρεαστεί από τα ψέματα που διαδίδονται και κυκλοφορούν. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν όμως μόνο ένα πράγμα: πως οι έγκυες οι θηλάζουσες και τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους μπορούν άφοβα να εμβολιαστούν.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook