Μοσχαράκι λεμονάτο

μοσχαράκι-λεμονάτο-1530119

Το μαμαδίσιο λεμονάτο γίνεται πλουσιοπάροχο φαγητό στα χέρια του Λάμπρου Βακιάρου. Και η αρωματική σάλτσα του ταιριάζει ταμάμ με ρύζι.

Έτοιμο σε 1:40′

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι ποντίκι, κομμένο σε κύβους

45 ml + 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

180 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

15 γρ. αλεύρι

8 γρ. κόκκους πιπεριού

240 ml κονιάκ

3 φύλλα δάφνης

720 ml ζωμό κοτόπουλου

ξύσμα και χυμό από 1-2 λεμόνια

7-8 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Λαδώνουμε το κρέας με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Το σοτάρουμε χωρίς να προσθέσουμε έξτρα ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, ιδανικά σε δύο δόσεις για να μην ρίξουμε τη θερμοκρασία, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα περιμετρικά.

Αφαιρούμε προσωρινά το κρέας από την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, επαναφέρουμε το κρέας και προσθέτουμε το αλεύρι και τους κόκκους πιπεριού. Ανακατεύουμε καλά και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε υψηλή.

Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το ζωμό κοτόπουλου, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και δίνουμε μια βράση. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 1 1/2 ώρα ανακατεύοντας περιστασιακά.

Μόλις το κρέας είναι αρκετά μαλακό, το αποσύρουμε και προσθέτουμε χυμό λεμονιού (αναλόγως πόσο όξινο το θέλουμε) και το θυμάρι ψιλοκομμένο. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με ρύζι ή ζυμαρικά.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook