Moody’s: H χαλάρωση των capital controls βοηθά τράπεζες και οικονομία

moodys-h-χαλάρωση-των-capital-controls-βοηθά-τράπεζες-και-551393

Μπορεί η αναβάθμιση στα τέλη Σεπτεμβρίου να μην ήρθε, έρχονται όμως τώρα τα καλά λόγια από τον οίκο Moody’s για την άρση πολλών από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίου, που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2015. Οι αναλυτές του οίκου κάνουν λόγο για μία απόφαση, που ενισχύει την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών και βοηθά τις τράπεζες σε μία δύσκολη περίοδο. Είναι ένα γεγονός «credit positive», όπως λέγεται στην γλώσσα των οίκων αξιολόγησης, κάτι που σημαίνει ότι βοηθά στο να ανοίξει ο δρόμος της αναβάθμισης.

«Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές και μία αύξηση στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τους τελευταίους μήνες επέτρεψε την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, η οποία πιθανότατα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό προφίλ τους. Πρόκειται για θετικό πιστωτικό γεγονός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα το τελευταίο επτάμηνο και η μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την έξοδο από πρόγραμμα στήριξης είναι οι βασικοί παράγοντες πίσω από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Στην κατεύθυνση αυτή βοήθησε επίσης ο αισθητός περιορισμός της εξάρτησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, ELA.

Το ισοζύγιο του ELA διαμορφωνόταν κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ ή στο 2% του συνολικού  ενεργητικού των τραπεζών τον Αύγουστο του 2018, έναντι 21% τον Αύγουστο του 2015, με την πτώση να οφείλεται στην αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στην άνοδο του διατραπεζικού δανεισμού. Η όρεξη των διεθνών επενδυτών για ελληνικά repos έχει ανοίξει, παρατηρεί η Moody’s.

Tρεις από τις έξι ελληνικές τράπεζες που αξιολογούνται από τον οίκο έχουν αποκαταστήσει πλήρως το ισοζύγιο του ELA: Η Εθνική Τράπεζα (Caa2 positive, caa21 ), η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ (Caa2/Caa2 stable, caa2) και η Πανκρήτια Συνεταιρεστική Τράπεζα (Caa2 stable, caa3). Εκτιμάται επίσης ότι το ίδιο θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες με την Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ S.A. (Caa2/ Caa2 stable, caa2) και την Alpha Bank ΑΛΦΑ AE (Caa2/Caa2 positive, caa2), ενώ θα χρειαστεί ενδεχομένως λίγο περισσότερος χρόνος για την Attica Bank.

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος στήριξης και οι προοπτικές σταδιακής επιστροφής σε ανάπτυξη προβλέπεται να αυξήσουν περαιτέρω τις τραπεζικές καταθέσεις, καταλήγει ο οίκος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook