Μονομαχία Βορίδη – Πέτσα

μονομαχία-βορίδη-πέτσα-1161834

Εκρηκτική προβλέπεται η συγκατοίκησή τους στο υπουργείο Εσωτερικών

Έβαλαν το αρνί να φυλάει τον λύκο… Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να ερμηνεύσει την τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα στο υπουργείο Εσωτερικών κάτω από τον Μάκη Βορίδη, καθώς στη Ν.Δ. πολλοί ισχυρίζονται ότι με την κίνηση αυτή θα επιχειρηθεί ο έλεγχος του επίδοξου δελφίνου από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αλήθεια είναι ότι, εάν μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αφήσει και σε αυτόν τον ανασχηματισμό τον Βορίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα το έκανε, διότι προφανώς ο πρωθυπουργός είχε βρει την ησυχία του τοποθετώντας τον φιλόδοξο Μάκη στο κτήριο της οδού Μάρνη.

Όμως, η ζωή τα έφερε έτσι που ο Μητσοτάκης έπεσε στην ανάγκη του, καθώς, όπως φαίνεται, θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να πάει σε εκλογές όταν οι συνθήκες τού το επιτρέψουν. Άρα θα έπρεπε να βρει το κατάλληλο πρόσωπο για να κινήσει τις διαδικασίες από τη στιγμή που το διαζύγιο με τον Τάκη Θεοδωρικάκο ήταν οριστικό.

Κάποιος δηλαδή έπρεπε να αναλάβει τους μηχανισμούς, τους φορείς, τους θεσμούς και τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η περιβόητη δήλωση του νέου υπουργού Εσωτερικών ότι η Ν.Δ. «θα πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές» ήταν το διαβατήριο για την αναβάθμισή του, αφού στην πραγματικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν ακριβώς αυτό. Τον τρόπο που θα καεί η απλή αναλογική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελέσει ξανά πρόβλημα για το πολιτικό κατεστημένο.

Ο «δούρειος ίππος»

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Βορίδης θα κάνει… «τα δικά του» προκειμένου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αποτελέσει τη νέα εναλλακτική για τους πολίτες. Τι σημαίνει αυτό προφανώς θα το δείξει ο χρόνος, αφού ο υπουργός Εσωτερικών έχει δείξει ότι δεν φοβάται τίποτα και κανέναν…

Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει διπλή ανάγνωση για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι το στέλεχος της Ν.Δ. θα έχει πλέον στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί για να φτιάξει τους δικούς του μηχανισμούς και τον δικό του κομματικό στρατό. Καθώς μάλιστα οι περισσότεροι δήμοι και Περιφέρειες της χώρας ελέγχονται από τη Ν.Δ., ο «σκληρός Μάκης» μπορεί να κάνει άνετα παιχνίδι με τους τοπικούς άρχοντες δημιουργώντας ένα νέο κράτος μέσα στο κράτος.

Κάποιοι μάλιστα λένε πως το γεγονός ότι κατάφερε να μην υπάρξει καμία αγροτική κινητοποίηση όταν ήταν υπουργός δείχνει ότι ο Μάκης Βορίδης έχει τον τρόπο του να πείθει και τους πιο σκληρούς αντιπάλους του.

Όλα αυτά φαίνεται ότι σκέπτονται στο Μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό αποφάσισαν να στείλουν ως «δούρειο ίππο» τον Στέλιο Πέτσα στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να είναι το μάτι και το αυτί του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Στέλιος Πέτσας, λένε πολλοί, είναι ορκισμένος φίλος του πρωθυπουργού, αφού, παρότι δεν είναι βουλευτής, του έδωσε μια θέση στην πρώτη κυβέρνηση που στην πραγματικότητα εκτόξευσε τη δημοφιλία του. Από ένα μέτριο στέλεχος, το οποίο γνώριζαν μόνο όσοι είχαν σχέση με τη Ν.Δ., κατάφερε, λίγο με το… κούρεμα που του έκανε η γυναίκα του εν μέσω πανδημίας και λίγο με το πακέτο που μοίρασε στα ΜΜΕ, να μπει στο κάδρο των πρωτοκλασάτων υπουργών.

Το πακέτο Πέτσα άλλωστε αναμένεται να τον βοηθήσει σε όλη την υπόλοιπη πολιτική του καριέρα, αφού τα χρήματα μπορεί να τα μοίρασε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τις συνεννοήσεις σε μεγάλο βαθμό τις έκανε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε αρκετούς δηλαδή ιδιοκτήτες μέσων υπάρχει η αντίληψη ότι του χρωστάνε, αφού και αυτός τους φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Εκρηκτικό δίδυμο

Το γεγονός αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο Πέτσας μπορεί να αντιπαρατεθεί στα ίσα με τον Βορίδη, ο οποίος είναι μια πολιτική σχολή από μόνος του, αν σκεφτεί κάποιος ότι αργά, σταθερά και συστηματικά επιδιώκει να αφήσει πίσω το ακροδεξιό παρελθόν του ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση αν, για οποιονδήποτε λόγο, στο μέλλον υπάρξουν εξελίξεις σε επίπεδο ηγεσίας της Ν.Δ.

Μάλιστα ο Πέτσας, καθώς επιθυμεί να πολιτευτεί στην Ανατολική Αττική, όπου εκλέγεται και ο Βορίδης, γνωρίζει πολύ καλά ότι θα πρέπει να κινηθεί με μεγάλη προσοχή ώστε στο τέλος της ημέρας να βρεθεί στη Βουλή και όχι στο… σπίτι του.

Έτσι το πρώτο πράγμα που αναμένεται ότι θα προσέξει ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι να μην αποκτήσει με το καλημέρα έναν δυνατό και σκληρό εχθρό. Στην πραγματικότητα, λένε οι γνωρίζοντες, καλείται να ακολουθεί τον Βορίδη χωρίς έντονες και δημόσιες διαφωνίες και παρεμβάσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως προσπάθησε να τον προστατέψει από τις κακοτοπιές, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον τοποθέτησε αναπληρωτή υπουργό. Από τη θέση αυτή ο Στέλιος Πέτσας μπορεί να παίρνει αποφάσεις που δεν θα ελέγχονται από τον υπουργό του, ενώ μετέχει και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακόμα θα είναι αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης, δηλαδή μεταξύ άλλων θα διαχειρίζεται και τα κονδύλια του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Αν μη τι άλλο, αυτό θα είναι το πιο ενδιαφέρον – και ενδεχομένως το πιο εκρηκτικό – υπουργικό δίδυμο της μερικώς ανασχηματισμένης κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook