Μόλις για… μισό ρεζερβουάρ φτάνει η επιδότηση καυσίμων – Ξέφυγαν οι τιμές στα καύσιμα, εκτός ελέγχου και τα τρόφιμα

μόλις-για-μισό-ρεζερβουάρ-φτάνει-η-ε-1446525

Ανατιμήσεις… εκτός ελέγχου σε καύσιμα, αλλά και τρόφιμα: Ο καλπασμός των τιμών δεν λέει να σταματήσει με τις διεθνείς αγορές στην κυριολεξία να έχουν… ξεφύγει. Κάτι βεβαίως που έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας τόσο στα πρατήρια καυσίμων όσο και στα ράφια των super market, κυρίως, με το «τσουνάμι» ακρίβειας πάντως να μην αφήνει ουσιαστικά αλώβητο κανένα προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 45 ευρώ του fuel pass, δηλαδή της επιδότησης καυσίμων, γεμίζουν μόλις και μετά βίας… μισό ρεζερβουάρ.

Στις 15 του μήνα η τιμή της βενζίνης είχε διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 2.204 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα 45 ευρώ του fuel pass αρκούν για να προμηθευτεί ένας οδηγός μόλις 20 λίτρα καυσίμου.

Μάλιστα σήμερα η τιμή της αναμένεται να ανέβει εκ νέου μετατρέποντας πια τη μετακίνηση σε … αγαθό πολυτέλειας! Συγκεκριμένα αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή της βενζίνης σήμερα κατά 3,5 λεπτά. Η τιμή στην οποία πουλά το διυλιστήριο είναι στα 2,10 ευρώ.

Έρχονται νέες αυξήσεις

Και το δυσάρεστο είναι πως όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, έχει και… συνέχεια. «Οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς η εκκρεμής απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρωσικό πετρέλαιο θα συσφίξει περαιτέρω τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και καυσίμων», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία των κρατών-μελών για ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αυτόν τον μήνα παρά τις ανησυχίες για τις προμήθειες στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες και αξιωματούχοι, απορρίπτοντας προτάσεις για καθυστέρηση ή υποβάθμιση του πακέτου κυρώσεων.

Ρεκόρ και για τις τιμές των σιτηρών

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε και οι τιμές των σιτηρών: Πρόκειται για ράλι τιμών κατά 34% στα σιτηρά από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καθώς τα προβλήματα στη διακίνηση του αγαθού από τη Μαύρη Θάλασσα έχει προκαλέσει εφοδιαστικό σοκ σε όλες τις αγορές. Σε ορίζοντας έτους, οι αυξήσεις άλευρα ξεπερνούν ούτε λίγο ούτε πολύ το 65%.

Έκρηξη τιμών σε όλα τα τρόφιμα

Σημαντικές είναι επίσης οι αυξήσεις και σε άλλα βασικά τρόφιμα λόγω της κατάστασης που δημιουργείται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις στο φοινικέλαιο σε ορίζοντα έτους έχουν ξεπεράσει το 50%. Στο τυρί το 33%, στο γάλα το 32%, στο χυμό πορτοκάλι το 45%, ενώ στη βρώμη πλησιάζουν το 70%. Οι τιμές στα ζωντανά ζώα προς εκτροφή ή προς σφαγή εμφανίζονται αυξημένες στις αμερικανικές αγορές κατά σχεδόν 15% φέτος.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook