Μολδαβία: Στρατιώτης που κακοποιήθηκε καλείται να αποδείξει ότι είναι γκέι

μολδαβία-στρατιώτης-που-κακοποιήθηκ-1381145

Ένας Μολδαβός στρατιώτης έπεσε θύμα ομοφοβικής κακοποίησης και τώρα καλείται να αποδείξει μέσω γιατρού ή μέσω «προσωπικών φωτογραφιών» ότι είναι γκέι.

Στη Μολδαβία, όλοι οι νέοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν 12 μήνες υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μόλις συμπληρώσουν τα 18 έτη.

Και ενώ ο 19χρονος σήμερα Marin Pavlescu εκτελούσε τη θητεία του στον στρατό, δανείστηκε το τηλέφωνο ενός ανωτέρου του για να τηλεφωνήσει στον σύντροφό του. Αγνοούσε, ωστόσο, ότι η συνομιλία τους ηχογραφούνταν.

Αφού αποκαλύφθηκε η σεξουαλικότητά του σε ολόκληρη τη μονάδα, ο φαντάρος -όπως υποστήριξε- άρχισε να δέχεται παρενόχληση και διακρίσεις «σε καθημερινή βάση», καθώς και «ταπεινωτική σωματική βία».

«Σκέφτηκα ακόμη και την αυτοκτονία… Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις τη σωματική και ψυχολογική πίεση εκεί», υποστήριξε το θύμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mediapublic.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ??????️‍? (@marin_n79)

Μη μπορώντας πλέον να αντέξει τον εκφοβιασμό, ο ίδιος έκανε αίτηση για άδεια από τον στρατό, ώστε να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του, με στόχο, όμως, να μην γυρίσει ποτέ πίσω.

Ωστόσο, στη Μολδαβία η αποχώρηση από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι παράνομη και ο νεαρός θα μπορούσε να κατηγορηθεί για λιποταξία, ένα έγκλημα που επισύρει πρόστιμο και πιθανή ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Μετά την περίοδο της άδειάς του, την ημέρα που υποτίθεται ότι θα επέστρεφε στη μονάδα του, ο άνδρας ανήρτησε ένα βίντεο στο Instagram αναφέροντας: «Γνωρίζω πλήρως ότι οι ενέργειές μου θα θεωρηθούν ως λιποταξία. Αναλαμβάνω την ευθύνη για την πιθανή ποινή, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης, εάν ο δικαστής κρίνει απαραίτητο να την εφαρμόσει σε μένα. Αλλά αξίζω σεβασμό και μια ευκαιρία για ευτυχία».

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Μολδαβίας, ένα άτομο δεν μπορεί να κατηγορηθεί για λιποταξία εάν εγκαταλείψει τη στρατιωτική του θητεία λόγω «σοβαρών αιτιών». Ωστόσο, η δικηγόρος του θύματος υποστήριξε ότι δεν είναι σίγουρο αν θα λαμβάνονταν υπόψη ή όχι η ομοφοβική παρενόχληση του φαντάρου.

Η δικηγόρος υπέβαλε καταγγελία στη στρατιωτική επιθεώρηση του Υπουργείου Εσωτερικών, και το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τους ισχυρισμούς σχετικά με τις διακρίσεις κατά του φαντάρου.

Η έρευνα έδειξε ότι «δεν βρέθηκαν ενέργειες εκφοβισμού, ταπείνωσης και διακρίσεων σχετικά με τον στρατιώτη με το σκεπτικό ότι είναι ομοφυλόφιλος».

Η υπόθεση του στρατιώτη έφτασε τώρα στο συμβούλιο απαγόρευσης των διακρίσεων της Μολδαβίας, όπου ο ταγματάρχης της δικαιοσύνης, που εκπροσωπεί το Υπουργείο Άμυνας, κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση.

Μιλώντας για το πόρισμα της έρευνας, ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι ο φαντάρος είναι ομοφυλόφιλος: «Για να γίνει σωστός προσδιορισμός και να ξεκινήσουμε από αυτόν τον χαρακτηρισμό, πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι ο το εν λόγω άτομο, βάσει ιατρικής βεβαίωσης, είναι όντως ομοφυλόφιλος».

«Μια απλή προφορική δήλωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό αυτού του ατόμου. Το άτομο μπορεί να δείξει ότι είναι γκέι μέσα από φωτογραφίες από την προσωπική του ζωή, που να το πιστοποιούν. Στην καταγγελία που κατατέθηκε στο συμβούλιο, δεν βρίσκω στοιχεία ότι είναι ομοφυλόφιλος», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Το θύμα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο: «Δεν θα παρουσιάσω ποτέ φωτογραφίες για το πώς κάνω σεξ ή ιατρικά πιστοποιητικά. Είμαι γκέι» και τέλος.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι μία ΜΚΟ υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέδωσε δήλωση υποστήριξης προς τον στρατιώτη, στέλνοντας τα αιτήματά της στο Υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook