Moelleux ταψιού
Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για το moelleux
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 135 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- 20 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αβγά, μεσαία
- 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
- βούτυρο
- κακάο
Για τη γκανάς
- 280 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. γάλα
- 1 αβγό, μεσαίο
- 1 πρέζα αλάτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το moelleux
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την κουβερτούρα σε κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1- 1 ½ λεπτό.
- Θέλουμε να λιώσουν τα υλικά αλλά να μην κάψουν.
- Στον πολυκόφτη βάζουμε τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, αλάτι και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Βάζουμε τα αβγά, τους κρόκους και χτυπάμε καλά.
- Προσθέτουμε τη γκανάς και χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και κακαωμένη φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Για τη γκανάς
- Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 130° C στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και προσθέτουμε το ζεστό μείγμα από την κατσαρόλα, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το γάλα, το αβγό, αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε πάνω από το moelleux με κουτάλα και ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε ζεστή ή αν θέλουμε να τη σερβίρουμε κρύα και να κόψουμε κομμάτι τότε πρέπει να βάλουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.