Μανούσος Βολουδάκης: «Ο,τι και να κάνουν δε θα μπορέσουν να σβήσουν την πραγματική ταυτότητα της Αγιάς Σοφιάς»

μανούσος-βολουδάκης-οτι-και-να-κάνου-176847

Για νεοοθωμανικά οράματα και την ανασύσταση του Χαλιφάτου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Μανούσος Βολουδάκης, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

«Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί αποτυπώνει μια γενικότερη αλλαγή της Τουρκίας, η οποία συντελείται εδώ και χρόνια και την οποία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε: Η Τουρκία που σχεδίαζε ο Κεμάλ, δεν υπάρχει πια – ενδεχομένως δεν υπήρξε και ποτέ. Η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. επίσης δεν υπάρχει.

Η Τουρκία επιλέγει να επιδιώξει νεο-οθωμανικά οράματα και την ανασύσταση του Χαλιφάτου. Την ανάληψη δηλαδή ρόλου ηγέτη των μουσουλμάνων όλου του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, δεδομένου του ισλαμικού φονταμενταλισμού που ανθεί πλέον όχι μόνο σε μεγάλο μέρος του ισλαμικού κόσμου, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης με μεγάλες κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια ορισμένων να οδηγήσουν την εξωτερική μας πολιτική σε μια κατεύθυνση υποχώρησης από πάγιες θέσεις μας, χάριν υποτιθέμενου αμοιβαίου οφέλους, είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής. Βασίζεται σε λάθος ανάγνωση του ποιος πραγματικά είναι ο γείτονας. Ίσως η σημερινή απόφαση Ερντογάν, με τον έντονο και επιθετικό συμβολισμό της, καταστήσει την πραγματικότητα σαφή σε όλους.

Υ.Γ. Πέραν τώρα της πολιτικής διάστασης: όσο στέκει ο ναός της Αγιάς Σοφιάς, ό,τι και να κάνουν δε θα μπορέσουν να σβήσουν την πραγματική του ταυτότητα. Η αρχιτεκτονική της Αγιάς Σοφιάς, επιδιώκει – και πετυχαίνει – να δώσει την εντύπωση ότι ήλθε ο ουρανός στη γη. Κι αυτό, όπως μου έχει παλαιότερα επισημάνει ο φίλος μου Παπά Ιωσήφ από την Έρημο του Αγίου Όρους, αποτελεί υλική απεικόνιση της ευαγγελικής περικοπής: «…Και ο Λόγος σαρξ εγένετο, και εσκήνωσεν εν υμίν…». Την αλήθεια αυτή, τη φωνάζει κάθε πέτρα στην Αγιά Σοφιά. Για αυτό και οι μιναρέδες δίπλα της φαίνονται τόσο ξένοι και παράταιροι!»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook