Μητσοτάκης σε Πούτιν: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας

μητσοτάκης-σε-πούτιν-υπάρχουν-περιθώ-1333605

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από την πλευρά του πως «είχαμε  την ευκαιρία να έχουμε μια μακρά παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση. Αντιμετωπίζω αυτή την εξέλιξη ως μια γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας. Να οικοδομηθεί η σχέση μας στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι επιβεβαιώθηκαν τα πολλά που συνδέουν Ελλάδα και Ρωσία στους αιώνες. Αυτό υπηρέτησε και υπηρετεί το έτος Ελλάδας- Ρωσίας που θα επεκταθεί το 2022. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022 – 2024 όπου υπάρχουν πολλά κοινά πεδία.

Για τους άλλους τομείς στους οποίες υπάρχει σύγκλιση όπως η ανάγκη συντονισμού σε υπερεθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ευχαρίστησε τον Ρωσο Πρόεδρο που έστειλε σημαντικές εναέριες ενισχύσεις. Προσβλέπουμε στην συνέχιση της συνεργασίας αυτής. Με ενοικιάσεις αεροσκαφών που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα στην κατάσβεση.

Για τον κορονοϊό είπε ότι όντως η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από την Ρωσία. Συζητήσαμε και ζητήματα για την αγορά ενέργειας. Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η Ελλάδα ένας αξιόπιστος εταίρος. Παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς οι προμήθειες δεν αποκλίνουν από την αρχική συμφωνία.

Μιλήσαμε για επενδύσεις, τουρισμό και πως θα υποδεχθούμε περισσότερους Ρώσους επισκέπτες στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε για τα αρχαία.

Δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας ιστορία και γεωγραφία αλλά κάνει και προκλητικές ενέργειες. Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ τους διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Για το Κυπριακό εξέφρασε την εκτίμησή μου στην συνεπή στάση της Ρωσίας είναι θέμα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα και έχουμε στόχο μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και συμφωνώ σε όσα είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση 2 κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Στο ζήτημα των Βαροσίων αν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα.

Για τις χέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ Ρωσίας η συζήτηση μας ήταν ειλικρινής και αναγνωρίζω τις προκλήσεις αλλά και να μένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Όταν είναι κλειστοί είναι χειρότερο και οδηγεί στην καχυποψία. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προσεγγίζει αυτές τις θέσεις και πιστεύω ότι μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή αλλά μόνο χαμένους.

Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της ισχυρής παρουσίας ομογενών μας στην περιοχή. Για την Λιβύη ζητήσαμε την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών την προκαθορισμένη ημερομηνία και κλείνω με την σκέψη ότι η εγκαρδιότητα που με υποδεχθήκατε αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου μας αλλά και τις σχέσεις των δυο χωρών που διαρκούν αιώνες. Ούτε κάποιες στιγμές απομάκρυνσης ούτε οι διαφωνίες. Υπάρχουν δυο αιώνες από τότε που ο Πούσκιν υμνούσε την επανάσταση του 21.

Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στην Ρωσία με τους χιλιάδες Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής άλλα και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, τον κοσμοναύτη και τον αρχιμουσικό κουρετζη που μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της μουσικής, Μια διαδρομή που έχει παρελθόν παρόν και μέλλον και σας ευχαριστώ για την γενναιόδωρη φιλοξενία σας.

Τι ειπώθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους

Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκε το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή. Είναι χαρά μου που επισκέπτομαι τη ρωσική ομοσπονδία σε μία χρονιά, η οποία είναι τόσο σημαδιακή και για την ελληνική ιστορία αλλά και για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Πριν από 200 χρόνια ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, η οποία  οδήγησε στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος και δεν ξεχνάμε ότι η Ρωσία στάθηκε στο πλευρό μας και οφείλεται και στη συνεισφορά των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέκτησε την Ελευθερία της και την Ανεξαρτησία της.

Και ήταν σημαντικό το γεγονός, ότι μπορέσαμε να δρομολογήσουμε το έτος Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας για το 2021 και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το έναυσμα για περισσότερες – στενότερες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας με την οικονομία, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς καθώς η πανδημία φτάνει στο τέλος της και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεών μας και ως προς το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της περιφερειακής ασφάλειας, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκ των πραγμάτων έχει βαρύνοντα λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή. Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ και το Σότσι, μια περιοχή στην οποία εξάλλου κατοικούν πολλοί συμπατριώτες σας ελληνικής καταγωγής και την οποία είχα τη χαρά να επισκεφτώ πριν 30 χρόνια, όταν συνόδευα τον πατέρα μου τότε πρωθυπουργό που είχε επισκεφτεί την Ανάπα και το Γελιντζίκ», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

«Θα πω παραδοσιακά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα. Σχετίζονται με τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις, τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με την Ιστορία.  Τώρα έχουμε και το έτος Ιστορίας μεταξύ Ρωσίας  και Ελλάδος, το οποίο συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και όπως είναι γνωστό η Ρωσία είχε σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των στόχων που έβαλε μπροστά του ο ελληνικός λαός.

Θα ήθελα να επισημάνω, ότι και σήμερα οι σχέσεις μας αναπτύσσονται αρκετά θετικά. Αν πέρσι είχαμε πτώση στο διμερές εμπόριο περίπου κατά 35%, φέτος έχουμε αύξηση κατά 56% και σχεδόν έχουμε φτάσει στους δείκτες του 2019.

Ξέρω ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης μεταξύ των κυβερνήσεων έχουν επιτευχθεί σημαντικές συμφωνίες και υπάρχει ένα πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκε.

Όλα αυτά αλλά και άλλα ζητήματα θα συζητήσουμε κατά τη σημερινή συνάντηση σε τυπικές συνθήκες αλλά ανεπίσημα σε γεύμα εργασίας», είπε ο κ. Πούτιν.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook