Μητσοτάκης: Πότε παίρνει «εξιτήριο» από το Μαξίμου – Η υπηρεσιακή, οι εντολές και οι δεύτερες κάλπες

μητσοτάκης-πότε-παίρνει-εξιτήριο-α-1617595

Εφόσον δεν αναδειχθεί κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το μόνο βέβαιο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά το μέγαρο Μαξίμου, καθώς συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση και αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Πότε, λοιπόν, αποχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μαξίμου;

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ Η ΝΔ, ΜΕΤΑΞΥ 25 ΚΑΙ 27 ΜΑΪΟΥ: Εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, τότε θα έχουμε τον εξής οδικό χάρτη:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει πρώτος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αρχηγός του πρώτου κόμματος. Αμέσως θα την επιστρέψει και ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει δηλώσει πως αν το κόμμα του είναι δεύτερο, δεν θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Τρίτος θα λάβει (σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις) την εντολή ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος λογικά θα θελήσει να συγκροτηθεί κυβέρνηση («Μόνο από πρώτες εκλογές θα συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση», συνηθίζει να δηλώνει), μόνο με δεδομένη τη στάση των δυο πρώτων κομμάτων κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο.

Η όλη αυτή διαδικασία εκτιμάται πως θα κρατήσει τρεις, το πολύ τέσσερις ημέρες. Εφόσον, όμως, οι διερευνητικές εντολές αποβούν άκαρπες, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης καλεί σε σύσκεψη υπό την προεδρία της τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Και αυτή η προσπάθεια, όμως, θεωρείται βέβαιον ότι θα αποβεί άκαρπη, με αποτέλεσμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διεξάγει τις επόμενες εκλογές, με πρωθυπουργό έναν εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, με τον Ιωάννη Σαλμά να αποτελεί το απόλυτο φαβορί.

Με την ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργούμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρεί από το Μαξίμου, κάτι που αναμένεται να συμβεί χρονικά μεταξύ 25 και 27 Μαΐου.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ 27 ΚΑΙ 29 ΜΑΪΟΥ: Η διαδικασία θα είναι η ίδια, ωστόσο ο χρόνος μέχρι να ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα είναι σαφώς μεγαλύτερος. Και αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός πρώτος κόμματος, εκτιμάται ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο των τριών ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εφόσον αποτύχει, θεωρείται βέβαιον πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός δεύτερου κόμματος, ευρισκόμενος ενώπιον σοβαρών αδιεξόδων, θα επιστρέψει αμέσως την εντολή, εν αντιθέσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη που θα επιδιώξει έναν συμβιβασμό προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Η υπόλοιπη διαδικασία θα είναι ακριβώς η ίδια. Συνεπώς, εφόσον και σε αυτή την περίπτωση δεν γίνει κατορθωτό να συγκροτηθεί κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ 27 με 29 Μαΐου.

ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ; Η ερώτηση, ίσως και το διακύβευμα των εκλογών. Πολύ περισσότερο μετά τους όρους που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν πολιτικοί αναλυτές (μεταξύ αυτών και ο Α. Παπαργύρης της GPO) που εκτιμούν πως οι προσεχείς εκλογές θα λάβουν εκτός από τιμωρητικό και «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα, με διακύβευμα «να μείνει ή να φύγει ο Μητσοτάκης».

Στο Μαξίμου, πάντως, δε το θεωρούν καθόλου βέβαιο ότι θα επιστρέψουν, όπως είναι φανερό από τις τελευταίες νευρικές κινήσεις που γίνονται και την ακραία και διχαστική προεκλογική στρατηγική του πρωθυπουργού .

ΤΟ «ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»: «Γαλάζια» στελέχη που έχουν άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζουν πως «δεν είναι και το καλύτερο» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, «πολύ περισσότερο που δεν ξέρει αν θα επιστρέψει». Κάποιοι, μάλιστα, «στοιχηματίζουν» πως δεν θα υπάρχουν και οι σχετικές εικόνες και φωτό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook