Μητσοτάκης και Ιερώνυμος συζήτησαν για το άνοιγμα των εκκλησιών

μητσοτάκης-και-ιερώνυμος-συζήτησαν-γ-914044

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ που επικαλείται εκκλησιαστικούς κύκλους, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησία για ατομική λατρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και μέχρι 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν υπάρχει διαφωνία τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες ακόμα και 4 για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και 2 κυλιόμενες τα Θεοφάνεια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία αντίδωρο. Ενώ συμφωνήθηκε να μην γίνει αγιασμός υδάτων σε εξωτερικούς χώρους για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Τέλος ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τελεστεί θεία λειτουργία και την πρωτοχρονιά, του Αγίου Βασιλείου.

Για το θέμα της παρουσία των πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τμ και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη ευελιξία, «για μία ακόμα μέρα λειτουργίας πάντα με την τήρηση του ορίου των 9 πιστών στις απλές εκκλησίες και των 25 στις μητροπόλεις της χώρας μας». Είπε επίσης ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει δυνατότητα για διπλή λειτουργία κατά φυσικά την προτεραιότητα και την απόφαση που θα λάβει η εκκλησία μας, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα και αν υπάρχει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί Ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα ή αύριο».

Σε άλλη ερώτηση και σχετικά με το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε εκκλησία της Μητρόπολης Μεσογαίας ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η εκκλησία «έδειξε πραγματικά υπεύθυνη στάση» όλο αυτό το χρονικό διάστημα και σημείωσε ότι πιστεύει ότι το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook