Μητσοτάκης: Η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός

μητσοτάκης-η-άμυνα-της-χώρας-είναι-ο-υπ-1368264

Πτυχές του νομοσχεδίου με τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, εκτοξεύοντας παράλληλα τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του. «Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας πάντα ανοιχτό για διάλογο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Με το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις απόκτησης των επιπλέον Rafale και των φρεγατών υπηρετούνται οι δυο πιο κομβικές σχέσεις της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία», υποστήριξε, στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η απόκτηση των όπλων στέκεται ως «δίδυμος πυλώνας της διπλωματίας μας» και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ευθύνης. Με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε θα ενισχύσει το εθνικό οπλοστάσιο και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί εμφατικά η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «για πρώτη φορά το υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα αγορά οπλικών συστημάτων». «Κι αυτό όχι γιατί το επέβαλλαν οι γείτονές μας, αλλά για να αξιοποιηθεί η συγκυρία», εξήγησε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι μια εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό».

«Οι φρεγάτες συνεργάζονται ιδανικά με τα Rafale»

«Η περιγραφή μια τέτοιας πολιτικής ακούγεται απλούστερη από την πράξη. Ήθελε λεπτούς χειρισμούς, όπως κάθε θέμα εθνικής ασφαλείας. Η Βουλή καλείται να κυρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες των συμβάσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Το κύριο μέρος αφορά τις φρεγάτες Belharra. Το επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού μελέτησε εξαντλητικά όλες τις διαθέσιμες λύσεις και έκανε τις εισηγήσεις του. Η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα. Οι φρεγάτες συνεργάζονται ιδανικά με τα Rafale, τα πρώτα εκ των οποίων ήδη πήραμε. Οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τέσσερα νέα μικρότερα πλοία. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για τις τιμές των φρεγατών Belharra

Συνεχίζοντας, μίλησε για το οικονομικό κομμάτι τις συμφωνίας, αναφέροντας ότι «πρόκειται για ένα συλλεκτικό και καλά διαμορφωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Προβλέπονται πρόνοιες για τον στρατό ξηράς. Είναι ένα υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Τα Belharra θα έρθουν νωρίς. Οι τιμές είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Εκμεταλλευτήκαμε μια συγκυρία και πετύχαμε μια πολύ καλή αγορά. Η αποπληρωμή θα γίνει σε βάθος χρόνου και υπάρχει υποστήριξη». «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαντά με τον καλύτερο τρόπο στην ασφάλεια της πατρίδας μας. Με συμμαχίες με ισχυρούς εταίρους, δίνει στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή, ενώ εισάγει τεχνογνωσία στη χώρα», υποστήριξε.

«Στο Αιγαίο θα περιπολούν στο Αιγαίο τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι ίδιες αρχές διατρέχουν τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σχετικά με τα Rafale, με την προσθήκη 6 ακόμα μέχρι το τέλος του 2024». «Στο Αιγαίο θα περιπολούν στο Αιγαίο τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα. Αυτή η επιλογή ήταν των Ελλήνων Ικάρων. Μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα σε όσους ονειρεύονται κυριαρχικά δικαιώματα. Τα Rafale μοιράζονται τον ίδιο εξοπλισμό με τις φρεγάτες Belharra. Έχουν χαρακτηριστικά που είναι εξοικειωμένοι πιλότοι μας», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Υπενθυμίζω την κατάργηση της φορολογίας των πτητικών επιδομάτων. Είναι μια απόφαση που ανακουφίζει τους ένστολους μας», τόνισε στη συνέχεια.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση των συμβάσεων επιτέθηκε στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την απόκτηση των 6 επιπλέον ραφάλ, ψηφιζει θετικά για τις φρεγάτες και τις τορπίλες και «παρών» επί της αρχής στο νομοσχέδιο.

«Τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξετε τελικά στο παρών και σας ρωτώ αν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταψηφίσατε την συμμαχία με τη Γαλλία, καταλαβαίνω οτι ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνε, καταψηφίσατε τις οριοθέτήσεις των θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Καταψηφίσατε όλα όσα χαιρέτησαν οι Έλληνες» είπε ο πρωθυπουργός.

Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να διευκρινήσει «αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος είπε επί λέξει ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Για την παράταξη αυτή, η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος σκοπός» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «γαλάζια» παράταξη.

Τι ανέφερε για την παρούσα συγκυρία

Μιλώντας για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρώτη παρατήρηση αφορά στον εταίρο. «Η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη, είναι το ευρωπαϊκό κράτος που διαθέτει την πιο προηγμένη τεχνολογία», εξήγησε και συνέχισε:

«Δεύτερη παρατήρηση η συγκυρία. Αυτό το πρόγραμμα με τη Γαλλία θεμελιώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ολοκληρώνεται με τα πυροτεχνήματα των γειτόνων μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρεβλώνει την ιστορία. Τώρα παραχαράσσουν τη γεωγραφία, γι’ αυτό πήραν άμεση απάντηση απ’ όλους. Η θέση μας είναι πάντα σταθερή. Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας πάντα ανοιχτό για διάλογο. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook