Μητσοτάκης: Έταξε πακέτο στήριξης σε Εστίαση και Τουρισμό – Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου | Video

μητσοτάκης-έταξε-πακέτο-στήριξης-σε-ε-1356578

Ο κατώτατος μισθός, οι εμβολιασμοί, τα τεστ και η πανδημία

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου, η οποία θα είναι πολύ πάνω από 2%, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους που επλήγησαν, το οποίο θα εξειδικεύσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας κ. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης, ενώ έκλεισε το σενάριο του ανασχηματισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης και του πολιτισμού που επλήγησαν από την πρωτοχρονιά και μετά, ενώ αποκάλυψε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν το 25% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας και έκλεισε κάθε συζήτηση για περαιτέρω επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε αυτή τη συγκυρία. Επανέλαβε, δε, με κατηγορηματικότητα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπάρξει lockdown, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. «Αν εμφανιζόταν μία νέα μετάλλαξη, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα βρισκόμασταν ξανά στην αρχή της περιπέτειας», είπε. Έκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα σχολεία δεν θα χρειαστεί να κλείσουν.

Επίσης, έκλεισε για μία ακόμη φορά κατηγορηματικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου», αναφέρει ο πρωθυπουργός,

Νέα στήριξη στις επιχειρήσεις της εστίασης και του πολιτισμού

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσουν οι παραπάνω υπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι θα αφορά στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί ζημιά. «Θα έχουν τη δυνατότητα για 2 εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την ανεργία

Ερωτηθείς για την ανεργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 13% και αυτό εν μέσω πανδημίας. Δεν πρόκειται να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, παρά μόνο όταν ο αριθμός γίνει μονοψήφιος. Θέσεις εργασίας δημιουργούνται με τις επενδύσεις. Αν φύγει η ομίχλη της πανδημίας, η ελληνική οικονομία έχει εξαιρετικές προοπτικές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Επίσης θεσπίστηκε το πρώτο ένσημο».

Για την ενεργειακή κρίση

Για την ενεργειακή ακρίβεια, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο κρατήσει αυτό το κύμα ακρίβειας. Θα επιδοτηθεί από το κράτος το 50% της αύξησης» για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες. Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτά που θα πλήρωναν θα ήταν ακόμα περισσότερα, χωρίς την κρατική στήριξη.

Για νέες φοροελαφρύνσεις

Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και για τους περισσότερους θα υπάρξει μείωση. Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες. Έχουμε ολοκληρώσει το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και εκτιμώ ότι το υπόλοιπο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της τετραετίας.

Για μείωση του ΦΠΑ

Η πρώτη προτεραιότητα είναι να μην έχουμε από τον Φεβρουάριο δημοσιονομικά ελλείμματα. Μία τέτοια παρέμβαση, αν την επέλεγε η κυβέρνηση, θα έπρεπε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα έφτανε στον καταναλωτή. Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι. Είμαστε μόλις στον Ιανουάριο και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα βγούμε εκτός του προϋπολογισμού.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πανδημία

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας εξακολουθούν και κινδυνεύουν και από τη μετάλλαξη Όμικρον», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Πρέπει να επιταχύνουμε και άλλο τον εμβολιασμό και να κάνουμε πολλά τεστ. Πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά τα πήραμε την κατάλληλη χρονική συγκυρία».

«Ο ιός μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Διαχειριστήκαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι την κούραση όλων… Όμως πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Ως προς τους νεκρούς ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όμως έχουμε το 82% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί».

«Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ΜΕΘ και έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος. Έχουμε κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό», είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τονίζοντας ότι «δεν κατέρρευσε, ούτε θα καταρρεύσει».

Ερωτηθείς για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «δεν μας είπε τίποτα που δεν γνωρίζαμε».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ μεγάλη επιτυχία την επιχείρηση «Ελευθερία» και είναι λάθος, όπως είπε, να γίνεται φτηνή κριτική. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και το ύστατο μέσο, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, προκειμένου να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευάλωτοι.

Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα. Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Το έχουμε αναλάβει ήδη με τα πρόστιμα που θα αρχίσουν να επιβάλλονται από τη Δευτέρα, είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι στην εξέλιξή της η Όμικρον να μετατραπεί σε γρίπη, οπότε θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε ετησίως.

Σε άλλη ερώτηση αν μπορεί να συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ, ο πρωθυπουργός είπε ότι εφόσον ο γιατρός είναι σίγουρος ότι αυτό χρειάζεται, υπάρχουν δομές, νοσοκομεία που το κάνουν δωρεάν.

«Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο μας όπλο είναι τα rapid test και τα self test», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Εξαιρετική χαρακτήρισε τη σχέση του με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός, ενώ σε ερώτηση γιατί έκανε πίσω από την πρώτη γραμμή, είπε ότι το έπραξε γιατί δέχθηκε μπαράζ χυδαίων επιθέσεων. Έκανε ακόμα λόγο για την ανάγκη να διασφαλίσει την ψυχική του ηρεμία αλλά και για προσπάθεια «δολοφονίας χαρακτήρων».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος με την πολυπληθή παρουσία κάποιων επιστημόνων που όπως είπε έχτισαν καριέρα στην εποχή της πανδημίας.

Για τα σχολεία

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν τα σχολεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το απεύχεται και δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί, γιατί είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν. «Πιστεύω ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν υπεύθυνος».

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο 50%+1, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν εισήγηση της Επιτροπής. «Δεν έχω ποτέ αμφισβητήσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Αν μου έλεγε 25%+1 θα το είχα κάνει», είπε.

Οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού ότι κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα. Μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να πάει σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα. Πιστεύω ότι και τον επόμενο χειμώνα στα ΜΜΜ όπως γίνεται στις χώρες της Ανατολής, πολύ συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα για να προστατευθούν όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά από την γρίπη και το απλό κρύωμα. Η μάσκα μπήκε στη ζωή μας και είναι μια από τις θετικές παρακαταθήκες.

Εκλογές με απλή αναλογική: Αυτοδυναμία ή συνεργασίες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Έχω πει πολλές φορές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση πάντα.

Έχω επίσης δημόσια δηλώσει ότι είμαι υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Θεωρώ απολύτως λογικό και δικαιολογημένο αν ένα κόμμα πάρει 38% ότι έχει μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, να μπορεί να κυβερνά μόνο του… Και πιστεύω ότι αυτοί οι 30 μήνες που κυβερνάμε απέδειξαν ότι αυτή η κυβέρνηση, που μπορεί μεν να είναι μονοκομματική αλλά είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει και πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, είναι μια ευρεία κυβέρνηση ως προς τα χαρακτηριστικά της… Είμαστε μια κυβέρνηση που προτάσσουμε την αποτελεσματικότητα. Λοιπόν, αυτές οι κυβερνήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι πιο κατάλληλες».

«Η πρόθεσή μου είναι να μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τονίζω ότι η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά επειδή προτάσσω την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, αλλά και τη συνέπεια, στις επόμενες εκλογές θα κριθούμε για αυτά τα οποία θα κάνουμε την επόμενη τετραετία, για αυτά τα οποία θα πούμε. Αλλά θα κριθούμε και για αυτά τα οποία κάναμε και πόσο συνεπείς ήμασταν με το προεκλογικό μας πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς κρίσεις.

Τώρα, με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε. Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές».

«Ο στόχος, ο πήχης στην απλή αναλογική μπορεί να είναι στο 46%, 47%. Δεν είμαι αιθεροβάμων, ξέρω ότι είναι ένας πάρα πολύ φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν ψήφισα εγώ την απλή αναλογική. Εγώ ήμουν απολύτως συνεπής ως προς την πίστη μου στο ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα».

Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για θερμό επεισόδιο

Με τη φράση «δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου» σχολίασε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την κλιμάκωση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αμυντική θωράκιση της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι ην επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα Rafale, τα οποία εξασφαλίζουν στη χώρα υπεροχή τουλάχιστον ως προς τον τύπο του αεροπλάνου αυτού σε σχέση με την γείτονα χώρα, ενώ εξελίσσονται και άλλα προγράμματα εξοπλισμών.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απλοϊκή τη θεωρία περί εξαγωγής της κρίσης από την Τουρκία, καθώς, όπως είπε, μια χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Θα είχε ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για το νόμισμά της, για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην τουρκική οικονομία.

«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Erdogan υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.

Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας», πρόσθεσε.

Για τον EastMed

Ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τη σημασία του αμερικανικού non paper για τον αγωγό EastMed – δεν το θεωρώ σημαντικό, είπε – προσθέτοντας ότι είναι ένα από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τον EastMed προχωρούν πολύ σημαντικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα. «Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει άμεσα. Θέλω να θυμίσω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου στόλου των LNG πλοίων είναι ελληνόκτητος, άρα υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον από αυτής της πλευράς», είπε και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνηση συζητάει ένα εξαιρετικά σημαντικό project το οποίο μακροπρόθεσμα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Να παράγεται δηλαδή φθηνή ενέργεια από τον ήλιο στην Αίγυπτο και να εξάγεται στην Ελλάδα και από την Ελλάδα προς την Ευρώπη.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης:

ieidiseis.gr

One thought on “Μητσοτάκης: Έταξε πακέτο στήριξης σε Εστίαση και Τουρισμό – Νέα αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου | Video

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook