Μητσοτάκης από τα Χανιά: «Γερό και καλορίζικο το νέο μας μουσείο» – Συγκινημένος ο πρωθυπουργός για την συλλογή των γονέων του

μητσοτάκης-από-τα-χανιά-γερό-και-καλο-1423647

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ειδικά την κυρία Παπαδοπούλου για την σπουδαία, ταχύτατη δουλειά που έκανε να μεταφέρουν από το παλιό αρχαιολογικό μουσείο σε αυτό το νέο υπερσύγχρονο κτίριο την αρχαιολογική συλλογή των Χανίων, ένα πολιτιστικό απόθεμα το οποίο διανύει τους αιώνες και το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς του κρητικού πολιτισμού» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ξενάγησή του στον χώρο (δείτε εδώ).

«Όπως είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε, έχουμε να κάνουμε με ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο το οποίο πιστεύω ότι θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και θα αναβαθμίσει σημαντικά τα Χανιά ως ένα πολιτιστικό προορισμό, όπως δηλαδή αξίζει στην πόλη μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το ότι στον πρώτο όροφο του μουσείου, βρίσκεται η συλλογή των γονέων του, Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη, την οποία δώρισαν πριν από 22 χρόνια στο ελληνικό κράτος.

‘Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος «ο δεύτερος λόγος που είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος είναι το γεγονός πως στο μουσείο αυτό βρήκε τη θέση της η συλλογή Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη η οποία είχε δοθεί από τους γονείς μου στο ελληνικό κράτος πριν από 22 χρόνια.

Ο πατέρας μου και η μητέρα μου πάντα πίστευαν ότι η συλλογή αυτή πρέπει να αποτελέσει κτήμα του εθνικού λαού και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό δώρισαν ολόκληρη την συλλογή τους. Θα ήταν πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι αν είχαν την δυνατότητα να δουν πως εκτίθεται αυτή η συλλογή.

Και πάλι συγχαρητήρια. Εύχομαι να είναι γερό και καλορίζικο το νέο μας μουσείο».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε :«Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση παραδίδουμε σήμερα στους πολίτες και στους επισκέπτες των Χανίων το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων.

Είναι ιδιαίτερη τιμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος επισκέπτης σε αυτό το μουσείο. Από αύριο, το μουσείο θα είναι ανοιχτό στην πόλη, στους επισκέπτες της, σχεδόν όλη την ημέρα». είπε η κ. Μεδώνη ενώ προσκάλεσε και τους Χανιώτες να επισκεφθούν το νέο Αρχαιολογικό μουσείο καθώς  «αυτό το διήμερο δεν θα υπάρχει εισιτήριο ώστε να επισκεφθούν κατ’ αρχήν οι γείτονες αυτόν τον χώρο».

Μιλώντας για την πολιτιστική αξία του μουσείου δήλωσε: «Το νέο μουσείο των Χανίων προσθέτει και δίνει πολύ μεγάλη υπεραξία στην πόλη. Είναι μια κιβωτός που φιλοξενεί το μοναδικό και ξεχωριστό σε πλούτο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, όπως όλα τα έργα πολιτισμού, είναι ένας αναπτυξιακός χώρος, όχι μόνο για την περιοχή των Χανίων αλλά για ολόκληρη την Κρήτη, με καθοριστική συμβολή στην τοπική οικονομία.

Χαιρόμαστε πολύ γιατί έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρουμε στους Χανιώτες αυτό το ξεχωριστό κτήριο, αυτά τα υπέροχα και μοναδικά πολιτιστικά αγαθά, που τους ανήκουν, καθώς οι Χανιώτες είναι οι φορείς του πολιτισμού ο οποίος φυλάσσεται διαφυλάσσεται και αναδεικνύεται στο συγκεκριμένο μουσείο».

Με τη σειρά της η προϊστάμενη της εφορείας αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου δήλωσε:

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη συγκίνηση σήμερα, που υποδεχόμαστε εδώ τον Πρωθυυπουργό, ως πρώτο επισκέπτη στο νέο μας μουσείο το οποίο ανοίγει από αύριο.

Το νέο μουσείο, που με πολλή αγάπη και πολλή φροντίδα έχουμε ετοιμάσει όλοι εμείς στο υπουργείο πολιτισμού, εδώ και ενάμιση χρόνο. Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν έκλεισε και σήμερα είναι πανέτοιμο το νέο μας μουσείο, ένα σύγχρονο κτήριο εξοπλισμένο με τα καλύτερα συστήματα αποθήκευσης, εργαστηρίων αλλά και εκθεσιακών χώρων, το οποίο είναι πραγματικά ένας μοχλός ανάπτυξης και μια κιβωτός πολιτισμού συγχρόνως.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ελπίζουμε οι Χανιώτες, οι επισκέπτες των Χανίων και όλης της Κρήτης να το αγαπήσουν όσο το αγαπούμε κι εμείς».

«Δεν είναι τόσο η έκθεση του πολιτισμού του παρελθόντος αλλά είναι η παραγωγή του πολιτισμού σήμερα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι όλης αυτής της προσπάθειας κι αυτό εξαρτάται από μια σειρά από πράγματα» δήλωσε ο αρχιτέκτονας, Θεοφάνης Μπομπότης.

Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το έργο, καθώς όπως είπε «δεν είναι ένα κτίριο απλό, ιδιωτικό μιας απλής ιδιωτικής δραστηριότητας, είναι ένα κτίριο πολιτισμού, ως εκ τούτου είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας.

Ο σχεδιασμός του είναι σε ένα επίπεδο λιτότητας και δωρικότητας έτσι ώστε να έχει μια διαχρονική παρουσία στην πόλη και να προσφέρει στον πολιτισμό που υπάρχει μεγάλη ανάγκη και να αναδείξει ιδιαίτερα όχι μόνο τα εκθέματα αυτά καθ’ εαυτά, αλλά και τις αξίες οι οποίες πρέπει να επανέλθουν στο σημερινό πολιτισμό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παράξει πολιτισμό και όχι μόνο να τον εκθέσει» επεσήμανε.

Σχετικά με το πόσο εύκολο ήταν να ενταχθεί το κτίριο στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας που έχει άλλα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά απάντησε:

«Η κάθε εποχή έχει τα δικά της στοιχεία. Μέλημα των αρχιτεκτόνων είναι να αφήσουμε κι εμείς στη δική μας εποχή το δικό μας στίγμα, το οποίο πρέπει να είναι ειλικρινές, αληθινό και να έχει αιτία ύπαρξης. Να μην είναι ένα κτίριο που έχει έναν διάκοσμο προσωρινού χαρακτήρα και στο μέλλον να κουράσει. Η διαχρονικότητα έχει μεγάλη σημασία και ως εκ τούτου το κτήριο μπορεί να συνδυαστεί με οτιδήποτε είναι αληθινό. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που κάναμε θα ζήσει στο χρόνο.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Μητσοτάκης από τα Χανιά: «Γερό και καλορίζικο το νέο μας μουσείο» – Συγκινημένος ο πρωθυπουργός για την συλλογή των γονέων του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook