Μητσοτάκης: Αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, όμως έχει σημασία ο τρόπος

μητσοτάκης-αναγνωρίζουμε-ότι-το-ισρα-1781936

«Μιλώ ως φίλος του Ισραήλ και θεωρώ ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε σκληρές αλήθειες στους φίλους. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει.

Έχει ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή – όταν λέω «εμείς», αναφέρομαι στην Ελλάδα-, όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο Politico ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική του καμπάνια, ναι, θα υπάρξει αυξανόμενη ανησυχία για την αναλογικότητας της ισραηλινής απάντησης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να αναλογιστούμε την επόμενη ημέρα στη Γάζα και πως θα εξεύρουμε μία πολιτική λύση στη διένεξη. Στο τέλος της ημέρας οφείλουμε να αναλογιστούμε ποιο είναι το τίμημα της ήττας της Χαμάς».

Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αλλαγή τόνου» τους τελευταίους μήνες, τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν οι δύο χώρες να συνεργαστούν παρά τη μεταξύ μας διαφορά, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική και υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος της χώρας να προστατεύει τα σύνορα της, αλλά και του αιτήματος, που έχει υποβάλλει για επιπρόσθετη οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε, μάλιστα, ότι «ανέκαθεν ήμουν από τους υποστηρικτές της άποψης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία, καθώς φιλοξενεί στο έδαφος της εκατομμύρια Σύρων προσφύγων» προσθέτοντας πως υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο podcast «Power Play» του Politico

Anne McElvoy: Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλωσήρθατε στο Power Play.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ που με καλέσατε.

Anne McElvoy: Κάποιος μου είπε ότι προσπαθείτε να ηγηθείτε της Ευρώπης του Νότου σε ζητήματα που αφορούν στο κλίμα, δηλαδή την ομάδα των χωρών του Νότου που επηρεάζονται περισσότερο, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, από την κλιματική αλλαγή. Χτυπάτε την πόρτα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ -πρέπει να το θέσω ευθέως- για να πληρώσουν περισσότερα. Αισθάνεστε ακόμη ότι ζητάτε περισσότερα; Τι δεν παίρνετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην εκτίμησή μας για το τι έχει κάνει η ΕΕ και πού εξακολουθεί να παρουσιάζει ελλείψεις. Είναι αλήθεια ότι η Μεσόγειος επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική κρίση. Είναι hot spot. Είναι επίσης αλήθεια ότι, όταν εξετάζουμε τους συνολικούς πόρους που έχουμε βάλει στο τραπέζι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται προς την άμβλυνση των συνεπειών της, πώς θα μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πώς θα γίνουμε ουδέτεροι ως προς το κλίμα έως το 2050.

Πρόκειται, ασφαλώς, για έναν αξιέπαινο και επιβεβλημένο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στόχο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέτωπο της προσαρμογής. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για την προσαρμογή. Αυτό κατέστη πολύ σαφές όταν ζητήσαμε ευρωπαϊκή στήριξη και συνειδητοποιήσαμε ότι οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης για το τρέχον έτος έχουν ήδη εξαντληθεί. Πετύχαμε ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών κονδυλίων, από το Ταμείο Ανάκαμψης, και αυτό σίγουρα ήταν πολύ ωφέλιμο για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όσον αφορά στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, υποστηρίζω σθεναρά ότι πρέπει να ενισχύσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις φυσικές καταστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά 2,5 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για ένα μικρό ποσό δεδομένου του διακυβεύματος.

Σε συμβολικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό, διότι είναι πολύ δύσκολο για εμένα να πείσω τους πολίτες ότι πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές προκειμένου να πετύχουμε απανθρακοποίηση βραχυπρόθεσμα -πρόκειται για σκληρές επιλογές, μερικές φορές οικονομικά επώδυνες- ενώ ταυτόχρονα να τους λέω ότι η Ευρώπη δεν στέκεται στο πλευρό τους όταν βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες.

Anne McElvoy: Κατά μία έννοια, έκαναν μία επιλογή. Eπανεκλεγήκατε με σημαντική πλειοψηφία, με μεγάλη διαφορά, είσαστε πολύ ξεκάθαρος ότι βλέπετε τον εαυτό σας ως έναν ηγέτη της Ελλάδας με μεταρρυθμιστική φιλοσοφία και θεωρείτε ότι το μεγαλύτερο καθήκον σας είναι να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στη χώρα σας. Ταυτόχρονα, έχετε πάρα πολλούς τομείς στους οποίους ενδεχομένως χρειάζεται να κάνετε μεταρρυθμίσεις. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς; Και πώς θα προσπαθήσετε να διορθώσετε την εντύπωση για την Ελλάδα, σε κορυφαίο επίπεδο, σε αυτές τις διεθνείς συναντήσεις -ότι είναι μια χώρα εξωστρεφής και μέρος της κοινότητας των εθνών που κοιτάζουν μπροστά.

Έπειτα, υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλύσετε στο εσωτερικό της χώρας σας, στις δημόσιες υπηρεσίες, στον απόηχο του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Τι μαθήματα αντλήσατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολλά. Πρώτα απ’ όλα, όμως, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που έχουμε σημειώσει τα τελευταία 4,5 χρόνια. Η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη. Καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα.

 

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook