Μητσοτάκης: Αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ για να μην κλείσει

μητσοτάκης-αν-χρειαστεί-να-πουλήσουμ-896613

«Το κλίμα στις προγραμματικές δηλώσεις ήταν ήπιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. «Χαιρετίζω την εκδήλωση πολιτικού πολιτισμού», δεν υπήρξαν άγονες αντιπαραθέσεις, είπε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα είπε «θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε».

«Ψεύτες και λαϊκιστές σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, χάσατε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να χάσω ούτε μια μέρα για να βελτιώσω τη ζωή των πολιτών», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα… ο λαός μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του στα χέρια μας…». «Το κεντρικό μήνυμα έχει φτάσει στην κοινωνία και οι πολίτες παρακολουθούν τα βήματα μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη»

«Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως» τόνισε ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον κ. Τσίπρα είπε ότι η πολιτική του στηρίζει τη μεσαία τάξη στην οποία είχε επιτεθεί ο κ. Τσίπρας.

«Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

«Η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική»

«Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή , το δίδυμο της καταστροφής του α’ εξαμήνου του 2015».

«Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη, που στάθηκε όρθια, ενώ εσείς κάνατε κωλοτούμπα στη συνέχεια, δεν δέχεται» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές. Καταργείται αμέσως το άσυλο της “ανομίας” στα Πανεπιστήμια»

«Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές… αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο γιατί θα πατάξουμε το έγκλημα μέσα στις φυλακές.. θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι οι πολίτες ασφαλείς» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως καταργείται αμέσως το άσυλο της «ανομίας» στα Πανεπιστήμια και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, καθώς όπως είπε ακούγονται ψίθυροι ότι σκέφτεται να αλλάξει θέση.

«Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί»

«Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία.

Τόνισε πως θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αν δεν θέλουν να βάλουν πλάτη γιατί θεωρούν ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ κι αν χρειαστεί θα πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της για να μην κλείσει η επιχείρηση»

«Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια κι αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ θα το κάνουμε για να μην κλείσει η επιχείρηση και χάσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι» είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο είπε πως «φαντάζομαι ότι θα γνωρίζετε την έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή για την αβεβαιότητα» που υπάρχει για την επιχείρηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει «τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης».

«Δέκα νομοσχέδια θα έχει καταθέσει η κυβέρνηση έως το τέλος τους έτους»

Δέκα νομοσχέδια θα έχει καταθέσει η κυβέρνηση έως το τέλος τους έτους είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έως τις 10 Αυγούστου θα έχουν ψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου «βίας και ανομίας» στα πανεπιστήμια.

«Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους»

«Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Οι αστυνομικοί ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα πανεπιστήμια. Το άσυλο της παρανομίας των μολότοφ και των ναρκωτικών καταργείται. Και επιστρέφει το άσυλο της γνώσης και των ιδεών», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα ξεμπλοκάρουν τα 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής»

Ενα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι «στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

«Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342».

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

«Μέτρα ανακούφισης για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους στο Μάτι»

Όπως τόνισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Επίσης, στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ακόμη, ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Είπε ακόμη ότι «οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή και σημείωσε πως οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής».

«Η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας»

Ο πρωθυπουργός δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης είπε πως μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί, όπως εξήγησε, με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες.

«Η ΝΔ του 2019 εισηγείται στους Έλληνες έναν προοδευτικό δρόμο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην στρατηγική της διακυβέρνησης τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. «Η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της», είπε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

One thought on “Μητσοτάκης: Αν χρειαστεί να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ για να μην κλείσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook