Οι μαίες του Κέντρου Υγείας Χανίων δίπλα στις νέες μητέρες – Η λοχεία, οι δυσκολίες και οι αλλαγές στη ζωή μίας γυναίκας

οι-μαίες-του-κέντρου-υγείας-χανίων-δίπ-1471643

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η μαία του Κέντρου Υγείας Χανίων, Φρόσω Κοτσιφάκη με την μητρότητα να αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης.

Μητρότητα όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Κοτσιφάκη σημαίνει ατελείωτη, «άνευ όρων» αγάπη. «Ενέχει απίστευτη ευτυχία και τεράστια αίσθηση ευθύνης. Μία μητέρα κινείται πάντα με γνώμονα την αστείρευτη αγάπη για το παιδί της και την επιθυμία της να το βοηθήσει και να το μεγαλώσει σωστά και να εξελιχθεί σαν ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος»

Πολλές είναι όμως, οι νέες μαμάδες που έρχονται αντιμέτωπες με την επιλόχειο κατάθλιψη. Το συναίσθημα αυτό, ορίζεται ως φυσιολογικό καθώς η μητέρα, αφού γεννήσει βιώνει πολλές συναισθηματικές αλλαγές στη διάθεσή της.

Τι το προκαλεί; 

Τεράστιες οι αλλαγές στην καθημερινότητα…

Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί σταθμό στη ζωή της γυναίκας, έχει σημαντικότατη επίδραση στην προσωπική της εξέλιξη και επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητα και σε πρακτικό και σε ψυχολογικό επίπεδο. Μητέρα δεν γίνεται πάντα γεννώντας ένα παιδί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει μητέρα μία γυναίκα, όπως η υιοθεσία και η χρήση της παρένθετης μητέρας. Με όποιον τρόπο κι αν τελικά καταφέρει να γίνει είναι ακριβώς το ίδιο. Η έγνοια και η φροντίδα για το παιδί της είναι αυτό που θα την κάνουν τελικά πραγματική μάνα.

Η μητρότητα δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο

Αυτό, σύμφωνα με την μαία, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. «Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, το κάθε παιδί μοναδικό με την δική του προσωπικότητα και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες από τη μητέρα. Η συναισθηματική ευαισθησία στην περίοδο της λοχείας σε λογικά πλαίσια είναι φυσιολογική».

Τι προκαλεί την συναισθηματική ευαισθησία; 

«Οι εναλλαγές στη διάθεση, χαρακτηρίζουν την περίοδο της λοχείας και αυτό κυρίως οφείλεται στην ταχεία αλλαγή των επιπέδων των ορμονών οι οποίες είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα κατά την εγκυμοσύνη και απότομα πέφτουν μετά την γέννα. Επιβαρύνει επίσης η κόπωση μετά τον τοκετό. Ο ανεπαρκής, κακός ύπνος που συμβαίνει τις πρώτες μέρες με το μωρό. Η αγωνία της μητέρας αν θα τα καταφέρει, αν θα είναι καλή, οι πόνοι που μπορεί να έχει, αν έχει τομή, από τους μαστούς που προσπαθεί να θηλάσει και υπάρχουν δυσκολίες. Όλα αυτά μπορεί να την κάνουν ευάλωτη.

Αν χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός η συναισθηματική ευαισθησία, αν δεν βλέπουμε βελτίωση είναι σημαντικό να επέμβει ειδικός. Όταν βοηθηθούν, θα τα καταφέρουν» είπε η κ. Κοτσιφάκη.

Πως το οικείο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα

«Σαν μαίες, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε τις μέλλουσες μανούλες για τον τοκετό και για αυτό που θα ακολουθήσει, να τους δώσουμε οδηγίες χρήσιμες όπως το να προσπαθούν να ξεκουράζονται και να κοιμούνται όσο μπορούν περισσότερο όταν κοιμηθεί το μωρό και να αφιερώνουν χρόνο στο μωρό, να μη σπαταλούν δυνάμεις για άλλες δουλειές που δεν είναι αναγκαίες» σημείωσε η κ. Κοτσιφάκη.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια οι γυναίκες μπορούν να δεχθούν βοήθεια από το περιβάλλον, αν υπάρχει διαθέσιμη. 

«Να βάλουν στο παιχνίδι τους μπαμπάδες γιατί εκτός από τον θηλασμό μπορούν να κάνουν όλα τα υπόλοιπα. Και από ότι βλέπουμε οι νέοι μπαμπάδες ενδιαφέρονται πολύ να συμμετέχουν ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού και πρέπει οπωσδήποτε να θυμούνται ότι για να είναι καλά το μωρό πρέπει πάνω από όλα να είναι καλά η μαμά του. Χωρίς ενοχές, χωρίς τύψεις, όταν πια νιώθουν κούραση και πως κάτι δεν πάει καλά  να πάρουν τον χρόνο τους και να κάνουν ότι τις ευχαριστεί, να περάσουν όμορφα και μετά ακόμα πιο δυνατές μπορούν να ασχοληθούν με το μωρό τους» πρόσθεσε.

Ο ρόλος της μαίας

Ο ρόλος της μαίας, είναι να ακούει την αγωνία των νέων μαμάδων, σύμφωνα με την κ. Κοτσιφάκη. «Κάνουμε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Ο θηλασμός είναι μία τεχνική, είναι τέχνη, διδάσκεται. Είναι πολύ σημαντικό. Το ένστικτο είναι πάνω από όλα και οδηγούμε τις γυναίκες να ακολουθούν το ένστικτό τους όμως δεν αρκεί στον θηλασμό. Θέλουμε να εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να απολαύσουν στο τέλος. Υπάρχουν δυσκολίες. Το ταξίδι του θηλασμού είναι μαγικό αλλά συνάμα απαιτεί κόπο.

Αυτό που λέμε στις γυναίκες είναι ότι το νεογέννητο αυτό που έχει ανάγκη είναι η αγάπη τους. Πρώτα είναι η αγάπη, έπειτα είναι η ζεστασιά και η αγκαλιά με την δερματική επαφή με τη μητέρα και τελευταίο είναι το γάλα. Δέρμα με δέρμα επαφή το μωρό με τη μανούλα».

Η σημασία της αγκαλιάς

Λέμε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται τέσσερις αγκαλιές για να επιβιώσει, οκτώ για να συντηρηθεί και δώδεκα για να αναπτυχθεί. Η αγκαλιά διοχετεύει συναισθήματα ασφάλειας, φροντίδας, σιγουριάς, προστασίας, χαράς, ηρεμίας και αγάπης. Είναι θεραπευτική για την ψυχή και το σώμα. Επιδρά στην συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη και ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Μειώνει το κλάμα, το άγχος του μωρού και κινητοποιεί την έκκριση ορμονών της ευεξίας. Αυτή η τεράστια αγκαλιά είναι η μάνα.

Ελευθερία,  βόλτες, ταξίδια… Η μητρότητα μεγαλύτερη αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή μίας γυναίκας. Πόσο μάλλον, όταν είναι σε νεαρή ηλικία. Όμως το μητρικό ένστικτο αναπληρώνει όλες τις παραπάνω επιθυμίες.

Όπως είπε η μαία, «το μητρικό ένστικτο που σιγά σιγά μεγαλώνει καθώς μεγαλώνει και το μωρό, αυτή η αγάπη καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Ακόμα και όταν η κοπέλα νιώθει ότι πιέζεται να ασχοληθεί με ότι της κάνει καλό. Δεν πάει να πει ότι όταν μία γυναίκα γίνεται μάνα, ξεχνάει την γυναικεία της φύση και την ζωή της. Μπορεί να τα συνδυάσει όλα μαζί».

Ποιοι είναι οι απαιτητικοί μήνες στην μητρότητα;

Το πρώτο εξάμηνο είναι πολύ απαιτητικό. Είναι αυτό που συστήνουν όλοι αποκλειστικό μητρικό θηλασμό που σημαίνει ότι η γυναίκα πρέπει να είναι πάρα πολλές ώρες με το μωρό. Τις πρώτες μέρες μετά την γέννα οι θηλασμοί μπορεί να διαρκούν μέχρι και 18 ώρες. Είναι πάρα πολλές ώρες. Δεν έχει χρονικό όριο να κοιμηθεί, να ξεκουραστεί, να φροντίσει τον εαυτό της. Είναι και η απότομη πτώση των ορμονών.  Όλα αυτά συνθέτουν το πακέτο και είναι δύσκολο. Καθώς όμως περνά ο καιρός, μετά τις πρώτες 40 ημέρες που το μωρό έχει αρχίσει και μπαίνει σε έναν ρυθμό και έχουν γνωριστεί, βρίσκουν τελικά τον δρόμο τους, μπαίνουν όλα σε ένα λογικό πλαίσιο και ξεκινά η μαμά να νιώθει καλύτερα.

Όλο τον πρώτο χρόνο, που είναι και ο καθοριστικός για την ανάπτυξή του, πρέπει όσο μπορεί η μαμά να είναι κοντά του. Με αγκαλιά, αγάπη και υπομονή είναι ότι πιο σπουδαίο έχει να δώσει στο παιδάκι της.

Τέλος, η κ. Κοτσιφάκη έστειλε το μήνυμα πως… «το να είσαι μητέρα δεν αποτελεί και πλήρη αυτοθυσία. Μόνο έτσι θα είναι καλά με τον εαυτό της».

Οι μαίες του Κέντρου Υγείας Χανίων, προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους με εκπαίδευση και σεμινάρια στις νέες μανούλες, τόσο για τον τοκετό όσο και για μετέπειτα.

Για οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 2821024630.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook