Μητρικός θηλασμός: «Ένα δώρο ζωής από μια πράξη αγάπης» – Οι μαίες του Κέντρου Υγείας Χανίων για τα οφέλη βρέφους-μητέρας

μητρικός-θηλασμός-ένα-δώρο-ζωής-από-μ-1558588

Οι μαίες Κοτσιφάκη Ευφροσύνη, Δουμένη Ευαγγελία, Ξοκώνη Αικατερίνη κι ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Χανίων Σωτήριος Δρούτσος μιλούν για τον μητρικό θηλασμό, τα οφέλη του βρέφους αλλά και της μητέρας.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν:

Πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, η εβδομάδα αφιερωμένη στο μητρικό θηλασμό και στη χώρα μας πολλές υπηρεσίες διοργανώνουν πλήθος ημερίδων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων με στόχο να εορτάσουν και να προάγουν το μητρικό θηλασμό.

Παράλληλα με τις παγκόσμιες και εγχώριες δράσεις και παρόλο που δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν πιστεύει στην υπεροχή του μητρικού θηλασμού, οι μητέρες που θηλάζουν τα βρέφη τους στη χώρα μας είναι ακόμα μειονότητα.

Στην Ελλάδα διαπιστώνεται η μεγάλη διαφορά μεταξύ της «καλής» πρόθεσης και του σχετικά «φτωχού» αποτελέσματος. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν όλες οι γυναίκες (96%) πιστεύουν ότι με τον θηλασμό αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση με το μωρό, περισσότερες από το 90% είχαν πρόθεση να θηλάσουν και περισσότερες από 85% θήλασαν τα μωρά τους την πρώτη εβδομάδα. Εντούτοις, στον 2ο – 3ο μήνα αποκλειστικά θηλάζουν λιγότερες μητέρες (49%) και στον 6ο μήνα μόνο το 5%.

Εξαιτίας αυτών των δεδομένων, της αντίστοιχης δικής μας εμπειρίας αλλά και της μεγάλης μας πίστης στα αυτονόητα και αποδεδειγμένα οφέλη του μητρικού θηλασμού, θέλουμε και εμείς να γιορτάσουμε αυτήν την εβδομάδα, παρόλο που φυσικά μαθήματα θηλασμού, κάνουμε όλο το χρόνο, υπενθυμίζοντας ακριβώς αυτό: τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το ΔΙΔΥΜΟ ΜΗΤΕΡΑ-ΒΡΕΦΟΣ.

Ο θηλασμός είναι μια σπουδαία συναισθηματική, σωματική, πνευματική και ψυχική εμπειρία που προάγει την σωματοψυχική υγεία μητέρας-βρέφους ενώ διευκολύνει την εύθραυστη αλλά τόσο σημαντική πρώτη γνωριμία τους. Η μητέρα εκτός από  τροφή με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προσφέρει το καλωσόρισμα στη ζωή με τη θερμή αγκαλιά της που εκφράζει την απροϋπόθετη αγάπη της.

Τα οφέλη του θηλασμού μπορούν να διακριθούν σε δύο κατηγορίες, στα οφέλη για τη μητέρα και στα οφέλη για το βρέφος.

ΟΦΕΛΗ ΒΡΕΦΟΥΣ

Τα πλεονεκτήματα για την υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα. Το μητρικό γάλα αποτελεί το μοναδικό γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.α.).

Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν επιπλέον μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, φλεγμονωδών νοσημάτων εντέρου, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικο ζωή. Επίσης αναφέρεται προστατευτική δράση για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.

ΟΦΕΛΗ ΜΗΤΕΡΑΣ

Όσον αφορά στη μητέρα, λοιπόν, ο θηλασμός βοηθά στην επάνοδο του σώματος στην προ εγκυμοσύνης μορφή του, στην επαναφορά της μήτρας, στην απώλεια βάρους, στην ελάττωση του άγχους, στην καλύτερη ποιότητα  ύπνου, ενώ δημιουργεί το αίσθημα της άμεσης ανταπόκρισης στο βρέφος και ενισχύει το δεσμό μητέρας-βρέφους. Επιπλέον δείχνει ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα αναπαραγωγικά όργανα, μεταβολικών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανάπτυξης οστεοπόρωσης Επίσης, τη γεμίζει  αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την  εικόνα της ως μητέρας – συζύγου – συντρόφου. Ας μην υποβαθμίσουμε συνάμα και το γεγονός ότι αποτελεί, τουλάχιστον μετά το πρώτο διάστημα της προσαρμογής, την ευκολότερη και οικονομικότερη επιλογή σίτισης.

Οι επαγγελματίες υγείας, απανταχού, οφείλουμε με τρόπο απλό και κατανοητό να συζητούμε με τις μητέρες τα οφέλη του θηλασμού, να τις ενθαρρύνουν και  να είμαστε δίπλα τους σε αυτό το δύσκολο έργο. Από την άλλη είναι υποχρέωσή μας  να σεβόμαστε την επιθυμία εκείνων των μητέρων που επιλέγουν να μη θηλάσουν τα παιδιά τους όποιοι και να είναι οι λόγοι.

Άλλωστε μια μαμά που θηλάζει δεν είναι «καλύτερη» μαμά από μια μαμά που δεν θηλάζει…Είναι απλά μια «θηλάζουσα μαμά…’’!

Για πληροφορίες, διευκρινίσεις, ενημέρωση, απορίες και για ουσιαστική και εμπεριστατωμένη προσέγγιση σε όλο το γνωστικό πεδίο του μητρικού θηλασμού σας περιμένουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μας στο 1ο Κ.Υ Χανίων.

Διεύθυνση: Λεωφόρος Καραμανλή 99

Τηλ: 28210 24630

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook