Μισθωτοί με μπλοκάκι: Ποιοι γλιτώνουν τις έξτρα εισφορές – Πότε ολοκληρώνεται η εκκαθάριση για το 2020

μισθωτοί-με-μπλοκάκι-ποιοι-γλιτώνουν-1224531

“Μάχη” με τον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να ολοκληρώσουν άμεσα την εκκαθάριση εισφορών των μισθωτών, οι οποίοι ασκούσαν παράλληλα ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα το 2020. Υπενθυμίζεται ότι από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εισφορών όλου του έτους θα προκύψει για κάθε ασφαλισμένο πιστωτικό, μηδενικό ή χρεωστικό υπόλοιπο.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης στα τέλη Μαρτίου και την καταβολή της πρώτης δόσης, από τους ασφαλισμένους που έχουν χρεωστικά ειδοποιητήρια, στο τέλος Απριλίου. Ωστόσο, ο όγκος εργασιών που είχαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το τελευταίο διάστημα έβαλε… φρένο στη διαδικασία. Το καλεντάρι του Υπερταμείου ασφάλισης άλλαξε για ακόμη μια φορά και πλέον έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης έως τέλος Μαΐου, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να αρχίσουν να πληρώνουν από τέλος του μήνα την πρώτη δόση.

Ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι κι αυτός ο προγραμματισμός ενδέχεται να αλλάξει, ίσως για μια τελευταία φορά, όπως χαρακτηριστικά λένε στο enikonomia.gr. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν για ακόμη έναν μήνα παράταση, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπουν σε ένα καθεστώς ομαλότητας για να μπορούν να καταβάλλουν πιο εύκολα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Σε περίπτωση που τελικά δοθεί παράταση μέχρι τον επόμενο μήνα, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τέλος Ιουνίου προκειμένου να πληρώσουν την πρώτη δόση των εισφορών.

Να σημειωθεί ότι χρεωστικό εκκαθαριστικό θα δουν μόνο οι παράλληλα ασφαλισμένοι, δηλαδή μισθωτοί με μπλοκάκι, που λαμβάνουν μικτό μισθό κάτω των 930 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι θα πληρώσουν έξτρα εισφορές, καθώς το εισόδημα από την μισθωτή εργασία τους δεν θα καλύπτει την ασφαλιστική εισφορά των 186 ευρώ για κύρια σύνταξη, την εισφορά των 66 ευρώ για υγεία, καθώς επίσης και τις απαιτούμενες εισφορές για επικουρική ασφάλιση.

Πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες, που έχουν τη συνολική εικόνα των ασφαλισμένων, εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών που έχουν παράλληλα μπλοκάκι γλιτώνουν από τις έξτρα εισφορές. Κι αυτό, γιατί οι εισφορές της μισθωτής εργασίας τους καλύπτει την ασφαλιστική τους υποχρέωση ως μη μισθωτοί. Αντίθετα, όσοι είχαν χαμηλότερο μικτό μισθό το 2020 και είχαν παράλληλα ενεργό «μπλοκάκι», οφείλουν εισφορές για τη μη μισθωτή δραστηριότητά τους.

Γι’ αυτή την κατηγορία, δηλαδή για όσους προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, θα πρέπει να το εξοφλήσουν σε 6 μηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι 31 Μαΐου και την τελευταία, δηλαδή την έκτη δόση, μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook