«Μισοάδειο» το καλάθι παροχών Μητσοτάκη – Τι θα κάνει με δώρο Πάσχα και 120 δόσεις

μισοάδειο-το-καλάθι-παροχών-μητσοτ-1614482

Οι χθεσινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τον εφιάλτη της ακρίβειας «μούδιασαν» τους γαλάζιους βουλευτές, που αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστικά «πολεμοφόδια», πέρα από κάποια επιδόματα, για να πατάξει την αισχροκέρδεια και να αναχαιτίσει τα κύματα των ανατιμήσεων που φέρνουν σε απόγνωση τα νοικοκυριά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνουν να αποτελούν το πρώτο που τους απασχολεί.

Η εκτίμηση, δε, του κ. Μητσοτάκη ότι «έχουμε δει τα χειρότερα σε σχέση με την ακρίβεια», και η επιμονή του στην επιτυχία του καλαθιού του νοικοκυριού και στην αναγνώριση της αξίας του από τους καταναλωτές, παρά την ευθεία αμφισβήτησή του από τις καταναλωτικές Ενώσεις, δεν στάθηκε ικανή να καθησυχάσει τις γαλάζιες ανησυχίες.

Ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού, ωστόσο, κατά τη χθεσινή, πρώτη, θεματική συνέντευξη για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας, είχε άλλο στόχο: Να «κλείσει το μάτι» στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι στις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις, κατέγραψαν «προνομιακή σχέση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας νέο μισθολόγιο, με αυξήσεις μισθών από την 01/01/2024.

Κράτησε, ωστόσο, κλειστά τα χαρτιά του για τα επιδόματα και άλλα ευνοϊκά μέτρα, τα οποία σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στις 11 εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, πιθανότατα στις 9 Απριλίου, επιβεβαιώνοντας ότι ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ είναι εμπροσθοβαρής και θα έχει στην αιχμή του μέτρα στήριξης.

Είναι ενδεικτικό ότι με αιτιολογία ότι ακόμα δεν έχει κλείσει ο πρώτος μήνας υλοποίησης του νέου προϋπολογισμού, αλλά και με την έμμεση επιβεβαίωση ότι θα υπάρξει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο να υπάρξουν εξαγγελίες νέων μέτρων:

-Από το έκτακτο επίδομα Πάσχα ύψους περίπου 300 ευρώ,

-Την επαναφορά της δυνατότητας ρύθμισης των φορολογικών υποχρεώσεων σε 120 δόσεις με μείωση προσαυξήσεων, μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και

-Την πιθανή επέκταση του Market Pass για περισσότερους από έξι μήνες κα.

Επιδόμα Πάσχα, κατώτατος μισθός και το νέο pass

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis.gr στην αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, η οποία αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό το αργότερο στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα αρχίσει να ανακοινώνει σταδιακά μια σειρά από επιδόματα και παροχές.

Κατά τις ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχει κλειδώσει το έκτακτο επίδομα Πάσχα, το οποίο θα είναι ανάλογο αυτού που δόθηκε τα Χριστούγεννα, ύψους περίπου 300 ευρώ, με διευρυμένη βάση δικαιούχων. Το επίδομα προγραμματίζεται να δοθεί στις αρχές Απριλίου, λίγο πριν τις κάλπες.

Επίσης, μέσα στο Φεβρουάριο, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το ακριβές ποσοστό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία όπως δείχνουν θα «κλειδώσει» στο 7,7%, ενώ το οικονομικό επιτελείο αναζητεί ένα ακόμα pass, με πλατιά βάση δικαιούχων, ενώ προγραμματίζεται και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό επιτελείο έχει μεγάλη αγωνία για το πως θα αποτυπωθεί η κοινωνική πίεση που προκαλεί η ακρίβεια και πώς θα κινηθεί εκλογικά η λεγόμενη μεσαία τάξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε κατ επανάληψη στη λεγόμενη μεσαία τάξη, η οποία παραδοσιακά κρίνει με τη στάση της και την εκλογική ζυγαριά, ενώ για πολλά χρόνια, αποτελούσε προνομιακό ακροατήριο της ΝΔ. Ταυτοχρόνως, επιδίωξε να «χρεώσει» στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως την μεσαία τάξη και να υποστηρίξει ότι «εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook