Μισό εκατομμύριο ψηφοφόρων ψάχνει πολιτική στέγη

μισό-εκατομμύριο-ψηφοφόρων-ψάχνει-πο-875732

Ήδη δύο κόμματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε εθνικές και ευρωβουλευτικές εκλογές αποφάσισαν να μη μετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου 2019. Τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και το Ποτάμι αποτέλεσαν λύση για εκατοντάδεες χιλιάδες πολίτες που δεν θέλησαν να επιλέξουν αναγκαστικά ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ όσα ονόματα κι αν άλλαξε αυτό.

Οι ΑΝΕΛ έχουν πιό μακρά παρουσία στη Βουλή απο το Ποτάμι μια και εμφανίστηκαν στις εκλογές του Μαίου 2012 με ένα εντυπωσιακό 10,62% ή 671.324 ψήφους. Στις εκλογές που έγιναν ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο έπεσαν λίγο αλλά επιβεβαίωσαν την παρουσία τους με το εμφατικό 7,51% ή 462.406 ψήφους. Το Ποτάμι πρωτοεμφανίζεται στις ευρωεκλογές 2014 και παίρνει 6,61% (377,662 ψήφους) προετοιμάζοντας για την ύπαρξη μιας νέας φιλελεύθερης πολιτικής δύναμης. Πράγματι στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 διατηρεί τις δυνάμεις των ευρωεκλογών αφού ψηφίζεται απο 373.924 πολίτες, ποσοστό 6,05%. Λίγους μήνες μετά, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, δοκιμάζεται αλλά αντέχει και συγκεντρώνει 222.349 ψήφους, ή 4,09%. Ανάλογη πορεία ακολουθούν οι ΑΝΕΛ αφού τον Ιανουάριο ψηφίζονται απο 293.683 πολίτες ή 4,75% και τον Σεπτέμβριο 2015 απο 200.532 ή ποσοστό 3,69%. Το καλό τους άθροισμα στις βουλευτικές εκλογές ήταν τον Ιανουάριο με 667.607 ψήφους (10,80%) και το κακό τους άθροισμα τον Σεπτέμβριο 2015 με 422.881 ή ποσοστό 7,78%.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές το Ποτάμι πήρε 86.003 ψήφους (1,52%) και οι ΑΝΕΛ 45.149 ψήφους ή 0,80%. Η πορεία τους ήταν σαφώς φθίνουσα, αλλά είναι αυθαιρεσία να συμπεράνουμε μέσω ευρωεκλογών 2019, τι συμπεριφορά θα είχαν οι φίλοι τους στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η σύγκριση εθνικών με ευρωεκλογές είναι αδόκιμη στο βαθμό που είναι διαφορετικό το διακύβευμα.

Έτσι, μένουμε στην επίδοσή τους του Σεπτεμβρίου 2015 που ήταν όπως είδαμε 422.881 ψήφοι. Τι θα κάνουν αυτοί οι ψηφοφόροι; Μπορεί να υποθέσει κανείς ότι έχουν ήδη απορροφθηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους απο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ίσως την εθνικιστική Ελληνική Λύση, το ΜΕΡΑ 25, ή άλλα σχήματα. Αλλά αυτό είναι απλώς υπόθεση. Μένει να φανεί πως θα κινηθεί απο το περίπου μισό εκαττομύριο ψηφοφόρων στις 7 Ιουλίου. Μια παλιομοδίτικη αλλά όχι χωρίς βάση πρόβλεψη είναι ότι η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ θα επιστρέψει στο κόμμα καταγωγής της, όσο κι αν ενοχλείται απο τον έντονο νεοφιλελευθρισμό της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε στον αποχαιρετισμό του ο Πάνος Καμένος ήταν μάλλον ήπιος (κάτι που δεν το συνηθίζει) προς τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη αναγνωρίζοντας τη νίκη του. Όμως οι συχνά αποκαλούμενοι απο τους φιλελεύθερους εκσυγχρονιστές (εντός και εκτός ΝΔ) «ψεκασμένοι» ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ, είναι πολύ πιθανό να διαλέξουν άλλη στέγη, προσωρινή, μια και το κόμμα τους δεν διαλύθηκε αλλά δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές.

Για το Ποτάμι τα πράγματα είναι επίσης σύνθετα αφού οι πολίτες που το επέλεγαν προέρχονταν απο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, χωρίς να έχουν σαφή κοινή καταγωγή. Στην πορεία όμως η πλειοψηφία των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων του κατέγραψε συμπεριφορά ένταξης σε ένα ευρύτερο φιλελεύθερο μπλοκ. Η λογική του «μένουμε Ευρώπη» ήταν πιό έντονη και ορατή στο Ποτάμι, στο σημιτικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και στο ευρύ μητσοτακικό τμήμα της ΝΔ. Με αυτά τα δεδομένα η μετακίνηση μεγάλου τμήματος ψηφοφόρων του Ποταμιού στη ΝΔ μοιάζει πιό πιθανή απο την ανάλογη επιλογή ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ.

Στην ανάλυση των πιθανοτήτων πάντως να έχουμε κατα νου ότι οι «σταθεροί» (όσοι το έχουν επιλέξει περισσότερες απο δυό φορές) ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων, μπορεί και πάλι να ψάξουν ανάλογη λύση. Ερευνώντας πολιτικά σχήματα που είναι «κοντά τους» ή τουλάχιστον δεν απορρίπτουν εξ ορισμού.

Γράφει ο Άκης Κοσώνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook