Μισό εκατομμύριο για ναυαγοσώστες θα πληρώσει ο δήμος Χανίων – Πώς θα γίνει φέτος η κάλυψη

μισό-εκατομμύριο-για-ναυαγοσώστες-θα-1239516

Με 28 ναυαγοσωστικούς πύργους θα λειτουργήσει φέτος το καλοκαίρι η ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες του δήμου Χανίων, ο οποίος φέρεται έτοιμος να ολοκληρώσει σύντομα τον σχετικό διαγωνισμό με συνολικό κόστος 720.000 ευρώ για τους τέσσερις μήνες που η κάλυψη αυτή είναι υποχρεωτική. Παρά το γεγονός ότι η επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών φέτος είναι μειωμένη, ο δήμος Χανίων έχει προβλέψει το σχετικό έξοδο και δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Τάσο Αλόγλου:

«Η μείωση της χρηματοδότησης από το υπουργείο δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν οι υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης. Αυτές προβλέπονται από το προεδρικό διάταγμα του 2020 και οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τις ακολουθήσουν. Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διαγωνισμού και ανάθεσης, με έναν προϋπολογισμό περίπου 720.000 ευρώ για τους τέσσερις μήνες που προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα, δηλαδή από τον Ιούνιο ως και τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο κ. Αλόγλου.

Η κάλυψη στα όρια του δήμου Χανίων φέτος δεν θα διαφέρει με την περσινή, θα υπάρχει ο ίδιος εξοπλισμός και ο ίδιος αριθμός πύργων. Φέτος το υπουργείο χορηγεί 216.000 ευρώ στον δήμο Χανίων για τους ναυαγοσώστες, ενώ πέρσι για τον ίδιο σκοπό είχε δώσει 263.000 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από ίδιους πόρους ο δήμος θα πληρώσει μισό εκατομμύριο:

«Από το σύνολο των 720.000 ευρώ, αν αφαιρέσουμε την χρηματοδότηση από το υπουργείο, απομένει ποσό 500.000 ευρώ τα οποία έχουν δεσμευτεί στον προϋπολογισμό του δήμου Χανίων και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες ώστε να ξεκινήσει από 1η Ιουνίου η κάλυψη», είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Τα τελευταία χρόνια τα κόστη έχουν αυξηθεί, καθώς το σχετικό προεδρικό διάταγμα αναμορφώθηκε το 2018 για πρώτη φορά και το 2020 για δεύτερη, με την τελευταία αναμόρφωση να προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση. «Στο τελευταίο προεδρικό διάταγμα υπάρχουν περιγραφές που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος. Για παράδειγμα, η ημερομηνία που γίνεται ο χαρακτηρισμός των παραλιών ως πολυσύχναστων, η απόσταση μεταξύ των πύργων, το προσωπικό που πρέπει να απασχολείται. Είναι πολύ σημαντική η υπηρεσία, παρέχει ασφάλεια σε όλους, και τους δημότες και τους επισκέπτες, αλλά πρέπει να ξανασυζητήσουμε την κατάσταση με το κόστος, γιατί δεν ξέρω αν θα μπορούν όλοι οι δήμοι να συνεχίσουν να καταβάλλουν τέτοια ποσά στη σημερινή οικονομική κατάσταση», ανέφερε ακόμα ο κ. Αλόγλου.

Από την άλλη πλευρά όμως, η αναβαθμισμένη κάλυψη έχει αποδώσει καρπούς, καθώς πέρσι στις παραλίες του δήμου Χανίων δεν είχε σημειωθεί κανένας πνιγμός εντός ωραρίου ναυαγοσώστη, την ώρα μάλιστα που πραγματοποιήθηκαν 198 επεμβάσεις για τη διάσωση λουόμενων (Δείτε ΕΔΩ).

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook