Μήπως θα έπρεπε να σκίσουν τα πτυχία τους; Ή να παραδεχθούν ότι κορόιδευαν τον κόσμο;

μήπως-θα-έπρεπε-να-σκίσουν-τα-πτυχία-το-899759

Τι λένε σήμερα πολιτικοί, τραπεζίτες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι που επέμεναν δημοσίως ότι η ύφεση θα είναι το 2020 4% και το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη τύπου V;

Θυμάστε ασφαλώς ότι έως πέρυσι το καλοκαίρι υπουργοί (πρωτίστως το οικονομικό επιτελείο, μαζί του και το υπουργείο Ανάπτυξης), τραπεζίτες (μεταξύ αυτών και η ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος), οικονομολόγοι (κυρίως οι …φιλελεύθεροι), αλλά και οι δημοσιογράφοι (οι γνωστοί από την περίοδο των μνημονίων), προσπαθούσαν να μας πείσουν για αλλόκοτα πράγματα.

Μεταξύ άλλων:

-Η ύφεση υποστήριζαν ότι θα είναι 4% και μετά-αφού το ποσοστό αυτό ξεπεράστηκε στην πράξη- επέμεναν ότι θα είναι 8%. Στο τέλος του περασμένου έτους αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι τα ποσοστά της ύφεσης θα είναι διψήφια. Την ημέρα, μάλιστα, που ξεκινούσε το πρώτο λοκ ντάουν δινόταν στη δημοσιότητα η Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για την οικονομία, που προέβλεπε …μηδενική ύφεση για το 2020!

Ωστόσο, οι ίδιοι πρωταγωνιστές, ακόμα και όταν υποστήριζαν ότι η ύφεση θα είναι 8% και εν συνεχεία διψήφιοι, υποστήριζαν (ποιος δεν το θυμάται) ότι η χώρα μας είναι καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρότι δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία και στηρίζεται στον τουρισμό.

-Το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη τύπου V –δηλαδή όση θα είναι η ύφεση το 2020, τόση θα είναι και η ανάπτυξη το 2021.

Δυο μπορεί να είναι οι λόγοι που όλοι οι παραπάνω προχωρούσαν σε αυτές τις προβλέψεις:

Πρώτον, να μην κατανοούσαν στοιχειώδεις αρχές της οικονομίας, αρχές που γνωρίζει και ο πρωτοετής φοιτητής σε ένα πανεπιστήμιο όπως τα ελληνικό, που είναι …άντρο ανομίας!

Δεύτερον, να ήξεραν και να κορόιδευαν εν γνώσει τους τον ελληνικό λαό, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν και που δεν είναι σκοπός του παρόντος σημειώματος να αναλύσουμε!

Τρίτο λόγο δεν μπορούμε να φανταστούμε-εάν κάποιος μπορεί να φανταστεί, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε.

Η Κομισιόν, με βάση τις χειμερινές της οικονομικές προβλέψεις, ανεβάζει την ύφεση στο 10%, με τη χώρα μας να είναι στη δεύτερη χειρότερη θέση μετά την Ισπανία (-11%). Για το δε 2021 προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 3,5% ( θα είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που θα ανέρχεται στο 3,8%), ενώ για το 2022 προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5%, γεγονός που σημαίνει ότι και στο τέλος του νέου έτους δεν θα έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Οι συγκεκριμένοι υπουργοί, τραπεζίτες, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι, λοιπόν, έπεσαν στις βασικές τους προβλέψεις σε όλα έξω!

Και όμως, ούτε κάνουν στοιχειώδη αυτοκριτική, ούτε έστω ψελλίζουν μια συγγνώμη. Ίδιες αυθεντίες εξακολουθούν να διοικούν και να μας ενημερώνουν ως οι αυθεντικοί γνώστες της αλήθειας, αυτοχαρακτηριζόμενοι …άριστοι!

Και ο καθένας από εμάς μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση στο –ιστορικό πλέον- ερώτημα που έθετε μέσα από τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας» με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά ο αείμνηστος Κίτσος Τεγόπουλος: Ένοχοι ή βλάκες;

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook