Μήπως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε το PC σας;

μήπως-ήρθε-η-ώρα-να-αναβαθμίσετε-το-pc-σα-1601802

Εάν χρησιμοποιείτε καθημερινά το PC σας για να δουλέψετε, να ολοκληρώσετε project, να διαβάσετε ή ακόμα και να παίξετε, τότε σίγουρα γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να ανταποκρίνεται δίχως καθυστερήσεις και κολλήματα. Ενώ έχετε επιλέξει το PC σας βάσει των αναγκών σας, ακόμα και τα καλύτερα μοντέλα μπορούν να εμφανίσουν μερικά μικροπροβλήματα με το πέρασμα του χρόνου. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να λυθούν εύκολα με την αναβάθμιση των εξαρτημάτων του.

Γνωρίζετε πώς να αναβαθμίσετε το PC σας;

Ένα PC είναι σχεδιασμένο από διαφορετικά εξαρτήματα που όταν συνεργάζονται μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα ενώ εάν κάποιο χρειαστεί αντικατάσταση, μπορεί να γίνει πιο εύκολα συγκριτικά με ένα laptop.

Είναι σχεδιασμένα για να ζουν περισσότερο και να εκτελούν ταυτόχρονα πολλές σύνθετες εργασίες. Τα βασικότερα εξαρτήματα που διαθέτουν, περιλαμβάνουν:

  • Μητρική πλακέτα, γνωστή και ως mainboard.
  • Μνήμη RAM.
  • Επεξεργαστής CPU.
  • Μονάδα τροφοδοσίας PSU.
  • Συσκευή αποθήκευσης, σκληρός δίσκος.
  • Αφαιρούμενη μονάδα αποθήκευσης, dvd ή ακόμα και USB.
  • Ανεμιστήρες.

Πρόσθετα εξαρτήματα που μπορείτε επίσης να βρείτε:

  • Κάρτα ήχου, συνήθως ενσωματωμένη.
  • Κάρτα γραφικών, γνωστή ως GPU ή κάρτα βίντεο.

Πώς αντικαθιστούμε τα εξαρτήματα;

Μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

Μητρική πλακέτα

Σε αυτήν συνδέονται όλα τα εξαρτήματα του PC σας. Πρόκειται για μια μεγάλη πλακέτα που καταλαμβάνει σχεδόν όλη την μία πλαϊνή πλευρά του PC σας. Εάν είστε αρχάριοι, προτιμήστε να μην την αλλάξετε μόνοι σας, καθώς απαιτεί συμβατότητα τόσο με τα υπόλοιπα εξαρτήματα όσο και με το κουτί του υπολογιστή σας.

Μνήμη RAM

Η προσωρινή μνήμη RAM σχετίζεται με την συνολική απόδοση και ταχύτητα του συστήματος. Πρόκειται για στενή και μακριά πλάκα και η αναβάθμισή της εξαρτάται τόσο από τον αριθμό των υποδοχέων όσο και από το μέγιστο μέγεθος που μπορεί να υποστηρίξει κάθε υποδοχή.

Για να την αντικαταστήσετε, απαγκιστρώστε την πλακέτα, πιέζοντας τα πλαστικά κλείστρα που θα βρείτε στα άκρα της, μέχρι να ανασηκωθεί ελαφρώς. Τραβήξτε την απαλά έξω. Αφού βρείτε την σωστή θέση για την τοποθέτηση της νέας πλακέτας, πιέστε την κατακόρυφα, σταθερά και σχετικά ήπια, ώστε να εισέλθει πλήρως στην υποδοχή της, μέχρι τα πλαστικά κλείστρα να ασφαλίσουν.

Επεξεργαστής CPU

Ο CPU επεξεργαστής είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή, καθώς κάνει υπολογισμούς, επεξεργάζεται δεδομένα και ελέγχει τα περισσότερα από τα υπόλοιπα υλικά. Έχουν τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο σχήμα και βρίσκονται επάνω στην μητρική πλακέτα σε μια ειδική υποδοχή.

Όπως και στην περίπτωση της μητρικής πλακέτας, εάν είστε αρχάριοι είναι καλύτερο να μην αναβαθμίσετε μόνοι σας την CPU.

Μονάδα τροφοδοσίας PSU

Το τροφοδοτικό ή η μονάδα τροφοδοσίας PSU φροντίζει για την παροχή ρεύματος στο PC και συνήθως την βρίσκουμε στο πίσω μέρος του κουτιού του. Εκτός από τον γενικό διακόπτη στο μπροστινό μέρος του υπολογιστή, συνήθως υπάρχει και ένας διακόπτης on-off.

Εάν υποπτεύεστε ότι το τροφοδοτικό σας έχει καεί, πρώτα θα πρέπει να κοιτάξετε τις προδιαγραφές της κάρτας οθόνης και της CPU αλλά και να βεβαιωθείτε ότι το νέο θα έχει τα κατάλληλα βύσματα. Αφού αποσυνδέσετε όλα τα εσωτερικά του καλώδια, ξεβιδώστε τις βίδες που το ασφαλίζουν και βγάλτε το από την θέση του.

Τοποθετήστε στην θέση του, την νέα μονάδα, βιδώστε την στο κουτί και κουμπώστε την πιέζοντας απαλά όλα τα βύσματα.

Σκληρός δίσκος

Στον σκληρό σας δίσκο αποθηκεύονται όλα τα δεδομένα του υπολογιστή σας, με τα τελευταία μοντέλα να είναι εξοπλισμένα με μονάδες SSD. Εάν λοιπόν, χάλασε ή θέλετε να τον αναβαθμίσετε, αποσυνδέστε τον υπολογιστή σας από το ρεύμα και αφαιρέστε είτε τις βίδες είτε τα κλιπς ασφάλισης, που βρίσκονται στο πλάι.

Αφαιρούμενη μονάδα αποθήκευσης

Η αναβάθμιση της αφαιρούμενης μονάδας δίσκου είναι απλή. Θα χρειαστεί να αποσυνδέσετε τα καλώδια, να ξεβιδώσετε ή να ξεκλειδώσετε την μονάδα και σπρώξτε την προς τα έξω.

Ανεμιστήρες

Σε κάθε υπολογιστή θα βρείτε τουλάχιστον δύο ανεμιστήρες, ένας για την CPU και ένας για το κουτί, προκειμένου να αποβάλλουν την θερμότητα και να βοηθούν την λειτουργία του. Ειδικά ο ανεμιστήρας της CPU θα πρέπει να την κρατά δροσερή, μιας και μπορεί να ξεπεράσει τους εκατό βαθμούς.

Εάν οι ανεμιστήρες σας καούν ή απλά θέλετε νέους, μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με πιο δυνατούς, οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από ένα καλώδιο από το τροφοδοτικό και είναι ασφαλισμένοι στη θήκη με βίδες.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook