Μήπως η σχέση σας είναι τοξική;

μήπως-η-σχέση-σας-είναι-τοξική-1171541

Οι σχέσεις μας υπάρχουν στη ζωή μας για να μας δίνουν όμορφα πράγματα, να μοιραζόμαστε, να συνυπάρχουμε, να περνάμε καλά -με τα πάνω και τα κάτω φυσικά. Δεν είναι όμως εκεί για να μας γεμίζουν τοξίνες, ανασφάλειες και ενοχές. Κι αν υποψιάζεσαι πως είσαι ήδη σε μια τέτοια σχέση κάτι πρέπει να κάνεις. Η ψυχοθεραπευτρια Μαρίνα Μόσχα μας βοηθάει να καταλάβουμε.

Ακούμε πολλά για τοξικές σχέσεις… Ας δούμε κάποιες συμπεριφορές που μαρτυρούν την ύπαρξή τους…

Προσπαθεί να σας μειώσει: αν ο σύντροφός σας θεωρεί πως “δεν αξίζετε”, ότι είστε ανεπαρκείς, κατώτερες και αποτυχημένες, σας κάνει διαρκώς υποδείξεις και προσπαθεί να σας υποτιμήσει, ασκεί έντονη κριτική, σας ταπεινώνει… μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε και πάλι τους λόγους για τους οποίους είστε μαζί. Βασικό στοιχείο μίας σχέσης είναι ο σεβασμός, η υποστήριξη και ο θαυμασμός. Όταν λείπουν αυτά τα στοιχεία και προσπαθεί ο άλλος διακαώς να σας πείσει ότι “δεν αξίζετε”, μήπως θα πρέπει να προστατέψετε και εσείς τον εαυτό σας και την αυτοεκτίμησή σας;

Σας κάνει σκηνές ζηλοτυπίας: εάν ο σύντροφός σας ζηλεύει ακόμα και τον περαστικό που σας ρώτησε στο δρόμο τι ώρα είναι και μάλιστα, σας κάνει “σκηνή” και προσπαθεί να σας πείσει ότι τον γλυκοκοιτάξατε, τότε ίσως πρόκειται για την περίπτωση παθολογικής ζήλιας. Στην περίπτωση μάλιστα, που σας απαγορεύει με τον τρόπο του, μέσα από απειλές και συναισθηματικούς εκβιασμούς, να βγαίνετε χωρίς αυτόν ή να πάτε ακόμα και στη δουλειά σας, θα πρέπει να θέσετε τα όριά σας και να μην υπομείνετε αυτήν την κατάσταση. Συχνά, ένας τέτοιος σύντροφος, θα σας αναγκάσει εμμέσως να αποσυρθείτε κοινωνικά, αφού και εσείς δεν θα αντέχετε τις εντάσεις που προκαλούνται, χωρίς λόγο.

Σας χρεώνει και σας ενοχοποιεί: εάν ο σύντροφός σας πιστεύει πως για ό,τι κακό συμβαίνει ευθύνεστε εσείς, ακόμα και αν δεν έχετε καμία ανάμειξη, τότε προσπαθεί να σας ενοχοποιήσει και να σας χρεώσει, για πράξεις και συμπεριφορές. Αυτό είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ακόμα και στην περίπτωση που δεν φταίτε, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ένοχη και έτσι, να θεωρείται στο τέλος, πως αξίζετε αυτή τη συμπεριφορά.

Σας κρατάει οικονομικά εξαρτημένες από εκείνον: υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, που σταματούν να εργάζονται επειδή ο σύντροφός τους επιμένει και θέλει να δουλεύει εκείνος και για τους δύο και να την έχει “βασίλισσα”. Τι γίνεται όμως, όταν κανείς “πατάει” αργότερα πάνω σε αυτό και το εκμεταλλεύεται; Γιατί εάν δεν έχετε εσείς δικά σας χρήματα, ο άλλος θα πιστέψει ότι θα μπορέσετε πιο εύκολα να υπομείνετε μία κατάσταση αρνητική, αφού δεν θα έχετε άλλη επιλογή, ενώ συγχρόνως θα είστε πάντα η “αχάριστη” που δεν εκτιμά τον κόπο και τις θυσίες που κάνει, στο όνομα της αγάπης του για εσάς.

Αν ισχύουν τα παραπάνω, μάλλον η σχέση σας είναι τοξική. Βέβαια, δεν σημαίνει πως θα κατηγορήσετε μόνο εκείνον, εφόσον μία σχέση για να υπάρξει χρειάζεται δύο μέλη. Μερίδιο ευθύνης έχετε εξίσου και εσείς… Αν νιώθετε ότι η αυτοεκτίμησή σας είναι πεσμένη και δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε μία τέτοια κατάσταση καλό θα ήταν να θέσετε τα όριά σας και να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Πηγή: tlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook