Μήπως χρειαζόμαστε έναν πιο ρεαλιστικό «αντικαπνιστικό» νόμο;

Είναι διαπιστωμένο , οι παρούσες αντικαπνιστικές διατάξεις στους χώρους ψυχαγωγίας δεν «τραβάνε» όσο θα έπρεπε… Δε χρειάζεται να κάνουμε παράθεση των λόγων που συνηγορούν στο παραπάνω συμπέρασμα. Προτιμώ να σκεφτούμε τη «φυγή προς τα εμπρός» , με ρεαλιστικότερες και άρα πιο εύκολες στην εφαρμογή τους , ρυθμίσεις .

Όσον αφορά στους χώρους συνάθροισης στους οποίους η προσέλευση όλων , κάποια στιγμή , είναι αναγκαία (τράπεζες , δημόσιες υπηρεσίες , νοσοκομεία , πάσης φύσεως εμπορικά καταστήματα κ.λ.π.) βεβαίως πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται η καθολική απαγόρευση . Το αυτό , πρέπει να ισχύει και σε ορισμένους ψυχαγωγικούς χώρους (γήπεδα ιδίως κλειστά , κινηματογράφοι  κ.λ.π.) για λόγους , κυρίως , ασφαλείας .

Η αλλαγή της αντικαπνιστικής πολιτικής , μπορεί να γίνει στους ψυχαγωγικούς χώρους προαιρετικής προσέλευσης (μπαρ , εστιατόρια κ.λ.π.) . Προτείνω λοιπόν , ο κάθε ιδιοκτήτηςνα έχει το δικαίωμα μόνος του, να χαρακτηρίζει το κατάστημα του ως χώρο καπνιζόντων ή μη .

Σε περίπτωση που χαρακτηρίσει την επιχείρησή του ως χώρο καπνιζόντων , εννοείται πως , θα υπάρχει εμφανέστατη σήμανση που θα καθιστά σαφές στον εισερχόμενο , ότι μπαίνει σε χώρο όπου επιτρέπεται το κάπνισμα .

Είναι αυτονόητο πως , ο υπεύθυνος της επιχείρησης ,θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πυρασφάλεια και τον σωστό εξαερισμό , ώστε να προστατεύονται οι πελάτες και οι εργαζόμενοι από το παθητικό , τουλάχιστον , κάπνισμα . Εξυπακούεται πως , θ’ απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος ανηλίκων , σε κατάστημα καπνιζόντων .

Οι ενήλικοι και μόνο , πελάτες θα εισέρχονται σε μπαρ / εστιατόρια / club καπνιζόντων , με δική τους ευθύνη κι έχοντας επίγνωση των συνεπειών της επιλογής τους . Τώρα θα μου πει κάποιος : «Μα δεν πρέπει να προστατεύσουμε , τον απερίσκεπτο , που θα μπει εκεί με τη θέλησή του , από την βλάβη που θα υποστεί , από την εισπνοή καπνού» ;

Απαντώ λέγοντας πως , εάν μπούμε σε αυτήν την λογική , θα πρέπει επίσης ν’ απαγορεύσουμε πολλά άλλα πράγματα…Όπως π.χ. το μαγείρεμα λιπαρών διότι ανεβάζουν την χοληστερόλη . Την έκθεση στον ήλιο τις καλοκαιρινές / μεσημβρινές ώρες , διότι μπορεί να επιφέρει κακοήθεια στο δέρμα . Την κατανάλωσηjunkfood , μιας και φέρνει παχυσαρκία και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία . Την πόση αλκοόλ , γιατί μπορεί να προξενήσει βλάβες στο ήπαρ . Την θέαση ορισμένων ηλιθίων τηλεοπτικών προγραμμάτων , διότι καθιστούν βεβλαμένο τον εγκέφαλο .Την απαγόρευση ερωτικής συνεύρεσης ηλικιωμένων με νεαρές υπάρξεις , μετά από χρήση τονωτικών της στύσης προ’ι’όντων , λόγω μικρής πιθανότητας ανακοπής κ.λ.π. κ.λ.π.

Αλήθεια , πιστεύει κάποιος ότι , αυτού του είδους οι «προστατευτικές» και προληπτικές απαγορεύσεις ,  έχουν λογική ;

Τι θα γίνει με τα καταστήματα που θα επιλέξουν να χαρακτηριστούν ως χώρος μη καπνιζόντων ; Η πολιτεία θα ήταν χρήσιμο να δώσει κίνητρα (π.χ. ελαφρύτερα δημοτικά τέλη) σε αυτές τις επιχειρήσεις . Θα διαφημίσουν ότι είναι αντικαπνιστικοί χώροι , θα έχουν κι αυτοί , σε εμφανές σημείο , επιγραφές που θα το καθιστουν αυτό σαφές και θα έχουν δικαίωμα να πετάξουν άμεσα έξω , όποιον αναιδή τολμήσει ν’ ανάψει τσιγάρο εκεί μέσα . Έτσι , θα μαζέψουν σαν πελάτες , όλους τους «άκαπνους»  της πόλης , οι οποίοι αποφεύγουν να «κυκλοφορήσουν» , σε εστιατόρια , κουτούκια , μπαράκια , λόγω του καπνίσματος .

Κανείς δε θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει το κατάστημά του , ως άκαπνο . Όμως εννοείται πως , εάν δηλώσεις το μαγαζί σου ως χώρο μη καπνιζόντων και σε τσακώσουν οι διωκτικές αρχές να το έχεις κάνει «τεκέ» , δε θα υπάρχει έλεος . Θα έχεις ποινικές ευθύνες , θα τρως εξοντωτικό πρόστιμο και θα χάνεις την άδειά σου με συνοπτικές διαδικασίες , για μεγάλο χρονικό διάστημα , με γνωστοποίηση του παραπτώματός σου , στον Tύπο .

Με τον προαιρετικό χαρακτηρισμό των ψυχαγωγικών καταστημάτων ως χώρων καπνιζόντων ή μη , σταματάνε αυτομάτως οι τσακωμοί μεταξύ των πελατών που επιθυμούν να καπνίσουν και αυτών που δικαίως αντιδρούν. Ο πελάτης διαλέγει που θα πάει και «απολαμβάνει» την επιλογή του , τα ευεργετήματα  ή τις συνέπειές της.

Επίσης έτσι , τελειώνει το «κρυφτούλι» και τα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού , εις βάρος των νομοταγών καταστηματαρχών . Κάποιοι μαγαζάτορες τηρώντας τον τωρινό Aντικαπνιστικό νόμο ,χάνουν τους πελάτες που γουστάρουν , με το «έτσι θέλω» , να καπνίζουν εντός , διότι κάποιοι άλλοι…πονηροίπου..«έχουν πλάτες» , επιτρέπουν το κάπνισμα , χωρίς καμία συνέπεια….

Και η υγεία των εργαζομένων στον χώρο καπνιζόντων ; Είπαμε πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισμός , για την προστασία των υπαλλήλων από το παθητικό κάπνισμα κι αυτό πρέπει να ελέγχεται με αυστηρότητα .

Από εκεί και πέρα , σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή , δυστυχώς . Π.χ. στον αστυνομικό  , υπάρχει ανά πάσα στιγμή η πιθανότητα να φάει μολότωφ ή και σφαίρα . Ο αλιεύς ,  είναι σχεδόν βέβαιο πως , η υγρασία της θάλασσας θα του δημιουργήσει προβλήματα υγείας . Ο ταμίας κινδυνεύει από τα μικρόβια που του εκτοξεύει ο κάθε αγενέστατος πελάτης , που βήχει 20 εκατοστά από τη μούρη του , χωρίς να καλύπτει το στόμα του . Ο αγρότης , από τα φυτοφάρμακα και λιπάσματα . Ο…νονός της νύκτας , έχει ισχυρή την πιθανότητα να ακούσει την περίφημη πλέον φράση : «Πολλά τα λεφτά , Άρη» . Ο φορτοεκφορτωτής πιθανότατα στα γεράματα , θα υποφέρει από τη μέση του κ.λ.π. κ.λ.π.

Αν μας πουν πως η Ευρώπη έχει δώσει τις τωρινές οδηγίες , θα ρωτήσω : «Είναι ικανοποιημένη η Ε.Ε. από τα αποτελέσματα της εφαρμογής , εδώ και χρόνια , του λεγόμενου Αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα» ; Εάν ναι , μπορεί να συνεχίζει να…ροχαλίζει , παραμένοντας δυσκίνητη και αναβλητική . Εάν όχι , ας κάνει κάτι άλλο , επιτέλους ! Ακόμα καλύτερα , ας κάνει κάτι η χώρα μας… Μην τα περιμένουμε κι όλα από την Ευρώπη…Ας πρωτοτυπήσουμε κι εμείς κάπου!

Γράφει ο Παναγιώτης Φραγγεδάκης

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την θέαση ορισμένων ηλιθίων τηλεοπτικών προγραμμάτων , διότι καθιστούν βεβλαμένο τον εγκέφαλο…Έτσι την έπαθες εσυ; Το αν θα φάω λιπαρα φαγητα και ανεβάσω χολυστερίνη είναι δικος μου λογαριασμός και δεν επιρεάζει τους γύρω μου, το ίδιο αν θα κάτσω στον ήλιο και γίνω ψητός ή αν δω χαζοεκπομπές στην τηλεώραση. Με το ΤΣΙΓΑΡΟ όμως αυτό δεν ισχύει. Σε όλη την Ευρώπη ο νόμος ο αντικαπνιστικός εφαρμόζεται, μόνο στο Ελλαδιστάν υπάρχει πρόβλημα και αντιδράσεις. Τώρα για να γράφει κάποιος τέτοιες μπούρδες ή πληρώνεται ή είναι βλάκας.

  2. Τελεια τα λεει ο αρθογραφος και μακαρι να ειχαν τα κοτσια οι εκει πανω να τα κανανε αυτα ολα κατα γραμμα. Και ναι κυριε ¨Μητσαρα”, οταν καιγεστε απο μονος σας, οταν ανεβαζετε χοληστερινη απο μονος σας, οταν αφηνετε τον εγκεφαλο σας να αποβλακωθει απο μονος σας ή αμα δεν βαζετε κρανος ή ζωνη απο μονος σας, ΔΕΝ κανετε κακο μονο στον εαυτο σας αλλα σε ολοκληρο τον κυκλο σας που εστω κι ενας θα παρει παραδειγμα απο εσας. Ξεχνατε επισης οτι στο “ελλαδισταν” οπως χυδαια αποκαλειτε, εχουμε 300 ημερες τον χρονο καλο καιρο που βοηθαει σε μια αλλιωτικη επαφη με το περιβαλλον κατι που μακροχρονια υποβοηθαει το καπνισμα ακομα και σε κλειστους χωρους. Στην “Ευαγγελιζουσα Ευρωπαρα” που προφανως εχετε πολυ πιο πανω απο το χαμερπες ελλαδισταν που σας εδωσε γλωσσα και πολιτισμο -για να θυμομαστε τα καλα…- εχουν κρυο που δαγκωνουν τα πουλια τους και την νοοτροπια του δουλικου απεναντι στον φεουδαρχη οποτε οτι και να τους πεις, μπε θα κανουνε. Εδω, ακομα πιστευουμε στην ελευθερια της επιλογης του ατομου, εκει που κανει κακο στον διπλανο του μονο, πρεπει λιγο να προσεξουμε… και τροποι υπαρχουν σε μια λογικη κοινωνια. Οι τακτικες του τυπου “ποναει δοντι κοβει κεφαλι” μας πεφτουν λιγο ανατολιτικες…

  3. Καλέ τι ωραία που τα λέει η χανιώτισσα; Πολιτισμός, γλώσσα, ελευθερία και μια ολίγη από πατριωτικό Τσεγκεβαρισμό.
    Οσο για το «…εκει που κανει κακο στον διπλανο του μονο, πρεπει λιγο να προσεξουμε…» μην ανησυχείτε θα έρθω ΕΓΩ να κάνω ένα μαγικό για να λυθεί το πρόβλημα και να συνεχίσετε να γράφετε τους «αντιπαθητικούς αντικαπνιστές» ακριβώς όπως κάνετε και τώρα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ