«Μην ανέχεσαι να σου λένε άλλο ότι εδώ δεν δίνουμε δώρο» – Το Σωματείο Επισιτισμού νομού Χανίων για το δώρο Χριστουγέννων

μην-ανέχεσαι-να-σου-λένε-άλλο-ότι-εδώ-δ-1145147

Ανακοίνωση σχετικά με το Δώρο Χριστουγέννων και τον υπολογισμό του εξέδωσε το Σωματείο Επισιτισμού του νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει «το δώρο Χριστουγέννων είναι κατακτημένο δικαίωμα».

Αναλυτικά:

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1η Μάιου μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι λοιπόν οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη την χρονική περίοδο που αναφέρουμε δικαιούνται ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό. Όσοι από τους εργαζόμενους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέρουμε είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με την χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως έξης Δυο (2) ημερομίσθια για κάθε Δέκα Εννέα (19) ημερολογιακός ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που εργαστήκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των δέκα εννέα ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Δεν υπολογίζονται οι ημέρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα η λόγω αδείας χωρίς αποδοχές. Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Τα δώρα των εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα!

Πίνακας με τυχαίο παράδειγμα :

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα δικαιούμαστε επιδόματα (δώρα) εορτών. Στον κλάδο του Επισιτισμού, το Σωματείο μας το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες παρεμβάσεις ώστε να μπουν εμπόδια σε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η οργάνωση και η συλλογική διεκδίκηση έχουν αποτελέσματα, καθώς αρκετοί συνάδελφοι πήραν δεδουλευμένα και χρωστούμενες υπερωρίες. Την περίοδο αυτή κάθε χρόνο είναι σύνηθες φαινόμενο οι εργαζόμενοι να συναντάνε την άρνηση από την πλευρά της εργοδοσίας για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων.

Οι δικαιολογίες που ακούμε είναι πολλές: «Το μαγαζί δεν βγαίνει», ή ότι » δεν υπήρχε στην συμφωνία δώρο Χριστουγέννων». Άλλες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ώμους εκβιασμούς ή εκβιαστικά διλήμματα του τύπου :»αν θες δώρο Χριστουγέννων θα μειωθεί το ωρομίσθιο» ,» αν θες να ασφαλίζεσαι όλες τις ώρες που δουλεύεις, θα μου δίνεις ένα ποσό τον μήνα για την ασφάλεια σου από τον μισθό». Όλα αυτά είναι παράνομα.

Μην ανέχεσαι να σου λένε άλλο ότι «εδώ δεν δίνουμε δώρο» «το δώρο δεν ήταν στην συμφωνία πρέπει να το επιστρέψεις» και άλλα τέτοια. Έχουμε χρέος να βαδίσουμε τον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων, να διασφαλίσουμε ότι τα κατεκτημένα αυτά δικαιώματα μας θα τα κληρονομήσει αυτούσια κι ακόμα παραπάνω η επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προετοιμαστούν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και του δώρου, ειδικά στους χώρους που υπάρχουν προβλήματα πληρωμών και καθυστερήσεων. Το Σωματείο Επισιτισμού βρίσκεται σε ετοιμότητα να ενημερώσει, να βοηθήσει κάθε εργαζόμενο και να παρέμβει όπου χρειάζεται.

Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, μπορεί άμεσα να έρθει σε επαφή με το Σωματείο Επισιτισμού και μαζί να διεκδικήσουμε την καταβολή του. Όπου χρειάζεται να γίνουν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία υποχρεούται να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τον εργοδότη που δεν θέλει να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook