Μηλόπιτα με μέλι και αμύγδαλα

μηλόπιτα-με-μέλι-και-αμύγδαλα-1362462

Έχετε όρεξη για ένα γλυκό; Τότε αυτή η μηλόπιτα είναι ό,τι πρέπει. Συνδυάζει το μήλο, με τα αμύγδαλα και το μέλι, σε έναν γευστικό αλλά και θρεπτικό επιδόρπιο, ό,τι πρέπει και για σνακ για τα παιδιά.

Μερίδες:6-8 Χρόνος προετοιμασίας:15′ Χρόνος μαγειρέματος:50′ Έτοιμο σε:1:15′ Χρόνος αναμονής:20′

Υλικά

1 φύλλο ζύμης για τάρτα

100 γρ. πούδρα αμυγδάλου

6 μικρά κόκκινα μήλα

χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι

125 γρ. μέλι ρευστό (π.χ. ανθέων)

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα της τάρτας

30 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα, χοντροκομμένα

παγωτό βανίλια ή crème fraîche, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Με έναν πλάστη ανοίγουμε το φύλλο της τάρτας πάνω στο χαρτί της ώστε να μεγαλώσει κατά 3-4 εκ. σε μήκος και πλάτος. Αναποδογυρίζουμε το ανοιγμένο φύλλο πάνω σε ένα βουτυρωμένο ορθογώνιο αντικολλητικό ταψί και πετάμε το χαρτί του. Αφήνουμε τις άκρες να προεξέχουν από τα πλαϊνά. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την πούδρα αμυγδάλου στη βάση του φύλλου.

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αλείφουμε με τον μισό χυμό λεμονιού τα κομμένα μήλα για να μη μαυρίσουν. Ακουμπάμε τα μήλα σε μια καθαρή επιφάνεια κοπής με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και κόβουμε ανά διαστήματα 0,5 εκ. χωρίς το μαχαίρι να φτάνει μέχρι κάτω (δεν θέλουμε να κοπεί πλήρως η φέτα). Ακουμπάμε τα μήλα πάνω από την πούδρα αμυγδάλου.

Φέρνουμε ελαφρώς πάνω από τα μήλα το φύλλο που προεξέχει, τσιμπώντας τις τέσσερις γωνίες ώστε να στέκεται όρθιο. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο. Αλείφουμε με λίγο από το μείγμα τα μήλα και αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για 20΄.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και βάζουμε ένα ρηχό ταψί στη μεσαία θέση να ζεσταίνεται (ή αν έχουμε μια πέτρα ψησίματος πίτσας). Αλείφουμε τις άκρες της τάρτας με το αυγό, περιχύνουμε τα μήλα με το υπόλοιπο μείγμα μελιού – λεμονιού και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.

Ακουμπάμε το ταψί μας πάνω στο δεύτερο ρηχό ταψί που έχει ήδη ζεσταθεί καλά μέσα στον φούρνο και ψήνουμε για 40΄-50΄ ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή και τα μήλα να μαλακώσουν. Την αφήνουμε για 10΄ εκτός φούρνου προτού κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή crème fraîche.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook