Μικρή έκπληξη στο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα – Τι κάνουν ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι από σήμερα

μικρή-έκπληξη-στο-φεκ-με-τα-νέα-μέτρα-1084973

Σήμερα δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα, το οποίο είναι πάνω από 150 σελίδες, ενώ κρύβει και μια μικρή έκπληξη

Ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι ζουν από σήμερα μία νέα καθημερινότητα, ειδικά στις κόκκινες περιοχές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας καταργήθηκε, όπως και η απαγόρευση μουσικής στις κόκκινες περιοχές. Μάλιστα οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασκεδάζουν σε μπαρ και εστιατόρια ελεύθερα, όπως και πριν τον κορονοιό.

Σήμερα δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα, το οποίο είναι πάνω από 150 σελίδες, ενώ κρύβει και μια μικρή έκπληξη. Τα νέα μέτρα, που ουσιαστικά σφυρίζουν τη λήξη των lockdown για την ώρα, ισχύουν έως τις 25 Οκτωβρίου.

Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα ισχύουν έως την 23η Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με το ieidiseis.gr, πήραν μια μικρή παράταση, παρά τις μεγάλες ανησυχίες των ειδικών για την εξέλιξη της κατάστασης. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 201.746 τεστ, 2.324 νέα κρούσματα, 334 διασωληνωμένους και 22 θανάτους. Το νέο ΦΕΚ μπορείτε να το δείτε αναλυτικά παρακάτω με όλα τα νέα μέτρα.

Τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους

Ακόμη και στις κόκκινες περιοχές οι εμβολιασμένοι θα εξαιρούνται όλων των περιοριστικών μέτρων. Στους αμιγώς εμβολιασμένους χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, από σήμερα Σάββατο 9 Οκτωβρίου, οι εμβολιασμένοι θα έχουν την δυνατότητα να είναι όρθιοι και να χορεύουν, ενώ σε θέατρα, κινηματογράφους και παιδότοπους η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται να φέρνει και εκτεταμένους ελέγχους, με περιπολίες σε όλη τη χώρα, για τον εντοπισμό τυχόν πλαστών εγγράφων. Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες αστυνομικοί θα χωριστούν σε μικρά κλιμάκια ζητώντας όχι μόνο το πιστοποιητικό του εμβολιασμού αλλά και ταυτότητα, ώστε να διαπιστώνουν αν υπάρχει ταυτοπροσωπία, δηλαδή αν το πρόσωπο που δείχνει το πιστοποιητικό είναι όντως αυτό που αναγράφεται.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Κατεχάκη, ώστε το βράδυ του Σαββάτου να ξεκινήσουν τα σχέδια. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στον πληθυσμό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, μπαίνουν πλέον σε μια κανονικότητα, αντίθετα από τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε περιορισμούς, κάτι που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Περισσότερες ελευθερίες στη διασκέδασή τους απολαμβάνουν από σήμερα οι εμβολιασμένοι, καθώς αίρονται οι περιορισμοί που ισχύουν σε εσωτερικούς χώρους σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια και γενικά χώρους διασκέδασης όπου όλοι οι πελάτες έχουν εμβολιαστεί. Ετσι, πλέον οι εμβολιασμένοι αλλά και όσοι διαθέτουν βεβαίωση νόσησης το τελευταίο εξάμηνο θα μπορούν να διασκεδάζουν όρθιοι και χωρίς αποστάσεις και χωρίς περιορισμό στην πληρότητα των καταστημάτων.

Αναλυτικά:

Σε μικτούς χώρους , δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί και για 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν, αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους που κινούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους .

Σε τέτοιους χώρους, όπως είναι καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, η ζωή των θαμώνων επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα, καθώς θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς περιορισμούς, να είναι όρθιοι και να χορεύουν.

Να σημειωθεί πως στους κλειστούς χώρους διασκέδασης για εμβολιασμένους θα υπάρχει κανονικά μουσική και δεν θα περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας τους

Επίσης από σήμερα σε μεγαλύτερη ελευθερία θα βρίσκονται οι πολίτες περιοχών που είναι στο «κόκκινο», όσον αφορά το επιδημιολογικό τους φορτίο. Οι περιοχές αυτές από σήμερα δεν θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, αλλά απλώς θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ώστε οι κάτοικοί τους να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η κατάσταση δεν είναι για να εφησυχάζουμε»

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η κατάσταση δεν είναι για να εφησυχάζουμε», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στις κόκκινες περιοχές σε ό,τι έχει να κάνει με την κυκλοφορία, ο στόχος είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των ανεμβολίαστων σε χώρους υψηλού κινδύνου, σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός και ο κίνδυνος για μεταδόσεις είναι πολύ μεγάλος.

«Δεν είμαστε σε επίπεδα χαλάρωσης και πρέπει να δοθεί στην κοινωνία ότι δεν έχουμε επίπεδα εμβολίασης τέτοια, όπως άλλες χώρες, όπως πχ η Δανία, ή η Πορτογαλία που επιστρέφει σε πλήρες καθεστώς κανονικότητας.

Τα μέτρα έχουν το χαρακτήρα ότι οι εμβολιασμένοι επανέρχονται σιγά – σιγά στην κανονικότητα, αλλά στη χώρα μας συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά περιοριστικά μέτρα όπως το testing για τους ανεμβολίαστους για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

Αν στο περιβάλλον των εμβολιασμένων υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο κίνδυνος είναι αυξημένος, όπως αυξημένος είναι και στις «κόκκινες περιοχές», όπου το ιικό φορτίο είναι αυξημένο.

Θα επανεξεταστούν τα μέτρα ανάλογα με την απόδοσή τους και θα κριθεί αν θα τροποποιηθούν, όμως η βασική προσπάθεια είναι η αύξηση των εμβολιασμών σε πολλές περιοχές της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook