Μίκης Θεοδωράκης: Τι αναφέρει στη διαθήκη του για τον Νίκο Κουρή – Πού αφήνει την περιουσία του

μίκης-θεοδωράκης-τι-αναφέρει-στη-διαθ-1302251

Μέσα από πέντε πολυσέλιδες και εξαιρετικά αναλυτικές διαθήκες, οι οποίες συντάχθηκαν σταδιακά σε ένα διάστημα έξι χρόνων, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε σαφέστατες και λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την διαχείριση όλων όσων άφησε πίσω του φεύγοντας.

Ο συνθέτης επισημοποίησε και οριοθέτησε, με τον δικό του τρόπο, την πολυσυζητημένη, τις τελευταίες εβδομάδες, σχέση του με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, όρισε τους κληρονόμους και τους διαχειριστές των πνευματικών του δικαιωμάτων, έδωσε εντολή προς πάσα κατεύθυνση να μην «φυλακίζεται» το έργο του ενώ εξέφρασε και την επιθυμία το σπίτι του, στην περιοχή της Ακρόπολης, μαζί με όλα τα υλικά υπάρχοντά του, να λειτουργήσει στο μέλλον ως μουσείο το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος.

Το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη με θέα την Ακρόπολη που ο ίδιος επιθυμεί να γίνει μουσείο που θα το διαχειρίζεται το κράτος

Αυτό το τελευταίο, αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια μεγάλη έκπληξη καθώς πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο μεγάλης οικονομικής, πολιτιστικής και ευρύτερης ιστορικής αξίας το οποίο ο ίδιος επέλεξε να μην παραμείνει την κατοχή των απογόνων του αλλά να δωριστεί σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό στον οποίο εξάλλου ένιωθε πως ανήκει τόσο ο ίδιος όσο και το έργο του: «Όσον αφορά τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1, που ανήκουν σε μένα εφόσον έχουν αγοραστεί από εμένα ή έχουν δοθεί ως δώρο σε μένα και επομένως αυτά μπορώ να τα διαθέσω ορίζω λοιπόν να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του. Διαφορετικά να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην συμπληρωματική διαθήκη που συνέταξε τον Ιούνιο του 2017.

Όσον αφορά στον Νίκο Κουρή, ο Μίκης Θεοδωράκης τον αναφέρει ως «αυτοαποκαλούμενο Θεοδωράκη» και στη συνέχεια τον ευχαριστεί για τη διάδοση του έργου του. Παράλληλα, προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια.

Ουσιαστικά, όπως γίνεται αντιληπτό, σε κανένα σημείο της διαθήκης ο Μίκης Θεοδωράκης δεν λέει πως ο Νίκος Κουρής είναι γιός του.

Παράλληλα, προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να αφήσουν ανεμπόδιστα κι άλλα πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα να διαδίδουν το έργο του, όπως είναι ο Γιώργος Αγοραστάκης, αλλά και στο εξωτερικό.

Πού αφήνει την περιουσία του

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία του, το σπίτι που έμενε απέναντι από την Ακρόπολη, επιθυμία του είναι να γίνει μουσείο, ενώ το αυτοκίνητό του το αφήνει σε ένα ίδρυμα.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Το εξώδικο από τον Νίκο Κουρή στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη και το τεστ DNA

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κουρής έχει αποστείλει εξώδικο στην κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, λίγες εβδομάδες μετά την προσωρινή διαταγή να μη χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Νίκος Κουρής ζήτησε από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη να επισκεφθούν από κοινού τον πραγματογνώμονα – γενετιστή, Κ. Φιτσιάλο, για να εξακριβωθεί αν μεταξύ τους υπάρχει βιολογική συγγένεια, προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

«Προκειμένου να εξακριβωθεί η βιολογική συγγένεια μεταξύ υμών και εμού, σας καλώ να προσέλθετε στα διαπιστευμένα εργαστήρια δικανικής γενετικής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία βιολογικού υλικού από τον πραγματογνώμονα γενετιστή, δόκτορα Φιτσιάλο, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό, τη διενέργεια δηλαδή του test DNA αδελφών, θα αρθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση περί του αν είμαι εκ πατρός αδελφός σας και κατά συνέπεια θα εξακριβωθεί αν είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη του Γεωργίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook