Μίκης Θεοδωράκης και Θεόδωρος Πάγκαλος στην ίδρυση της νεολαίας Λαμπράκη – Φωτογραφία ντοκουμέντο

μίκης-θεοδωράκης-και-θεόδωρος-πάγκαλ-1703510

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Υπήρξε ένας από τους εμβληματικούς και επιδραστικούς πολιτικούς της μεταπολίτευσης, έχοντας διαγράει μια μακρά διαδρομή στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ και στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου.

Παρά την πολιτική καταγωγή του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος κινήθηκε αρχικά στον χώρο της αριστεράς.

Υπήρξε μάλιστα ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», μετά από πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη, μόλις έναν μήνα μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, βουλευτή της ΕΔΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Πώς ιδρύθηκε η Νεολαία Λαμπράκη

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε το Μάιο 1963, στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς μετά από συγκέντρωση για την ειρήνη.

Όσο έδινε μάχη για τη ζωή του, εκατοντάδες νέοι, φοιτητές και μαθητές, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δήλωσαν την ανάγκη για τη δημιουργία μιας κίνησης νεολαιων που θα παλεύει για τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ειρήνης, για τα οποία πάλευε και ο δολοφονημένος αγωνιστής. Μια ανεξάρτητη οργάνωση που θα φέρει το όνομά του, για να θυμίζει για πάντα τη θυσία του.

Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Κάθε νέος και Λαμπράκης» και γεννήθηκε ένα νέο σύμβολο: το «Ζ».

Λίγες μέρες μετά την κηδεία του Λαμπράκη στην Αθήνα, νέοι από τη Θεσσαλονίκη προχωρούν στη δημιουργία της «Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης». Λίγες ημέρες αργότερα, ιδρύεται στην Αθήνα, με πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη, μια παρόμοια οργάνωση.

Η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη γεννήθηκε από την συγχώνευση της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης και της Νεολαίας της ΕΔΑ, τον Ιούνιο του 1963. Ήταν μία κραυγή απόγνωσης κατά του πολιτικού αυταρχισμού, υπό την ανοχή του οποίου είχε δολοφονηθεί ο Λαμπράκης.

Στις 8 Ιουνίου 1963, μια ομάδα 20 ανθρώπων, διανοούμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, εργάτες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, με αρχηγό τον Μίκη Θεοδωράκη υπογράφει την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης που θα εξελιχθεί στην μετέπειτα Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. Ανάμεσά τους οι Αντώνης Ποντικάκης, Μίνως Αργυράκης, Αλέκος Ἀλεξανδράκης, Μήτσος Λυγίζος, Βάσω Κατράκη, Νότης Περγιάλης, Μέντης Μποσταντζόγλου, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Φαίδρος Μπάρλας, Νίκος Τσεκούρας, Γιώργος Μανιάτης, Νίκος Κούνδουρος, Γεώργιος Θάνος Νίκος Γεωργόπουλος, Θεόδωρος Πάγκαλος κ.ά.

Η Πορεία Ειρήνης στον Μαραθώνα

Εμβληματική στιγμή της Νεολαίας Λαμπράκη υπήρξε η Πορεία Ειρήνης στον Μαραθώνα το 1964. Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, περίπου 300.000 ειρηνιστές απ’ όλη την Ελλάδα και ξένοι αντιπρόσωποι του παγκόσμιου κινήματος, «βάδισαν στα βήματα του Λαμπράκη», πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη ως τότε πορεία ειρήνης που είχε γίνει ποτέ στον κόσμο.

Ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης, άνοιξε με «τον χαιρετισμό στον Ήλιο» μια σύντομη τελετή στον Τύμβο του Μαραθώνα κλείνοντας με την φράση: «Η Πορεία αρχίζει. Παραμερίστε να περάσει ο Γρηγόρης Λαμπράκης».

Η ογκώδης πορεία κατέληξε στο Πεδίον του Άρεως, όπου μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο δεκάλογος των Λαμπράκηδων

Τα κύρια χαρακτηριστικά της Νεολαίας Λαμπράκη ήταν ότι αποτελούσε μια νεολαιίστικη οργάνωση αυτόνομη και ανεξάρτητη από κόμματα παρά τη συμμετοχή μελών της ΕΔΑ και του ΚΚΕ.

Οι νέοι που ανήκαν στον πολιτικό χώρο της αριστεράς συσπειρώθηκαν, εξέλεξαν ως εκπρόσωπο τον Μίκη Θεοδωράκη και διατύπωσαν ξεκάθαρα τις θέσεις τους. Ο ιστορικός Δεκάλογος των Λαμπράκηδων επιζητούσε τα εξής:

  • Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, αδέσμευτη, κυρίαρχη
  • Η Παρτίδα μας φορέας ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια
  • Ελλάδα χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις και ταπεινωτικά στρατιωτικά σύμφωνα
  • Κύπρος ελεύθερη και αδέσμευτη
  • Εθνική οικονομική πολιτική
  • Να εδραιωθεί η Δημοκρατία, να περιοριστεί η Αυλή (το παλάτι), να γίνουν όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στον Νόμο
  • Να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες
  • Ο κρατικός μηχανισμός στην υπηρεσία του λαού
  • Όχι στην τρομακτική ανισότητα στην κατανομή του εθνικού πλούτου
  • Η νέα γενιά να διαπαιδαγωγηθεί σύμφωνα με τις πατριωτικές μας παραδόσεις και την κληρονομιά του ανθρώπινου πολιτισμού

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook