Μίκης: Μου λείπουν οι γονείς και ο αδελφός μου γι΄ αυτό θέλω να με θάψουν στον Γαλατά – Συγκινητικό βίντεο

μίκης-μου-λείπουν-οι-γονείς-και-ο-αδελφ-1277271

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στη Βίκυ Φλέσσα τον Ιανουάριο του 2010, ανέφερε την επιθυμία του να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων. Η έκφραση αυτής της επιθυμίας , 11 χρόνια πριν από τον θάνατό του, θέτει νέα δεδομένα στην υπόθεση της ταφής του, που έχει γίνει «θρίλερ» μετά από την προσπάθεια της κόρης του Μαργαρίτας να αλλάξει τον τόπο της ταφής – όπως είναι γνωστό, επιδιώκει να ταφεί ο μεγάλος μας συνθέτης στο Βραχάτι.

Ο Μίκης αφηγείται ενδεικτικά:

Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Εἰχε έλθει στο σπίτι μας στα Γιάννενα, για να επισκεφτεί τον πατέρα μου. Με κρατούσε στα γὀνατά του κι εγώ από την ταραχή και την συγκίνηση τού…πατάω ένα κατούρημα, οπότε νομίζω ότι είμαι και ο μοναδικός που έχει καταβρέξει έτσι έναν εν ενεργεία Πρωθυπουργό!».

Για τον πόλεμο: «Στον πόλεμο δεν καταλαβαίνεις ούτε ότι σκοτώνεις, ούτε ότι σκοτώνεσαι».

Για την ενότητα των κομμουνιστών:«Zητούσα και από τα δύο ΚΚΕ ενότητα, στο τέλος τήν έκαναν μόνοι τους και με άφησαν εμένα… αμανάτι και όπως μού είπε και ο Μίμης Ανδρουλάκης μοιράσανε τις καρέκλες και δεν περίσσεψε κάποια για σένα!».

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Ήταν αποστάτης της τάξης του κατά κάποιον τρόπο, διότι μόνον αυτός τόλμησε να βάλει κομμουνιστές στην κυβέρνησή του και ήθελε να φτιάξει επιτροπή για την παιδεία και τον πολιτισμό και να είμαστε μαζί, ήταν για όλα αυτά που εγώ πίστευα».

Για την Μακρόνησο: «Με έθαψαν ζωντανό με το κεφάλι έξω σε ένα μνήμα στους τάφους των Τούρκων, με άφησαν για δύο ημερόνυχτα και ήμουν αναγκασμένος να δαγκάνω ουρές και κεφάλια αρουραίων, για να μην με φάνε στο πρόσωπο».

Για την ποίηση του αδελφού του: «Στην Κρήτη επειδή είχαν όπλα, εθεωρείτο ντροπή να γράφεις ποιήματα, κι έτσι ο αδελφός ο Γιάννης ντρεπόταν, έγραφε και τά πέταγε, πήγαινα το πρωϊ να πάρω μία ντομάτα κι έβλεπα ανάμεσα χαρτί με ποίημα του Γιάννη!» Το «Χάθηκα» του αδελφού μου είναι το αγαπημένο μου τραγούδι».

O Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τις απώλειες των αγαπημένων του, για την τελευταία του κατοικία, την αθανασία, τον θάνατο και τον Θεό.

Για τον θάνατο του αδελφού του: «Όταν αρρώστησε ο Γιάννης πίστευα ότι έχω μία υπερφυσική δύναμη και θα εμποδίσω τον Χάρο να μπει στο δωμάτιο του μέσα κι έτσι έμεινα μαζί του μέρα-νύχτα τις τελευταίες του 10 ημέρες μέχρι που ξεψύχησε στα χέρια μου. Μίκη μου, φεύγω, μου είπε στο τέλος. Μετά δεν ήθελα να ζήσω. Πήγαινα στο Βραχάτι, ήμουνα χαμένος με τον Γιάννη. Δεν ξεπερνάμε τις απώλειες».

Για τον θάνατο του πατέρα του Γιώργου: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου έπαθα ίλιγγο, ήθελα να πεθάνω και εγώ, στο τέλος κατάλαβα ότι γράφω τραγούδια μόνον, για να χαίρεται ο μπαμπάς μου».

Για τον θάνατο της μητέρας του Άσπας: «H μητέρα μου, όταν πέθανε ο πατέρας μου, έπαψε να μιλάει και δεν έπινε νερό, είμασταν από επάνω της ο αδελφός μου κι εγώ και είπε, πριν φύγει, «Γιώργο, έρχομαι…»

Για την πατρική του οικογένεια και το δικό του τέλος: «Έχω μία έλλειψη πολύ μεγάλη, μού λείπουν πολύ οι γονείς μου και ο αδελφός μου, γι’ αυτό το τέλος μου θέλω να είναι στον Γαλατά, για να είμαστε όλοι μαζί. Είμαι πολύ υλιστής, δεν πιστεύω ότι θα τους συναντήσω ξανά. Οταν κάποιος είναι νεκρός, είναι πέτρα, δεν είναι τίποτα. Εδώ κάθε ημέρα  χάνονται γαλαξίες ολόκληροι. Γεννιούνται γαλαξίες και χάνονται. Ε. μην είμαστε τόσο εγωιστές».

Για την αρρώστια: «Έχω απαγορεύσει στους δικούς μου να με πάνε στο νοσοκομείο, αν αρρωστήσω βαριά, δεν θέλω να πεθάνω εκεί».

Για τη ζωή: «H ζωἠ είναι δωρεά, ερχόμαστε στον κόσμο για να δημιουργήσουμε, να ερωτευτούμε, να σπείρουμε απογόνους».

Για την αθανασία: «O άνθρωπος γίνεται αθάνατος μόνον με τα πνευματικά έργα, οι αρχαίοι Έλληνες είναι αθάνατοι, διότι μέσα στην Αντιγόνη υπάρχει η πνοή τους».

Για τον Θεό: «Ο Θεός για μένα είναι νόμος της συμπαντικής αρμονίας».

Η ΕΡΤ ξαναπροβάλλει την συνέντευξη

Αυτή η χειμαρρώδης διήγηση του οικουμενικού Έλληνα συνθέτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη η πιο ολοκληρωμένη αφήγηση της ζωἠς του από τα παιδικά του χρόνια, προβάλλεται ξανά  το Σάββατο στις 20.00, την Κυριακή στις 19.45, την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στην ΕΡΤ2

Για τον Έλληνα συνθέτη, την προσφορά και το έργο του μιλούν  κατά την διάρκεια του αφιερώματος  -μεταξύ άλλων προσωπικών μαρτυριών- όλοι οι τότε πολιτικοί αρχηγοί.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook