Μηχανογραφικό 2021: Λήγει η προθεσμία υποβολής – Τα 5 SOS για την συμπλήρωσή του

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) των Πανελλαδικών Εξετάσεων ολοκληρώνεται την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021.

Την Πέμπτη 29-7-2021 και μέχρι το μεσημέρι στις 14.00 μ.μ., οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν σχολές που δεν επιθυμούν τελικά, ενώ η προσθήκη σχολών ή η αλλαγή σειράς προτιμήσεων δεν θα είναι δυνατή. Στη συνέχεια, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Μέσα στην ίδια αποκλειστική προθεσμία, δηλαδή μέχρι και την Τετάρτη 28-7-2021 τα μεσάνυχτα, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για τα Δημόσια ΙΕΚ, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr του ΥΠΑΙΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό Δελτίο είτε για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε για εγγραφή σε Δημόσια ΙΕΚ.

Συμβουλές στους υποψηφίους για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους:

  • Με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να περιορίζει μια σειρά επιλογών σε μαθητές με επιδόσεις μεταξύ 9 και 13, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξετάσουν τις δυνατότητες που έχουν και να αναζητήσουν πληροφορίες για τις σχολές στις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση μελετώντας τα προγράμματα σπουδών, τη φύση των μαθημάτων, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης, είτε για την αναζήτηση συνέχισης της ακαδημαϊκής τους πορείας είτε για την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.
  • Οι βάσεις εισαγωγής της προηγούμενης χρονιάς δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στην επιλογή των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο. Είναι μία συμβουλή που δίνεται κάθε χρόνο στους υποψηφίους, όμως φέτος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των μορίων και συνεπακόλουθα και τη διαμόρφωση των βάσεων. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, πιο έγκυρη θα είναι μια σύγκριση με τις βάσεις εισαγωγής του 2019, ενώ προτείνεται για μία «καθαρότερη» εικόνα πρόβλεψης των βάσεων να ληφθούν υπ’ όψιν οι βάσεις της προηγούμενης τριετίας.
  • Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μελετήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών και τμημάτων που επιθυμούν. Με τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τον Σεπτέμβριο του 2019, εντάθηκε το φαινόμενο τμήματα με την ίδια ονομασία να παρέχουν εντελώς διαφορετικά δικαιώματα, δημιουργώντας αποφοίτους δύο ταχυτήτων με διαφορετικές δυνατότητες και δικαιώματα στην αγορά εργασίας.
  • Η σύγκριση της ονομασίας και των δυνατοτήτων που δίνει η κάθε σχολή θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των μετεγγραφών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μελετήσουν τις αντιστοιχίες τμημάτων, καθώς και τη βάση μετεγγραφής εφόσον πληρούν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για μεταφορά θέσης. Φέτος, σχεδόν το ¼ των πανεπιστημιακών τμημάτων είναι χωρίς αντιστοίχιση και προβλέπεται ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των πανεπιστημιακών τμημάτων που προϋπήρχαν του 2019 και αυτών που προέκυψαν από συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ακόμα κι αν έχουν το ίδιο όνομα. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται, κυρίως, στις σχολές Μηχανικών, στις οικονομικές σχολές, στις σχολές Πληροφορικής, στις σχολές Τουρισμού και Λογιστικής.
  • Με την τεχνολογία να μεταβάλλει με ταχείς ρυθμούς τα δεδομένα σε όλα τα αντικείμενα εργασίας, οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους θα πρέπει να επιλέξουν το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, καθώς η εξειδίκευση θα έρθει πολύ αργότερα, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ακόμα και παραδοσιακές επιλογές, όπως Νομική, Μηχανικοί, Πληροφορική, Ψυχολογίας, μπορούν να υποσχεθούν άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας με τη σωστή εξειδίκευση από τον υποψήφιο.

eleftherostypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ