Μιχάλης Ξυλάκης – Κώστας Κωνσταντινίδης: Όταν ο ομαδικός αθλητισμός στα Χανιά βρήκε τους… γιατρούς του!

μιχάλης-ξυλάκης-κώστας-κωνσταντινί-1207467

Ποδόσφαιρο και μπάσκετ… Τα δύο δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα, έχουν πάρει τα πάνω τους στα Χανιά. H μεγάλη ανάκαμψη που είδαμε πριν αρχίσει η πανδημία, σίγουρα έχει να κάνει και με τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο τιμόνι και που, τυχαία ή όχι, έδειξαν πως έχουν τον τρόπο τους για να “θεραπεύσουν” όλα τα κακώς κείμενα… Δύο γνωστοί Χανιώτες, οι γιατροί Κώστας Κωνσταντινίδης και Μιχάλης Ξυλάκης, μιλούν για όλα στο InTown Free Press Magazine  

ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πρόεδρος Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων

Ο Κώστας Κωσταντινιδης, εκτός από ένας εκ των πιο γνωστών γαστρεντερολόγων της πόλης, είναι πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Χανίων, σύζυγος της δερματολόγου Θεανώς Πατακάκη και πατέρας δύο υπέροχων παιδιών! Πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά; Με πολύ δουλειά, πάθος και αγάπη! Αγάπη για τη ζωή και τον αθλητισμό…

Ποια είναι η σχέση σας με τον αθλητισμό και πόσο πίσω πηγαίνει στο χρόνο;

Γεννήθηκα μέσα στον αθλητισμό, απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν σε ένα γήπεδο, με μία μπάλα στα πόδια μου, δεν μου ήρθε ξαφνικά να ασχοληθώ. Ο πατέρας μου κάθε Κυριακή μας είχε εναλλάξ με τον αδερφό μου είτε στο Καυτατζόγλειο είτε στο Χαριλάου γιατί, όπως ίσως ξέρετε, εγώ είμαι γέννημα Θεσσαλονίκης και θρέμμα Κοζάνης. Για μένα ο αθλητισμός ήτανε κάτι τόσο φυσικό που εξελίχθηκε στην ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο μέχρι την ηλικία περίπου των 30 χρονών, οπότε και αναγκαστικά έπαψα να αθλούμαι δεδομένων των επαγγελματικών υποχρεώσεων στα νοσοκομεία.

Υπήρξατε ποτέ «επαγγελματίας» αθλητής;

Έχω παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο για περίπου μία εξαετία, από τα 14 μέχρι τα 20 μου, στη βόρεια Ελλάδα σε αρκετές ομάδες, κυρίως της Γ΄Εθνικής. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου όμως, τα έχω περάσει ως ερασιτέχνης αθλητής και ως ερασιτέχνης παράγοντας.

Η ενασχόλησή σας με τα διοικητικά πώς και πότε προέκυψε;

Μετά το 2012 που επέστρεψα από το εξωτερικό όπου εργαζόμουν μετά το πέρας της ειδικότητάς μου. Ανέλαβα ουσιαστικά πρόεδρος και διοικητικός ηγέτης στην ομάδα του Αστέρα Μανωλιόπουλου όπου και είχα παίξει πολλά χρόνια μπάλα. Κάπως έτσι βρέθηκα στα διοικητικά του ποδοσφαίρου. Το 2016 δέχτηκα μία πρόταση από τον Στέλιο το Βαρουξάκη να συμμετάσχω σε ένα σχήμα που οργάνωνε ο ίδιος προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων. Λόγω κάποιων δικονομικών διεργασιών της τότε διοίκησης εξελέγην πρόεδρος, ανέλπιστα είναι η αλήθεια. Έκτοτε διατηρώ τον ρόλο του προέδρου και μάλιστα στις 2 Σεπτεμβρίου φέτος εξελέγην για δεύτερη τετραετία στο προεδρικό αξίωμα της Ε.Π.Σ.Χ. την οποία σκοπεύω να συνεχίσω να υπηρετώ με τον ίδιο ζήλο.

Πόσο ικανοποιητικό βρίσκετε το επίπεδο των τοπικών, ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων;

Όσον αφορά το επίπεδο των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, κυρίως του Α και του Β, τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει αρκετά. Δυστυχώς πέρσι είχαμε τη βίαιη διακοπή λόγω της πανδημίας. Το επίπεδο τα τελευταία χρόνια είναι κάθε χρόνο και καλύτερο, ενώ η περσινή χρόνια που διεκόπη, έκρυβε ίσως ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα των τελευταίων πολλών ετών, καθώς τρεις ομάδες ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση για άνοδο στην Γ΄εθνική.

Κατά γενική ομολογία επρόκειτο για το καλύτερο πρωτάθλημα που πολλοί είχαν να θυμούνται. Και αυτό το λέω γιατί και στα γήπεδα υπήρχε πάρα πολύς κόσμος κάθε Κυριακή, αμείωτο ενδιαφέρον και φυσικά πολύ μεγάλη κάλυψη των παιχνιδιών, πράγμα που αποτυπώθηκε στα νούμερα, καθώς αναφορικά υπήρξε παιχνίδι στο οποίο είχαμε ταυτόχρονα 2500 θεατές σε live streaming!

Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, βγάζοντας όσο μπορούμε από την εξίσωση τον Κορονοϊό, νομίζω ότι θα διατηρήσουμε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Αγαπάνε οι Χανιώτες φίλαθλοι τα γήπεδα;

Όχι απλώς τα αγαπάνε το σωστό ρήμα είναι ότι «διψάνε» για ποδόσφαιρο. Βλέπουμε μία πολύ μεγάλη διάθεση του κόσμου να έρθει στο γήπεδο, δυστυχώς όμως λόγω των διακυμάνσεων της πανδημίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν επιβληθεί, οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Τι πιστεύετε ότι θα φέρει περισσότερους φιλάθλους στους αγωνιστικούς χώρους;

Καταρχήν το καλό θέαμα! Ένα καλό προϊόν πάντα προσελκύει τον καταναλωτή. Δευτερευόντως, οι άρτιες εγκαταστάσεις, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο ακόμα και στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας μας, δυστυχώς. Οι παράγοντες για πάρα πολλά χρόνια το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να κακοποιούν το ποδόσφαιρο σε όλο του το φάσμα, συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεών του. Εάν έχετε επισκεφθεί οποιοδήποτε γήπεδο σε όποια χώρα της προηγμένης Ευρώπης και στη συνέχεια επισκεφθείτε ένα δικό μας μόνο θλίψη σου προκαλείται. Με εξαίρεση ένα δύο γήπεδα που πιθανόν πληρούν  προδιαγραφές ευρωπαϊκές, όπως η Τούμπα, το Καραϊσκάκη ή το Ολυμπιακό στάδιο, όλα τα υπόλοιπα είναι θλιβερά. Άρα για να προσελκύσεις ένα θεατή που φυσικά είναι και καταναλωτής, πρέπει να σερβίρεις ένα προϊόν που είναι άξιο να καταναλωθεί σε έναν αξιοπρεπή χώρο.

Αν -θεωρητικά- ξεμπλέκαμε με τον κορονοϊό ποια θα ήταν τα σχέδιά σας για το Χανιώτικο ποδοσφαιρο; Που θα εστιάζετε;

Καταρχήν να κρατήσουμε το ότι ο κορονοϊός ευχόμαστε να εξαφανιστεί –πράγμα που δεν προβλέπεται…  Σε ότι αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχω πει πάρα πολλές φορές και στο παρελθόν ότι είναι μια συνέχεια, μια λεωφόρος επικοινωνίας του κόσμου του αθλητισμού με την κοινωνία. Οτιδήποτε μπορεί να φέρει την κοινωνία κοντά στον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο κοντά στην κοινωνία, οτιδήποτε μπορεί να σε συμπλέξει αυτές τις δύο παράλληλες κοινότητες, φέρνει θετικά αποτελέσματα. Ως παράδειγμα, πρόσφατα μία ακαδημία μεγάλης ομάδας του νομού μας διδάσκει στα παιδιά κυκλοφοριακή αγωγή μέσω του ποδοσφαίρου. Αυτό είναι μία προσέγγιση της κοινωνίας… πολύ όμορφη, που πιστεύω θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα προσφορά και στην κοινωνία και στον εαυτό μας. Υπάρχουν δράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και είχαν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι με στόχο να φέρουν κοντά παιδιά -κυρίως της τρυφερής ηλικίας- και γονείς με τις σωστές, καλές πρακτικές διαχείρισης των παιδιών από τους προπονητές και τους γονείς. Είχαμε προγραμματίσει ένα σχολείο γονέων διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων και εκδηλώσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών σε ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού… Αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, μέσω όμως του ποδοσφαίρου πολλά παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή και ίσως να αγαπήσουν και να ασχοληθούν με κάποιο άλλο άθλημα.

Αθλητικά σωματεία και marketing. Δουλεύει το… σύστημα σε τοπικό επίπεδο; Στηρίζουν οι επιχειρήσεις;

Την χρονιά που πέρασε τρέξαμε ένα πολύ όμορφο εγχείρημα με το πολυτεχνείο Κρήτης, σχετικά με το marketing στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Υπήρξαν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία και παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση της Ε.Π.Σ. Χανίων που έγινε τον Ιούνιο.

Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο ανταποδοτικό όφελος στηρίζοντας κυρίως τις ομάδες του χωριού, της γειτονιάς, ή της πόλης τους και βασικά τα ερασιτεχνικά σωματεία.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η μελέτη έδειξε ότι η προβολή μέσω των ερασιτεχνικών σωματείων είναι μεγαλύτερη στην τοπική κοινωνία σε σχέση με τις μεγάλες χορηγίες στα επαγγελματικά σωματεία σε επαρχιακές πόλεις όπως τα Χανιά. Η μικρή χορηγία που μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να δώσει στην ομάδα του χωριού του είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει. Από τους χορηγούμενους, από τους φιλάθλους, από την ομάδα την ίδια. Το το 85% του target group μιας μικρής επιχείρησης θα είναι την Κυριακή στο γήπεδο της ομάδας που έχει δώσει τη χορηγία του. Και θα είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε να τον συγχαρούν με τον τρόπο τους… Αγοράζοντας προϊόντα ή στηρίζοντας την επιχείρηση του.

Πόσο δύσκολα συνδυάζονται ένα εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα και μια επίσης απαιτητική ενασχόληση, όπως είναι η δική σας με τον αθλητισμό;

Κοιτάξτε, η βασική μου απασχόληση είναι ιατρική, από την ιατρική ζω. Αν και πολλοί λένε ότι η ιατρική είναι λειτούργημα, προσωπικά δεν συμφωνώ. Είναι ένα επάγγελμα και, όπως κάθε επάγγελμα, έχει καλούς και κακούς επαγγελματίες.

Όπως ξέρετε είμαι γαστρεντερολόγος. Ασκώ μία μάχιμη ειδικότητα, δεν κάνω ιατρική του γραφείου. Ο κύριος όγκος της δουλειάς μου είναι επεμβατικός, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο συνδυασμός μιας εξαιρετικά στρεσογόνου επαγγελματικής καθημερινότητας και μιας εξαιρετικά στρεσογόνου παράλληλης δραστηριότητας όπως το ποδόσφαιρο, δεν είναι πολύ εύκολη υπόθεση.

Παρόλα αυτά, με τη δύναμη του Θεού και με την ανοχή και τη στήριξη της συζύγου και της οικογένειάς μου, μπορώ και αντεπεξέρχομαι. Γιατί είναι μεγάλη υπόθεση, από τη μία να παλεύεις να κρατήσεις μία ανθρώπινη ζωή καταβάλλοντας τη μέγιστη προσπάθεια για το καλύτερο και από την άλλη, να έχεις ταυτόχρονα στο πίσω μέρος του μυαλού τις ευθύνες ενός μαζικού γεγονότος όπως είναι το ποδόσφαιρο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΞΥΛΑΚΗΣ
Πρόεδρος Αθλητικού Ομίλου Καλαθοσφαίρισης Χανιά

Μιχάλης Ξυλάκης… Ένας από τους πιο αγαπητούς ωτορινολαρυγγολόγους της πόλης και παράλληλα ο πρόεδρος του Α.Ο.Κ. Χανιά που, μέσα από τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του, έφτασε φέτος να είναι η πρώτη Χανιώτικη ομάδα μπάσκετ που κερδίζει θέση στη Β’ Εθνική!

Ποια είναι η σχέση σας με τον αθλητισμό και πόσο πίσω πηγαίνει στο χρόνο;

Οι παιδικές μου αναμνήσεις περιέχουν από μνήμες στις αλάνες και αγώνες του ΑΟΧ, μέχρι Βενιζέλια (στίβο) και κολυμβητήριο. Από όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι από παιδί ήμουν φίλαθλος. Το μπάσκετ που είναι και η μεγάλη μου αγάπη το γνώρισα την δεκαετία του 1980 σαν φοιτητής της ιατρικής στη Θεσσαλονίκη, πάνω στην άνθηση του με παίκτες όπως ο Γκάλης και ο Γιαννάκης.

Υπήρξατε ποτέ επαγγελματίας αθλητής;

Όχι δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας αθλητής, ούτε καν σε ερασιτεχνικό επίπεδο γιατί τότε, σε αντίθεση με τώρα, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα όσον αφορά τον συνδυασμό μιας απαιτητικής σχολής όπως είναι η ιατρική με τον αθλητισμό!

Αν τώρα σκεφτείτε ότι εγώ σε ότι κάνω, κυνηγάω πάντα την αριστεί, δυστυχώς δεν μπορούσα να τα συνδυάσω!

Η ενασχόλησή σας με τα διοικητικά, πώς και πότε ξεκίνησε;

Το μπάσκετ με εκφράζει και σαν προσωπικότητα και σαν χαρακτήρα πέρα ότι μου αρέσει και σαν άθλημα περισσότερο. Έτσι η σκέψη μου διαχρονικά ήταν αν μπορώ να προσφέρω κάτι μικρό ή μεγάλο στην πόλη μου, να είναι σε τομέα που θα με ενδιέφερε.

Η αφορμή δόθηκε πριν από 10 χρόνια, την εποχή που έγινε μια προσπάθεια αναγέννησεις του ανδρικού μπάσκετ στα Χανιά και συστάθηκε από τον ΚΥΔΩΝΑ μια επιτροπή από αξιόλογους συμπολίτες μας, στην οποία εξελέγην πρόεδρος παρόλο ότι δεν ήταν η πρόθεση μου. Αυτή η επιτροπή αποτελούνταν από γονείς των οποίων τα παιδιά ήταν αθλητές.

Πώς προέκυψε ο ΑΟΚ Χανιά;

Μετά από 5 χρόνια προσφοράς στον ΚΥΔΩΝΑ και με άνοδο στη Γ Εθνική παράλληλα με το στήσιμο των ακαδημιών, το Δ.Σ. του ΚΥΔΩΝΑ θεώρησε ότι δε χρειάζεται άλλο τις υπηρεσίες μας, εμείς όμως νιώσαμε ότι τότε ξεκινούσε το έργο μας, για το χανιώτικο μπάσκετ και αποφασίσαμε και ιδρύσαμε τον ΑΟΚ ΧΑΝΙΑ

Αγαπάνε οι Χανιώτες φίλαθλοι τα γήπεδα;

Οι Χανιώτες αγαπάνε τον αθλητισμό και η απόδειξη είναι ότι σε αρκετά αθλήματα οι ομάδες των Χανίων διακρίνονται σε πανελλήνιο επίπεδο, μη ξεχνάμε το στίβο, το πόλο, το ποδόσφαιρο και πρόσφατα και το μπάσκετ! Και επειδή αγαπάνε τον αθλητισμό, τα παιδιά τους οδηγούνται στις ακαδημίες των διαφόρων ακαδημιών και βέβαια γεμίζουν τα γήπεδα.

Τι πιστεύετε ότι θα φέρει περισσότερους φιλάθλους στους αγωνιστικούς χώρους;

Ο αθλητισμός είναι και θέαμα και όσο περισσότερο ανεβαίνει το θέαμα τόσο περισσότερος κόσμος θα πηγαίνει στο γήπεδο. Είναι σημαντικό να συνδυάζεται η άνεση (σωστές εγκαταστάσεις) με τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα (χωρίς βία, εντάσεις…), ώστε ο φίλαθλος να μπορεί να απολαμβάνει ευχάριστα δύο ώρες από τη ζωή του στο γήπεδο με την οικογένειά του, γεγονός που από μόνο του αυξάνει τον πληθυσμό τον οποίο θα παρακολουθεί τα παιχνίδια.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο, τουλάχιστον όσον αφορά την επαρχία, είναι και η εντοπιότητα.

Αν θεωρητικά ξεμπλέκαμε με τον κορονοϊό ποια θα ήταν τα σχέδιά σας για το χανιώτικο μπάσκετ; Που θα εστιάζετε;

Πιστεύω ότι ο καινούργιος ιός θα μας απασχολεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και για αυτό και ο προγραμματισμός και ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας μας συνεχίζει από εκεί που τον αφήσαμε πριν από την πρώτη καραντίνα, χωρίς να έχουμε αλλάξει τα σχέδια και τις επιδιώξεις της ομάδας.

Σαν κύριοι εκπρόσωποι του Ανδρικού Χανιώτικου μπάσκετ στις Εθνικές κατηγορίες… έχουμε τριών επιπέδων στόχευση!

Σε επίπεδο ακαδημιών θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν σωστά το μπάσκετ, δίνοντας όμως περισσότερη έμφαση στο να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να καρπωθούν τα οφέλη του και, καθώς μεγαλώνουν, να κερδίζουν εκείνα τα μαθήματα ζωής που ο αθλητισμός και ειδικά το μπάσκετ προσφέρει, που δεν είναι άλλα από τη φιλία, την πειθαρχία, την προσπάθεια επίτευξης στόχων, του αλτρουισμού, και πάνω απ’ όλα να παραμερίζεις το “εγώ” σου για χάρη της ομάδας!

Και είναι γενική αλήθεια, ότι πολλοί λίγοι αθλητές θα φτάσουν σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο, σίγουρα όμως όλοι τους θα είναι άξιοι πολίτες της κοινωνίας μας, με αυτά τα εφόδια.

Σε επίπεδο υποδομών, υπάρχουν παιδιά που έχουν το ταλέντο και τη θέληση, να προχωρήσουν περισσότερο. Σε αυτά τα παιδιά προσπαθούμε να δώσουμε τις συνθήκες τον τρόπο, τους κατάλληλους προπονητές, ώστε να μπορέσουν να τα καταφέρουν στο τόπο τους και παράλληλα να αποτρέψουμε το κοινωνικό φαινόμενο, ολόκληρες οικογένειες να “μεταναστεύουν” σε άλλες πόλεις για να το διασφαλίσουν αυτό!

Σε επίπεδο Ανδρικής Ομάδας, η εξέλιξη μιας γενιάς νέων αθλητών! Φέτος κάναμε 8 μεταγραφές κάτω των 23 ετών με στόχο ακόμα και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα. Παράλληλα θέλουμε να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη των Χανιωτών αθλητών αλλά και γενικά των ταλαντούχων Κρητών, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα.

Πόσο δύσκολα συνδυάζονται ένα εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα και μια επίσης ιδιαιτέρως απαιτητική ενασχόληση, όπως είναι η δική σας, με τον αθλητισμό;

Είναι εύκολα κατανοητό ότι υπάρχει πάντα ένα μόνιμο πρόβλημα έλλειψης χρόνου, από την άλλη όμως και λόγω της ειδικότητας του ωτορινολαρυγγολόγου, έρχομαι σε επαφή με πολλά παιδιά και ακούω, βλέπω και μαθαίνω τις ανάγκες τις νεολαίας, που αυτή την εμπειρία μπορώ να την χρησιμοποιήσω στην ομάδα. Επιπρόσθετα η ενασχόληση με την ομάδα με βοηθάει στις δυσκολίες και στο στρες που έχει μια τόσο απαιτητική δουλειά-λειτούργημα όπως είναι του γιατρού και οπωσδήποτε βοηθάει στην απόδοσή μου, στην ανάγκη που έχω να βοηθάω το συνάνθρωπο μου.

Ποιο είναι το motto σας, πάντα σε σχέση με τον αθλητισμό;

«Στον αγωνιστικό αθλητισμό πρέπει πάντα να υπάρχει νικητής, αλλά ο νικητής πρέπει να είναι ο καλύτερος!»

Θα συμπληρώσω ότι καλύτερος γίνεται κάποιος με το ταλέντο, τη σκληρή δουλειά, τη μεθοδική και επιστημονικά οργανωμένη προσπάθεια και χωρίς απαγορευμένα “βοηθήματα”.

* Φωτογραφίες Κώστας Μπομπολάκης

One thought on “Μιχάλης Ξυλάκης – Κώστας Κωνσταντινίδης: Όταν ο ομαδικός αθλητισμός στα Χανιά βρήκε τους… γιατρούς του!

  1. Πως είναι δυνατόν ενας άριστος γιατρός, άξιος λειτουργός του επαγγέλματος, ο κ .Κώστας Κωνσταντινίδης , να μην είναι άριστος για
    τη διοίκηση ενός αθλητικού σωματείου. Καλή δύναμη !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook