Μιχάλης Βλατάκης: Τι γίνεται με τα χρωστούμενα της TUI, πώς θα πάει η νέα τουριστική σεζόν στην Κρήτη

μιχάλης-βλατάκης-τι-γίνεται-με-τα-χρωσ-1134490

Στον Zarpa Radio 89,6 και τους Ευτυχία Πενταράκη και Γιώργο Κολομπάκη μίλησε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης. Ο κ. Βλατάκης ρωτήθηκε για το σοβαρό ζήτημα της ταξιδιωτικής εταιρίας TUI, που πρόσφατα έκανε γνωστό ότι θα καθυστερήσει να πληρώσει τα ξενοδοχεία στην Κρήτη για τη φετινή σεζόν:

«Ήρθε μια επιστολή από την TUΙ προς ξενοδόχους και συνεργάτες που ενημερώνει ότι θα πληρώσει το 25% των χρωστούμενων αυτή τη σεζόν και τα υπόλοιπα σε δύο δόσεις την άνοιξη. Καταλαβαίνετε ότι όσοι έχουν λαμβάνειν από την εταιρία αυτή έχουν θορυβηθεί. Δεν είναι κάτι που συνηθίζει να κάνει η TUI. Λέει όμως ότι έχει δώσει 250 εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές σε ξενοδοχεία που δεν μπορούν να επιστραφούν

Οι προκαταβολές αυτές αφορούσαν ξενοδοχεία που δεν λειτούργησαν τελικά φέτος, με τον κ. Βλατάκη να καταφέρεται εναντίον του συστήματος του voucher, που σχετίζεται με την κατάσταση αυτή:

«Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν από τότε που το Υπουργείο Τουρισμού ψήφισε αυτό το λεγόμενο voucher. Τότε είχα μιλήσει με τον υπουργό και του είπα ότι αυτό μπορεί να γίνει με μεμονωμένους πελάτες, αλλά οι tour operator που κάνουν συμφωνίες εκατομμυρίων θα πρέπει να μείνουν έξω από αυτό και να δοθεί η δυνατότητα να λύσουν το πρόβλημα των προκαταβολών τα δύο μέρη και όχι να έρθει το κράτος να επιβάλει κάτι. Αρκετοί ξενοδόχοι όμως που δεν είναι ευσυνείδητοι, κρύβονται πίσω από αυτό το voucher και δεν άνοιξαν καθόλου, αλλά πήραν τις προκαταβολές. Αναγκάστηκαν οι tour operators να αναζητήσουν άλλα ξενοδοχεία και βέβαια θα πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους.»

Πάντως, ο πρόεδρος των πρακτόρων έδειξε αισιόδοξος ότι τα χρήματα τελικά θα πληρωθούν, καθώς η TUI αναμένεται να στηριχθεί για όσο χρειαστεί:

«Είναι δύσκολες εποχές, η συγκεκριμένη εταιρία έχει δανειστεί 1,8 δις από το γερμανικό κράτος. Τολμώ να προβλέψω όμως ότι θα στηριχθεί ο συγκεκριμένος tour operator και αργά ή γρήγορα θα πάρουν τα χρήματά τους οι προμηθευτές και ξενοδόχοι στους οποίους χρωστάει.»

Όσο για το τί περιμένει τον κλάδο του τουρισμού το 2021, ο κ. Βλατάκης τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τί θα γίνει με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού:

«Αν υπάρξει αξιόπιστο εμβόλιο θα αλλάξει η ψυχολογία – και το shopping και travelling είναι ψυχολογία. Τότε θα έχουμε άλλη σεζόν. Αν όμως αργήσει και συνεχίσουμε να ζούμε τις καταστάσεις που ζούμε τώρα, θα έχουμε μια δύσκολη σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει lockdown, δεν το αντέχει η οικονομία κανενός κράτους. Πλέον γνωρίζουμε τι κάναμε σωστά και τι λάθος και πιστεύω ότι θα είμαστε περίπου στο 55% σε σχέση με το 2019.Αν βρεθεί το εμβόλιο όμως και γίνει εμβολιασμός, θα μείνουμε σε ένα 75% σε σχέση με το 2019. Τα νούμερα του 2019 μην τα περιμένουμε ως το 2022-23.»

Τέλος, ο κ. Βλατάκης αναφέρθηκε και στο επιχείρημα ότι ο τουρισμός ευθύνεται για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, λέγοντας ότι σε σύνολο 110.000 τεστ στα αεροδρόμια, είχαν βρεθεί μόλις 300 θετικά, ποσοστό που δεν δικαιολογεί τέτοια επιχειρήματα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook