Μιχάλης Βλατάκης: Στην «πράσινη» ζώνη η Κρήτη, αλλιώς δεν έχουμε ελπίδα για τουρισμό

μιχάλης-βλατάκης-στην-πράσινη-ζώνη-1134490

Στον Zarpa Radio 89,6 και την εκπομπή της Ευτυχίας Πενταράκη και του Γιώργου Κολομπάκη μίλησε το πρωί της Τρίτης ο Μιχάλης Βλατάκης, Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης. Ο κ. Βλατάκης δήλωσε ότι το σημαντικότερο για τον τουριστικό κλάδο σήμερα, είναι να βγει από την «πορτοκαλί» ζώνη:

«Ήταν πολύ σημαντικό να ανοίξει η χώρα μας και να υποδεχτεί τους επισκέπτες, αλλά για να αισιοδοξούμε πρέπει να συμβούν κάποια πράγματα και το σημαντικότερο είναι να γίνουμε «πράσινη» υγειονομικά ζώνη. Αλλιώς δεν θα έχουμε καμία ελπίδα να έρθει μεγάλη μάζα τουριστών που χρειάζεται η Κρήτη. Έχουμε 300.000 κρεβάτια, αυτά για να γεμίσουν θα πρέπει να έρχεται μια πτήση στη Ηράκλειο κάθε 5 λεπτά και στα Χανιά κάθε 15 λεπτά. Και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να έχουμε ένα 10-15% των πτήσεων σε σχέση με μια κανονική σεζόν. Στο Ηράκλειο μέχρι τέλος Μαΐου υπολογίζουμε να έχουμε 70.000 επιβάτες και το 2019 είχαμε 470.000. Είναι μια ισχνή έναρξη.»

Όσο δεν έχουμε «πρασινίσει, δεν υπάρχει περίπτωση βελτίωσης, ενώ πρόβλημα δημιουργείται και με το ότι απαιτείται PCR τεστ και όχι rapid για το ταξίδι:

«Κανείς tour operator και καμια αεροπορική δεν παίρνει το ρίσκο να προγραμματίσει πτήσεις σε μια «πορτοκαλί» περιοχή, διότι οι διαδικασίες επιστροφής είναι ακριβές και αυστηρές, με καραντίνα, με πολλαπλά τεστ και κανείς δεν θέλει αυτό το ρίσκο. Αυτό που έχουμε ζητήσει εμείς είναι το αυτονόητο: όταν ένα τεστ έχει αναγνωριστεί ως αξιόπιστο στην ΕΕ και δεν το δεχόμαστε στα ταξίδια, είναι τραγελαφικό. Διότι από τα 70.000 τεστ που γίνονται στην Κρήτη, τα 50.000 είναι rapid. Και αυτά τα rapid μας έχουν κατατάξει στην πορτοκαλί ζώνη, δηλαδή θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστα. Αλλά δεν τα δεχόμαστε ως αξιόπιστα στα ταξίδια. Άλλο να κάνει κάποιος ταξιδιώτης ένα τεστ 100 ευρώ και αλλιώς ένα τεστ των 10 ευρώ και με την αντίστοιχη χρονική επιβάρυνση για κάποιον που θα πετάξει. Είναι αντιταξιδιωτικό και πρέπει να αλλάξει.»

Όσο για τον στόχο για φέτος, ο κ. Βλατάκης ήταν σαφής:

«Ο στόχος είναι το 50% σε σχέση με το 2019. Όσο περνούν οι μέρες και έχουμε υψηλά νούμερα και κρούσματα, ο στόχος αυτός κατεβαίνει. Και θα πρέπει να προσέξουμε, πρέπει να εμβολιαστούμε, για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε, μετά τις 15 Ιουνίου πιστεύω ότι θα έχουν εκλείψει και τα προβλήματα με τα τεστ και την καραντίνα. Αν δούμε το προηγούμενο της Πορτογαλίας, μόλις έγινε «πράσινος» προορισμός, βούλιαξε από κόσμο. Το θέλουν οι αεροπορικές, το θέλουν οι tour operator, όλοι θέλουν να δουλέψουν και εμείς είμαστε έτοιμοι αν αυτό συμβεί, να υποδεχτούμε τους επισκέπτες.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook