Βρέθηκαν τα οικόπεδα για τα περιφερειακά πάρκινγκ στα Χανιά, λέει ο πρόεδρος της «Κύδων Α.Ε.»

βρέθηκαν-τα-οικόπεδα-για-τα-περιφερει-1177680

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Κύδων Α.Ε.», Μιχάλης Καλογριδάκης. Ο κ. Καλογριδάκης έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη εντοπιστεί τα οικόπεδα στα οποία ο Δήμος Χανίων σκοπεύει να δημιουργήσει περιφερειακά πάρκινγκ:

«Έχουμε σχεδιάσει να δημιουργηθούν περιφερειακά πάρκινγκ και να μεταφέρεται από και προς το κέντρο ο κόσμος με λεωφορεία δωρεάν. Τα πάρκινγκ θα είναι τέσσερα ή πέντε περιμετρικά της πόλης και θα βρίσκονται σε όλες τις πύλες εισόδου της πόλης, στον Κλαδισό, στη λεωφόρο Μουρνιών, στη λεωφόρο Σούδας και από την πλευρά της Χαλέπας. Έχουμε ήδη βρει τα οικόπεδα«, δήλωσε ο κ. Καλογριδάκης.

Ο πρόεδρος της «Κύδων Α.Ε.» ανέφερε και τις διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν τα οικόπεδα αυτά να χρησιμοποιηθουν:

«Υπάρχει ένα δημοτικό οικόπεδο το οποίο συνορεύει με ρέμα, άλλο ένα που ανήκει σε δημόσιο οργανισμό και επίσης συνορεύει με ρέμα και σε αυτά τα δύο θα πρέπει να γίνει οριοθέτηση ρέματος. Υπάρχουν και άλλα δύο οικόπεδα που βλέπουμε, το ένα θέλει αλλαγή σχεδίου πόλης και το άλλο χρειάζεται απαλλοτριώσεις. Δεν είναι εύκολες διαδικασίες και μετά θα πρέπει να βγει και οικοδομική άδεια, θα απαιτηθεί χρόνος. Ελπίζουμε πάντως την επόμενη χρονιά να έχουμε φτάσει να βγάλουμε τις οικοδομικές άδειες. Αλλά μέσα από την έρευνα που κάναμε, βρήκαμε την ευκαιρία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» να πάρουμε 5 ηλεκτρικά λεωφορεία, καθώς μας χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου την αγορά τους. Ήμασταν από τους πρώτους δήμους στη χώρα που υποβάλαμε πρόταση και σκοπεύουμε, όταν τα προμηθευτούμε, να είναι έτοιμα και τα περιφερειακά πάρκινγκ. Θα πάρουμε 5 μεγάλα λεωφορεία, ενώ θα υπάρξει και σύμβαση με το ΚΤΕΛ ώστε να μεταφέρει κόσμο, και τα λεωφορεία αυτά θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους για τον Δήμο Χανίων. Για τους δημότες θα είναι δωρεάν.»

Ο κ. Καλογριδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έρχονται παρεμβάσεις σε δρόμους γύρω από τέσσερα σχολικά συγκροτήματα:

«Περάσαμε απόφαση και θα γίνουν παρεμβάσεις σε σχολεία, στο συγκρότημα της Αμπεριάς, στο 5ο και 6ο Δημοτικό στη Νέα Χώρα, στο 8ο Δημοτικό στη Γιαμπουδάκη και στο Μουσικό Γυμνάσιο, με διαμορφώσεις οδών, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, διαβάσεις, σήμανση και στάσεις λεωφορείων, με στόχο την ασφάλεια των παιδιών

Επίσης, σε εξέλιξη είναι οι κυκλοφοριακές μελέτες που αναμένεται να οδηγήσουν σε τροποποιήσεις στην κυκλοφορία σε μεγάλες περιοχές των Χανίων:

«Όταν αναλάβαμε, βρήκαμε μια μελέτη του 2005 όλη κι όλη για τα Χανιά, ενώ για τους περιαστικούς δήμους δεν υπήρχε τίποτα, γι’ αυτό ξεκινήσαμε να αναθέτουμε κυκλοφοριακές μελέτες και αυτή τη στιγμή τρέχουμε τη Σούδα και τη Νέα Κυδωνία. Θα υπάρξουν διαμορφώσεις οδών, μονοδρομήσεις και προσαρμογές με βάση το τι θα πουν οι μελετητές. Εντός της χρονιάς οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Καλογριδάκης.

Ο πρόεδρος της «Κύδων Α.Ε.» αναφέρθηκε και στους ποδηλατόδρομους, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να θέλει χρόνο για να έχει αποτελέσματα, αλλά ο ίδιος θεωρεί πως ήδη έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια προσαρμογής των Χανιωτών:

«Ασφάλεια στα ποδήλατα δεν υπήρχε ως τώρα. Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί φτιάχνουμε ποδηλατόδρομους ενώ δεν υπάρχουν τόσο πολλοί ποδηλάτες είναι ότι, όταν δεν υπάρχουν υποδομές και δεν υπάρχει ασφάλεια, ο πολίτης που θέλει να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο,  δεν θα το κάνει. Τώρα όμως ευελπιστούμε να υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση. Εγώ βλέπω ήδη ότι και οι οδηγοί έχουν ξεκινήσει να προσαρμόζονται. Παλιά, όταν ήταν να πεζοδρομηθεί η Μουσούρων και η Ποτιέ, υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις και τώρα αν τους πεις να επαναφέρουμε τα αυτοκίνητα εκεί, δεν νομίζω να συμφωνήσει κανείς. Και νομίζω ότι όλοι θα αγκαλιάσουν τους ποδηλατόδρομους τελικά.»

Ο κ. Καλογριδάκης ανέφερε ακόμα ότι η Δημοτική Επιχείρηση ζητάει την παραχώρηση του πάρκινγκ στη Ρεγγίνα για χρήση, στο πλαίσιο ενός συνολικού συστήματος πάρκινγκ που θα επιτρέπει σε δημότες και τουρίστες να βλέπουν και να επιλέγουν πού θα παρκάρουν:

«Δεν θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις στον χώρο στη Ρεγγίνα, αλλά θέλουμε τη χρήση ώστε να μπορούμε να αποδεσμεύσουμε και 5 υπαλλήλους του δήμου που ασχολούνται με το να μετράνε τα κέρματα και να κυνηγάνε κάποιους παραβατικούς ή να γράφουν αυτοκίνητα. Θέλουμε να το εξελίξουμε, ώστε να είναι πιο αποδοτικό και για τον δήμο και για τους δημότες», επισήμανε ο κ. Καλογριδάκης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook