Μιχάλης Χαιρετάκης: Είναι πολιτικό θέμα η υπεραξία του ελαιολάδου, χρειάζεται εθνική στρατηγική

μιχάλης-χαιρετάκης-είναι-πολιτικό-θέ-1064074

Το μείζον ζήτημα της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη και τα Χανιά τέθηκε σήμερα στη συζήτηση του προέδρου του Συλλόγου Ελαιουργών Χανίων, Μιχάλη Χαιρετάκη, με τον Δημήτρη Παππά στον SUPER FM 89.6 το πρωί της Πέμπτης.

Όπως τονίστηκε και φάνηκε έντονα πέρσι, πλέον είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέλλον του αγροτικού τομέα, αφού επηρεάζει έντονα πλέον τον κλάδο η κλιματική αλλαγή: «Σε αυτήν οφειλόταν και η καταστροφή της περσινής χρονιάς. Υψηλές θερμοκρασίες σε μη αναμενόμενη περίοδο οδήγησαν σε αύξηση του δάκου, αλλά και μύκητες όπως το γλοιόσπορο που με την σειρά τους έριξαν κατά πολύ την ποιότητα του ελαιοκάρπου» εξήγησε ο κος Χαιρετάκης.

«Η πλειοψηφία του λαδιού της Κρήτης είναι έξτρα παρθένο, όμως πέρσι ήταν σχεδόν όλο παρθένο και βιομηχανικό» επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εκλογές, συμπληρώνοντας οτι «πλέον κριτήριο είναι και το γευστικό κομμάτι, αφού να προϊόν μπορεί να είναι έξτρα παρθένο σε οξύτητα, όμως γευστικά να έχει υποστεί αλλοίωση.»

Σχολιάζοντας την εμπορική κίνηση του παραγόμενου στην Κρήτη λαδιού, επισήμανε οτι φέτος οι εξαγωγές ήταν περιορισμένες, αφού υπάρχουν αγοραστές που θέλουν μόνο υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και δεν εμφανίστηκαν καν στην Κρήτη, όμως «σωτήριο» ρόλο έπαιξαν οι ελληνικές εταιρείες που αγοράζουν το χύμα λάδι, ειδικά στα Χανιά:

«Το ιδανικό θα ήταν το λάδι να τυποποιείται ώστε να αποκτά υπεραξία, όμως αυτό πλέον είναι θέμα πολιτικό, αφού χρειάζεται εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο, αλλά και γενικά για τον πρωτογενή τομέα.»

Σχετικά με την ποιότητα του λαδιού και την στάση των καταναλωτών, ζήτησε από τους αγοραστές τουλάχιστον να… εμπιστεύονται τον προμηθευτή τους:

«Στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα υπάρχει η εγγύηση οτι το λάδι είναι αυτό που δηλώνουν οι εταιρείες. Καλύτερα οι καταναλωτές να προμηθευθούν από καταστήματα, αν δεν υπάρχει αρκετά εμπιστοσύνη σε κάποιον γνωστό που πουλάει χύμα. Οι καταναλωτές όμως, δυστυχώς, δεν είναι ενημερωμένοι για το πως θα ξεχωρίσουν τα καλά λάδια.»

Ακόμη, τόνισε την ανάγκη για στήριξη του πρωτογενή τομέα, αλλά και για κίνητρα στους νέους ώστε να εμπλακούν με τον κλάδο, διαφορετικά το μέλλον μόνο ελπιδοφόρο δεν θα είναι, ενώ εξέφρασε και τα παράπονά του για τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει δώσει αρκετές υποσχέσεις, όμως δεν έχει πραγματοποιήσει τίποτα ακόμα, ενώ δεν έχουν δοθεί καν ακόμα οι αποζημιώσεις που αναμένονται εδώ και μήνες από το υπουργείο.

Κλείνοντας, προειδοποίησε τους ελαιοπαραγωγούς για τις πρόσφατες απαγορεύσεις και τα μέτρα της ΕΕ, στα οποία αν δεν δοθεί βάση, η παραγωγή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο:

«Φέτος αλλάζουν κάποια πράγματα μετά από οδηγίες της ΕΕ, αφού καταργείται ένα πολύ δημοφιλές φάρμακο για την καταπολέμηση του δάκου, το dimethoate. Υπάρχει οδηγία από τη Διεύθυνση Γεωργίας να σταματήσει η χρήση, διαφορετικά θα απαγορεύεται η πώληση του ελαιολάδου.

Μετά από μία καταστροφική χρονιά, φέτος θα υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στους ψεκασμούς, οπότε θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των γεωπόνων, ώστε να μην είναι το λάδι μη εμπορεύσιμο λόγω των φαρμάκων.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook