Μια Βουλγάρα στο ΔΝΤ: Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα διαδέχεται την Κριστίν Λαγκάρντ

μια-βουλγάρα-στο-δντ-η-κρισταλίνα-γκεο-902517

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Έπειτα από μια μαραθώνια διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζωνης για την διάδοχη κατάσταση στο ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αποτελούσαν τους τελευταίους υποψηφίους.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης διχάστηκαν στη διαδοχή της κυρίας Λαγκάρντ, καθώς η Γαλλία προωθούσε την κυρία Γκεοργκίεβα, ενώ η Γερμανία, η Σουηδία και άλλες χώρες του Βορρά της ΕΕ προωθούσαν τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Η ψηφοφορία που οδήγησε στην επιλογή της κυρίας Γκεοργκίεβα εξελίχθηκε σε «θρίλερ», καθώς οι υπουργοί Οικονομικών των «27» (+1) αποφάσισαν να επιλέξουν τον ή την διάδοχο της κυρίας Λαγκάρντ με τους κανόνες της αυξημένης πλειοψηφίας που διέπουν την ΕΕ -ήτοι, με τη συμφωνία του 55% των κρατών-μελών που αντιπροσωπεύουν το 65% των πολιτών της ΕΕ.

Η κυρία Γκεοργκίεβα κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των κρατών-μελών, αλλά όχι αυτών που συγκεντρώνουν και το 65% των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε την ήττα του επισήμως και πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυρία Γκεοργκίεβα θα διαδεχτεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ -κάτι, που θεωρείται ως άλλη μία «προσωπική νίκη» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον σε ηγετική μορφή της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1945, όταν και δημιουργήθηκε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η οποία προβλέπει ότι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θα είναι πάντα πολίτης των ΗΠΑ, ενώ στο ΔΝΤ θα κάνει… κουμάντο η Ευρώπη.

Η επιλογή Γκεοργκίεβα σημαίνει πιθανότατα ότι θα υπάτξει και αλλαγή στο καταστατικό του ΔΝΤ, το οποίο ορίζει ότι ο επικεφαλής πρέπει να είναι κάτω των 65 ετών. Η Βουλγάρα οικονομολόγος γίνεται σε λίγες ημέρες 66 ετών.

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook