Μία συγκλονιστική ιστορία από το Μανωλιόπουλο και η Κρήτη κάτω από τον οθωμανικό ζυγό στο νέο βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό

μία-συγκλονιστική-ιστορία-από-το-μανω-1413384

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η συγγραφέας Ζοέλ Λοπινό με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Επτασφράγιστα μυστικά » από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Το νέο βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Κρήτης στις αρχές του 18ου αιώνα. Η υπόθεση βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στο κοντινό μας χωριό, το Μανωλιόπουλο. Τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία πήγε και γύρεψε στην πηγή, στις μαρτυρίες αρκετών ξένων περιηγητών του 17ου και του 18ου αιώνα, απεικονίζουν τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που έζησε ο Κρητικός λαός κάτω από το Οθωμανικό ζυγό.

Η Ζοέλ Λοπινό επεξεργάστηκε επί 8 χρόνια αυτή την πολύ σκληρή ιστορία ψάχνοντας με ποιον τρόπο να διαχειριστεί τόση βία, ένα τόσο φρικτό δράμα χωρίς να αφήσει τον αναγνώστη στο σκοτάδι. Έμπλεξε την τότε τραγωδία με μια σημερινή ιστορία που βασίζεται στην ψυχογενεαλογία —έναn σχετικά μοντέρνο κλάδο της ψυχολογίας που ασχολείται με τις διαγενεακές μνήμες. Διαχειρίστηκε το ιστορικό δράμα του χωριού με μια πολύ πρωτότυπη προσέγγιση, έτσι σε όλο το βιβλίο το παρόν εμπλέκεται με το παρελθόν, ώσπου να λυθεί μια “κατάραπου στοιχειώνει αιώνες μια κρητική οικογένεια από γενιά σε γενιά.  Η αιτία, όπως το αναγγέλλει ο τίτλος είναι ένα σφραγισμένο μυστικό.

Όπως εξήγησε η Ζοέλ Λοπινό, είναι σημαντικό να εκφράσει κανείς μ’ έναν υγιή τρόπο τα συναισθήματά του τη στιγμή που βιώνει ένα τραύμα, να κλάψει, να πενθήσει, να το μοιραστεί με άλλα άτομα. Διαφορετικά αν ο πόνος αυτός σφραγιστεί στη σιωπή, θα επηρεάσει αρνητικά τον ίδιο που έζησε το δράμα, αλλά και τους απογόνους του. Οι μνήμες μεταδίδονται για πάνω από επτά γενιές προκαλώντας ανεξήγητους θανάτους, αρρώστιες, ψυχολογικές διαταραχές κ.τ.λ.

Ο κρητικός λαός, που έζησε εισβολές, κατακτητές, αιματηρές εξεγέρσεις, φόνους, βία, στερήσεις, βιασμούς, όλα αυτά τα βαριά τραύματα τα κουβαλά ακόμα και στις μέρες μας καταγεγραμμένα μες στα γονίδιά του. Έτσι εξηγείται κατά την κυρία Λοπινό η ιδιοσυγκρασία των Κρητών, η συχνά υπερβολική ένταση που τους χαρακτηρίζει, αλλά και οι βίαιες πράξεις που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει στις μέρες μας.

Δεν προσπαθεί με το βιβλίο να τις δικαιολογήσει αλλά να τις εξηγήσει. Γιατί μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε την αιτία του προβλήματος, θα μπορέσουμε να δουλέψουμε σαν κοινωνία για να αποβάλλουμε τη βία.

Ο στόχος της, γράφοντας αυτό το μυθιστόρημα ήταν να υπογραμμίσει πως η ιστορία διαμορφώνει εν αγνοία μας τον χαρακτήρα μας, τις αντιδράσεις μας, αλλά και νοσηρές συνήθειες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook