Μια μικρή «Σαχάρα»… Πού βρίσκεται η κάτασπρη «έρημος» της Ελλάδας

μια-μικρή-σαχάρα-πού-βρίσκεται-η-κά-1537256

Όσο κι αν ταξιδεύεις στην Ελλάδα πάντα θα ανακαλύπτεις μέρη και ομορφιές που δεν είχες εντοπίσει. Όπως για παράδειγμα την κάτασπρη έρημο της Ελλάδας που σε αφήνει άφωνο είτε από βίντεο και φωτογραφίες είτε όταν βρεθείς εκεί και θαυμάσεις τις εικόνες από κοντά. Ψιλή, λευκή άμμος, αμμόλοφοι και ελάχιστη βλάστηση. Και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα. καλώς ήρθατε στη μικρή ελληνική… Σαχάρα που βρίσκεται στην Ελαφόνησο, έναν μοναδικό σημείο της χώρας μας.

Βρισκόμαστε στη νότια πλευρά του νησιού, στην Ελαφόνησο και συγκεκριμένα κοντά στην παραλία του Σίμου. Εδώ υπάρχει ένα μέρος, σπάνιο, θα λέγαμε, για τα ελληνικά δεδομένα και τη φύση που συναντάμε στη χώρα. Μια μικρή έρημος με κάτασπρη άμμο και βλάστηση που σε παραπέμπει σε περιοχές της Αφρικής. Αν περπατήσεις για να βρεθείς στην παραλία Σίμος, θα περάσεις από το σημείο αυτό και δεν γίνεται να μην… διψάσεις αλλά και να μη θαυμάσεις όσα θα δουν τα μάτια σου. Ένα ιδιαίτερο τοπίο. Θαρρείς και θα δεις… καμήλες να περπατούν μπροστά σου αναζητώντας μια όαση.

Το μήκος της ερήμου της Ελαφονήσου αγγίζει τα 2 χιλιόμετρα και το πλάτος τα 500 μέτρα και από ψηλά οι εικόνες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές καθώς μπορείς να δεις πανοραμικά το ιδιαίτερο αυτό τοπίο. Το σκηνικό της ερήμου απαρτίζεται τη λευκή άμμο και τους αμμόλοφους αλλά και μερικά φυτά κέδρου, καθώς φαίνεται πως είναι τα μόνα που μπορούν να αντέξουν και να μεγαλώσουν σε αυτό το περιβάλλον. Οι ψηλοί αμμόλοφοι που θα δει κανείς στο σημείο έχουν σχηματιστεί από τους ανέμους που πνέουν αρκετά συχνά στην περιοχή και είναι ορισμένες φορές σφοδροί. Εκτός από τους αμμόλοφους που δημιουργούν που δημιουργεί ο άνεμος, επιπλέον μαζί με τα κύματα ο αέρας βοηθά στη διάβρωση των υποκείμενων πετρωμάτων.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Haanity του Youtube:

exploringgreece.tv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook